Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όχι απ΄ τον πρόεδρο της Αλβανίας στην παραχώρηση αλβανικής ιθαγένειας στους Κοσοβάρους

Ιλίρ Μέτα
12 Οκτωβρίου 2017 / 10:55

Ο πρόεδρος της Αλβανίας απέρριψε αίτημα του ομολόγου του στο Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι, για την έκδοση αλβανικών διαβατηρίων για τους πολίτες του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εγκρίνει μια συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο προτού οι πολίτες του να μπορέσουν να ταξιδέψουν χωρίς θεώρηση εντός της αποκαλούμενης ζώνης Σένγκεν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Ilir Meta στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaçi πρότεινε στην Αλβανία να δώσει αλβανική υπηκοότητα στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να παρακάμψει τις ισχύουσες θεωρήσεις.
Το Κοσσυφοπέδιο έχει σαφώς τον στόχο και το δικό του όραμα ότι θα αποτελέσει μέρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αλλά επειδή σήμερα η ΕΕ έχει φέρει μια κλασική μορφή απομόνωσης της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων, συζήτησα επίσης με τον Πρόεδρο [Meta] ότι η μόνη ελπίδα αυτή τη στιγμή για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να κυκλοφορούν ελεύθερα είναι ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και με τους νόμους της Αλβανίας και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου, στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου παρέχεται [αλβανική] ιδιότητα του πολίτη, ιδιαίτερα οι σπουδαστές, οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Είναι άμεση ανάγκη να δοθεί η ιθαγένεια στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να μπορούν να κινηθούν μέσα στην Ευρώπη.
Το Κοσσυφοπέδιο είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη της οποίας οι πολίτες χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν. Η επικύρωση συνοριακής συμφωνίας με το Μαυροβούνιο είναι μία από τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας ελευθέρωσης των θεωρήσεων.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Μέτα αρνήθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση του Προέδρου Thaçi: Σχετικά με το ζήτημα της ελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πιο δύσκολη θέση από αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας να μιλήσει για αυτό το ζήτημα. Για το λόγο ότι υπάρχουν ατελείωτες πιέσεις και αιτήματα από προσωπικότητες και πολίτες του Κοσσυφοπεδίου για να λάβουν την ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας με κύριο στόχο να ξεφύγουν από αυτόν τον αποκλεισμό, στον οποίο οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου βιώνουν άδικα εδώ και χρόνια. [...]
Η καλύτερη απάντηση είναι να το λύσουμε μαζί. Η λύση δεν είναι ότι ο καθένας λαμβάνει ιθαγένεια, αλλά η λύση είναι να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.
Εάν η αλβανική κυβέρνηση σε κάποια στιγμή αποφασίσει να εκχωρήσει αλβανική υπηκοότητα στους υπηκόους του Κοσσυφοπεδίου, αυτό ασφαλώς θα απειλούσε το σημερινό καθεστώς απαλλαγής της από την υποχρέωση θεώρησης της Αλβανίας.
Η Αλβανία έχει αποκτήσει πρόσβαση στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης από το 2010. Ο πληθυσμός 1,9 εκατομμυρίου του Κοσσυφοπεδίου είναι κυρίως αλβανικός.