Πρωτοκύριακο στην Κέρκυρα: Ανάμνηση της πρώτης μαθητικής αντιφασιστικής διαδήλωσης (photos)
ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδήλωση για να τιμήσουν τους πρώτους μαθητές που αντιστάθηκαν στο φασισμό, πραγματοποιήθηκε και φέτος την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, μετά τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος.
Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το «Πρωτοκύριακο» αφιερώθηκε και στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα από μαθητές γυμνασίου της Κέρκυρας,στις 2 Νοεμβρίου 1941, ως μια πράξη αντίδρασης κατά των Ιταλών κατακτητών και των αλλαγών που αυτοί επέβαλλαν τότε στα σχολεία και την παιδεία.
Έτσι, κάθε χρόνο, από τότε, μετά το πέρας της λιτανείας του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, ακολουθεί στην πλατεία Σπιανάδα και η αναπαράσταση της μαθητικής διαδήλωσης από μαθητές των γυμνασίων της Κέρκυρας.
Απόσπασμα της ομιλίας του Δημήτρη Σκορδίλη, Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Κέρκυρας το Πρωτοκύριακο του 2015:
«Μετά την ολοκλήρωση της λιτάνευσης, οι μαθητές που είχαν συνοδεύσει το ιερό σκήνωμα ως την Πλακάδα του Αγίου, έπρεπε, να διαλυθούν. Εκεί όμως μια φωνή μαθητή- κάποιοι λένε μαθήτριας- πρότεινε να μη διαλυθούν. Αυτόματα τα παιδιά συγκρότησαν πομπή, που με επικεφαλής τις μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων βγήκε στην οδό Καποδιστρίου και κατευθυνόταν προ το χώρο των Γυμνασίων, στην πλατεία όπου σήμερα βρίσκεται το Β’ Γυμνάσιο.
Ο χώρος εκείνος ήταν το άντρο των Ιταλών, επειδή στα παρακείμενα των Γυμνασίων κτίρια στεγάζονταν η ιταλική φινάντσα, το ιταλικό προξενείο, οι διοικητικές αρχές και λίγο πιο κάτω, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η Καραμπινιερία. Τα παιδιά κατευθύνονται προς τη φωλιά του λύκου, τραγουδώντας γεμάτα πάθος πατριωτικά εμβατήρια και τους αλληγορικούς στίχους του Δημ. Σταμπόγλη «Πάπια που κορφολούζεσαι στου Ιονίου τα νερά…» έναν ύμνο προς την Κέρκυρα, η τελευταία στροφή του οποίου με έντονους αντιστασιακούς τόνους· έλεγε: έχεις αδέλφια Κέρκυρα-δε θα καταδεχθούνε, την όμορφή τους αδερφή-οι ξένοι να χαρούνε.
Καθώς η μαθητική διαδήλωση ανέβαινε την οδό Καποδιστρίου, ο κόσμος, ενθάρρυνε και ψύχωνε ακόμη περισσότερο τα παιδιά και στα χείλη τους ανέβηκε ο εθνικός ύμνος.
Έστριψαν δεξιά προς το Πλατύ Καντούνι. Στο ύψος της πλατείας των Γυμνασίων ήταν κιόλας συγκεντρωμένοι ένοπλοι Ιταλοί που επιτέθηκαν στους μαθητές. Προσπάθησαν να ξεφύγουν στα γειτονικά στενά, ζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικά σπίτια. Οι Ιταλοί συνέλαβαν λίγους μαθητές και δυο καθηγητές, τους οδήγησαν αμέσως για ανάκριση, τους κακοποίησαν και αργότερα τους άφησαν ελεύθερους.
Οι μαθητές Σπυρίδων Πανδής και Στέφανος Μοντσενίγος υπέστειλαν τη σημαία του ιταλικού Προξενείου και την πάτησαν. Οι Ιταλοί τους συνέλαβαν αμέσως και σκέφτονταν ακόμα να τους εκτελέσουν.
Σε ιταλικό εμπιστευτικό έγγραφο με θέμα: «Σπουδαστική εκδήλωση»παρουσιάζονται τα γεγονότα της ίδιας μέρας
«Σήμερα, γύρω στις 1, μετά τη λειτουργία του Αγ. Σπυρίδωνα, πολυάριθμοι Έλληνες μαθητές σταματήσανε μπροστά στο σχολικό κτίριο στην πλατεία Γυμνασίου και επιδόθηκαν σε τραγούδια. Ένας υπαξιωματικός και μερικοί φρουροί …. ειδοποιήθηκαν …. ότι τα τραγούδια …. περιείχαν υβριστικές φράσεις για την ιταλική σημαία.
Γι’ αυτό το λόγο οι παραπάνω στρατιώτες επενέβησαν αμέσως και ενισχυόμενοι από μερικούς ακόμη στρατιώτες κατάφεραν να συλλάβουν 11 μαθητές που οδηγήθηκαν στο στρατώνα. Άλλοι δύο φρουροί συνέλαβαν δύο μαθητές και δύο καθηγητές που παρέδωσαν στο CCRR. …. Οι συλληφθέντες μαθητές από τους στρατιωτικούς υποβλήθηκαν σε ανάκριση και αφέθηκαν ελεύθεροι .… Ακολουθούν Υπογραφές»
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ