Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα εργοστάσια βιοκαύσιμου στο περιφερειακό

περιφερειακό ιονίων
06 Απριλίου 2016 / 20:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα των μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμων σε Δουκάδες και Γαρδελάδες κυριαρχεί στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος Χρ. Μωραΐτης έχει συγκαλέσει το συμβούλιο για τις 15:00 ώστε να γίνουν οι συνδέσεις της τηλεδιάσκεψης. Υπενθυμίζεται ότι η Λα.Συ. με νεότερη ανακοίνωσή της ζητάει να μην εγκριθεί η θετική εισήγηση των Υπηρεσιών και να μη δοθεί άδεια εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στη Βόρεια Μέση Κέρκυρα.
 
Τα θέματα
 
ΘΕΜΑ 1ο: Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά - βιοκαύσιμα, ισχύος 0,5 MW, της εταιρείας “A.I. SUN ENERGY ESTATE LIMITED”, η οποία θα εγκατασταθεί στη θέση “Παπαθανάτικα”, Τοπικής Κοινότητας Δουκάδων της Π.Ε. Κέρκυρας. Εισηγητής: Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κέρκυρας κ. Νικολέττα Πανδή 
ΘΕΜΑ 2ο: Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά - βιοκαύσιμα, ισχύος 1 MW, της εταιρείας “A.I. SUN ENERGY ESTATE LIMITED”, η οποία θα εγκατασταθεί στη θέση “Κάμπος”, Τοπικής Κοινότητας Γαρδελάδων της Π.Ε. Κέρκυρας», για διατύπωση απόψεων. Εισηγητής: Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κέρκυρας κ. Νικολέττα Πανδή 
ΘΕΜΑ 3ο: 4η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Οικ. Έτους 2016 Π.Ι.Ν. Εισηγητής: Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, στον τομέα Οικονομικών κ. Διονύσιος Στραβοράβδης. 
ΘΕΜΑ 4ο: Διημερίδα για πρωτογενή τομέα στην Λευκάδα 23 & 24 Απριλίου Εισηγητής: Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, στον Πρωτογενή τομέα και στον τομέα Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών κ. Ιωάννης Φοντάνας.
 
Η ανακοίνωση της Λα.Συ.
 
1. Η υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ι.Ν. έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την κατασκευή δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιωτική εταιρεία στις θέσεις Κάμπος Γαρδελάδων και Παπαθανάτικα Δουκάδων, που θα έχουν ως καύσιμο διαφόρων ειδών τηγανέλαια. Τα εργοστάσια προβλέπεται να κατασκευαστούν μέσα στους οικισμούς, δίπλα σε δεκάδες σπίτια. Ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιούνται τηγανέλαια που δεν είναι ούτε «βιορευστά» ούτε «βιοκαύσιμα», όπως παραπλανητικά αναγράφεται στον τίτλο. Είναι απόβλητα. Αυτό το προβλέπει ρητά η νομοθεσία (βλ. Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων - ΕΚΑ, κωδικός 20.01.25 «Βρώσιμα έλαια και λίπη»). Συνεπώς έχει εδώ εφαρμογή και η (αυστηρότερη) νομοθεσία για την καύση των αποβλήτων σε όλες τις φάσεις υλοποίησης της υπόψη δραστηριότητας, μαζί και στην παρούσα φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το γεγονός ότι πρόκειται για απόβλητα βιομάζας (αποτελούν και αυτά ΑΠΕ) δεν αναιρεί την πιο πάνω απαίτηση. Άλλωστε στην ίδια τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ι.Ν. αναγνωρίζεται ότι η υπόψη καύσιμη ύλη (τηγανέλαια) εντάσσεται στα απόβλητα ως προς την προσωρινή αποθήκευσή της («μη επικίνδυνα υγρά απόβλητα». Τι συμβαίνει, και όταν οδηγούνται για καύση μεταμορφώνονται, ως διά μαγείας, σε «βιορευστό» ή «βιοκαύσιμο»;
2. Αν και η γνωμοδότηση κάνει λόγο για «ηλεκτροπαραγωγή από καύση βιομάζας [σ.σ.: από «απόβλητα», ξεχνάει να πει]» υπάρχει το ενδεχόμενο να μετατρέπονται τα τηγανέλαια (βιομάζα) πρώτα σε βιοκαύσιμο (συγκεκριμένα σε βιοντίζελ) και μετά, αντί να διατίθεται ως καύσιμο για τις μεταφορές (σύμφωνα με τον ορισμό για τα «βιοκαύσιμα»), να καίγεται επί τόπου για την παραγωγή ΗΕ. Σε αυτήν, όμως, την περίπτωση παραβιάζεται ο πυρήνας και αυτών ακόμη των ευρωενωσιακών «κριτηρίων βιωσιμότητας» για τα βιοκαύσιμα, αφού η ενδεδειγμένη χρήση τους είναι για τις μεταφορές και όχι για την ηλεκτροπαραγωγή.
3. Σημαντικές είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εξ αιτίας, κύρια, των αέριων ρύπων, που πολλαπλασιάζονται εάν λειτουργούν ή προβλέπονται και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Πολύ περισσότερο, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ανάμειξη και άλλων αποβλήτων, επικίνδυνων μάλιστα (π.χ. καμένα λιπαντικά), ιδιαίτερα στην περίπτωση της απ’ ευθείας καύσης των τηγανέλαιων. Οι Μ.Π.Ε. της εταιρείας περιέχουν σοβαρές αντιφάσεις και λάθη που ούτε καν πάρθηκαν υπόψη από την υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
4. Το κύριο ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η ιδιωτικοποίηση της ΗΕ, που συνεπάγονται οι εγκαταστάσεις αυτές. Κάτι που θα ήταν οικονομικά ασύμφορο για τον επενδυτή (δε θα του απέδιδε το προσδοκώμενο κατ’ ελάχιστον ποσοστό κέρδους) αν δεν επιχορηγούνταν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με το τέλος για τις ΑΠΕ προερχόμενο στο συντριπτικό μέρος του από το λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
Γα όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να απορριφθούν οι Μ.Π.Ε. και να ματαιωθεί η κατασκευή των εργοστασίων.