Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο υπΕξ της Αλβανίας, Ditmir Bushati στην Ετήσια Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Visegrad και των Δυτικών Βαλκανίων

Αλβανία
11 Οκτωβρίου 2017 / 14:28

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι, συμμετείχε στην ετήσια διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ομάδας του Visegrad. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας, η Βουλγαρία και εκπρόσωποι της Εσθονίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση.
Ο προσδιορισμός των μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, όχι μόνο ως τεχνική άσκηση, αλλά και ως μέσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας στην Ευρώπη, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Οι χώρες του Visegrad προέτρεψαν να καθοριστεί μια ημερομηνία-στόχος για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Εκθείασαν την πρόοδο της Αλβανίας, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, και ζήτησαν να υπολογισθεί σαφώς αυτή η πρόοδος στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.
Ο Bushati, στην ομιλία του, εξήρε τη σημασία των χωρών του Visegrad και την υποστήριξή τους, ώστε η πρόσφατη δέσμευση της ΕΕ στη διαδικασία διεύρυνσης να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα βήματα. Τόνισε τη σημασία της ατζέντας της διεύρυνσης ως ουσιώδες στοιχείο για την περιοχή μας, αλλά και για την ίδια την ΕΕ.