Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φυσικό αέριο το «δώρο» Τσίπρα στην Ήπειρο και δεξαμενές υγροποιημένου αερίου στην Ηγουμενίτσα

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
25 Οκτωβρίου 2017 / 07:33

Ακούει η Κέρκυρα; Η δυνατότητα να μεταλάβουν και οι κερκυραϊκές επιχειρήσεις φθηνής ενέργειας εξαρτάται από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί στο μεταξύ. Ευκαιρία να ζεσταθούν και οι κερκυραϊκές τουριστικές μονάδες, προϋπόθεση διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, 400.000 χιλιομέτρων, σε ολόκληρη την Ήπειρο μέχρι το 2023, και έναρξη κατασκευής το 2020, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ανάπτυξη στην Ήπειρο, χαρακτηρίζοντάς το ένα πολύ σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού.
Αν και κατά τη διάρκεια του διημέρου έγιναν μόνο μια «επιδερμική» αναφορά από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη στο θέμα, αλλά ούτε και οι τοπικοί φορείς εστίασαν με εμφατικό τρόπο, προφανώς θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα «μακρινό όνειρο», ο πρωθυπουργός έδειξε ότι πρόκειται για ένα προωθημένο σχέδιο, σε συνεργασία με την Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ).
Η ΔΕΔΑ έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα. Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων αυτών πόλεων. Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν 15.000 συνδέσεις όλων των κατηγοριών καταναλωτών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά παροχές προς οικιακούς καταναλωτές. 
Στο σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου αρκετών δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, όπως για παράδειγμα σχολικά κτήρια, δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις. 
Για την υλοποίηση του παραπάνω απαιτούνται επενδύσεις, που, σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ, ανέρχονται στο ποσό των 50 εκ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ, ίδιων κεφαλαίων της εταιρείας και δανεισμό από επενδυτική τράπεζα (ΕΤΕπ).
«Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι η στενή συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, στα πρότυπα της αντίστοιχης επιτυχημένης συνεργασίας με τις υπόλοιπες περιφέρειες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εννοώντας προφανώς ότι για την επέκταση του δικτύου, προκειμένου να συνδεθεί μεγαλύτερο τμήμα των οικιακών καταναλωτών, θα χρειαστεί ουσιαστική παρέμβαση -ενδεχομένως και χρηματοδοτική- μέσω της περιφέρειας.
Η τροφοδοσία, ωστόσο, των πόλεων της Ηπείρου είναι εφικτή κυρίως με τη μεταφορά δια θαλάσσης, είτε σε υγρή μορφή (LNG), είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG). Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, οι τέσσερις πόλεις της Ηπείρου βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου (ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ), ενώ δεν προβλέπεται η κατασκευή νέων συστημάτων μεταφοράς, τα οποία θα διέρχονται από την περιοχή. 
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα λιμάνια της χώρας, που είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON-MED ΙΙ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προβλέπεται η εγκατάσταση δεξαμενών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι δεξαμενές αυτές θα μπορούν να αποθηκεύσουν και τις ποσότητες που απαιτούνται για τη τροφοδοσία των τεσσάρων πόλεων.
 
ΙΔΡΥΣΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Για τον πρωθυπουργό άφησε τις ανακοινώσεις η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αν και από το πρωί είχε φανεί η θετική αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που αφορούν το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο, εξήγγειλε την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής, πανεπιστημιακού επιπέδου, με έδρα την Άρτα, η οποία ουσιαστικά θα προκύψει από την απορρόφηση των τμημάτων Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Η εξαγγελία αυτή σαφώς και ενισχύει την κυβερνητική πολιτική για σύνδεση της παιδείας με την παραγωγική δραστηριότητα, αλλά ικανοποιεί και το αίτημα που πρώτος υπέβαλε ο δήμαρχος Αρταίων, για να ενισχυθεί στη συνέχεια και από βουλευτές του γειτονικού νομού, ενώ θετικά έχουν εκφραστεί και οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η δεύτερη πρωθυπουργική εξαγγελία, στον τομέα της παιδείας, έχει να κάνει με την ίδρυση τριών διετών προγραμμάτων, υπό τη σκέπη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσα από τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα προγράμματα αυτά θα είναι στους τομείς της Γαλακτοκομίας, της Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και των Ιχθυοκαλλιεργειών. «Τα διετή αυτά προγράμματα, τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται στο πλαίσιο των ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν ριζικά την τεχνική εκπαίδευση και θα είναι προσβάσιμα στου αποφοίτους των ΕΠΑΛ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι φοιτητές τους θα λαμβάνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. 
Τέλος, ανακοίνωσε την υιοθέτηση της πρότασης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη ίδρυση σε αυτό ενός Κέντρου Έρευνας, με ινστιτούτα για την Βιοϊατρική, το Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Υλικών και Εφαρμογών, καθώς και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.
 
ΥΨΗΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ
Τη διαβεβαίωση για τη δρομολόγηση του έργου Ιωάννινα–Κακαβιά έδωσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τον τομέα των υποδομών στην Ήπειρο. «Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, υψηλής εθνικής σημασίας, ο οδικός άξονας Γιάννενα –Κακαβιά, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης», σημείωσε και πρόσθεσε πως προωθείται η χρηματοδότησή του μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία αναζητούνται τα βέλτιστα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα ολοκληρώσει επί της ουσίας τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και, σε σύνδεση και με την Εγνατία Οδό, θα τονώσει την εξωστρέφεια της Ηπείρου προς τις χώρες των βορείων συνόρων μας.
Αναφέρθηκε ακόμη στο αεροδρόμιο και τη δρομολόγηση υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα, καθώς και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Επίσης, στην προώθηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, που στοχεύουν στη θωράκιση και προστασία των όμορων περιοχών, αλλά και στη ριζική αναβάθμιση των συνδέσεων του αυτοκινητοδρόμου, με το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Μέσα στην εβδομάδα, όπως είπε, ανατίθεται η εκπόνηση των μελετών από τον παραχωρησιούχο, χωρίς δαπάνη για το ελληνικό δημόσιο. «Δε γίνονται τα έργα υποδομών γιατί έλκω την καταγωγή μου από εδώ, αλλά γιατί δε μπορούν να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε.
 
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η αγροτική παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι ο ταχύτερος δυνατός εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων, η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας , πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων, και η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.
Επικεντρώθηκε στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων ποιότητας, υψηλής προστιθεμένης αξίας και ανταγωνιστικού χαρακτήρα, ειδικών προϊόντων εξαγωγικού ενδιαφέροντος και βασικών προϊόντων διατροφικής επάρκειας για τη χώρα μας , όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. 
Αναφέρθηκε ακόμη στην στήριξη της μεταποίησης και βιομηχανίας, με βάση το τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας –εξωστρέφεια –περιβαλλοντική βιωσιμότητα», με παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Υποδομών, και τον νέο Αναπτυξιακό νόμο. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι πιστώνονται σήμερα 750 εκ. ευρώ ενισχύσεων στους αγρότες. Στην Ήπειρο, σημείωσε, οι συνολικές υποβολές στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι σήμερα είναι συνολικού ύψους 51,5 εκατ. Ευρώ και ανέφερε την αύξηση των κονδυλίων για το περιφερειακό πρόγραμμα.
Ιδιαίτερη θέση σημείωσε ότι κατέχει η υλοποίηση του έργου «Εγγύηση για την ενδυνάμωση του Οικοσυστήματος Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα», με στόχο τη δημιουργία ενός «Ταμείου Εγγυήσεων» για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και η παροχή υποστηρικτικών εργαλείων για την εκκίνηση, ανάπτυξη, εδραίωση και μεγέθυνση των επιχειρήσεων αυτών, με εταίρο του έργου μεταξύ άλλων την Τράπεζα Ηπείρου.