Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ΟΤΑ στο «επίκεντρο» της επίτευξης πλεονάσματος -«Ψήνονται» περικοπές δαπανών

OTA
01 Οκτωβρίου 2017 / 06:47

ΑΘΗΝΑ. Την επιβολή νέων σκληρών μέτρων προς τα… γνωστά υποζύγια, θέλει να αποφύγει η κυβέρνση, έχοντας ταυτόχρονα στόχο να «κλείσει» τον προϋπολογισμό του 2018 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ – ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Αν και μέτρα όπως καταργήσεις φοροαπαλλαγών, περικοπές επιδομάτων ή επιβολή φόρων σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, θεωρούνται σχεδόν δεδομένα σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο καταβάλλει προσπάθειες να γεμίσει τη «δεξαμενή» του πλεονάσματος με πρόσθετες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα μέσω της περικοπής δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σχετικά σενάρια έχουν αποτυπωθεί προσφάτως μέσω πληροφοριών στον Τύπο. Σε δημοσιεύματα έχει υπονοηθεί ότι τα πρόσθετα μέτρα (πέραν των παραπάνω) θα στηριχθούν σε μεγάλο βαθμό στην περικοπή δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε νομικά πρόσωπα, φορείς και Οργανισμούς, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις Περιφέρειες και τους Δήμους να έχουν μπει στο «στόχαστρο» κριτικής περί αύξησης δαπανών και προσλήψεων. Μάλιστα, πηγές από το οικονομικό επιτελείο έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τις εξελίξεις λέγοντας ότι «περιθώρια και για νέες αυξήσεις φόρων δεν υπάρχουν».

Ακόμη, χαρακτηριστικό είναι σε πρόσφατο δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο (συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»), στα μέτρα για το 2018, συμπεριλήφθηκε η «περικοπή 34% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων» των ΟΤΑ.

Μηνύματα, όμως, έχουν σταλεί και από την… αντίπερα όχθη και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο. Ο Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχε με την ΕΝΠΕ, αποσαφήνισε τις θέσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν προφανώς παράλογο αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης», κάτι που από πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη ερμηνεύθηκε ως «ασπίδα» απέναντι στις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Σκουρλέτης, ήταν ξεκάθαρος για την γενικότερη οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, σε συνάρτηση με τις δεδομένες συνθήκες. Η δήλωσή του αποκλείει κατηγορηματικά ενδεχόμενη χορήγηση πρόσθετων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί αίτημα και των δύο βαθμών για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. «Σας θυμίζω ότι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τις Περιφέρειες, από το 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν μία μικρή αυξητική πορεία, αλλά αυτό βέβαια, πρώτος θα έλεγα, δεν αρκεί σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες. Γνωρίζουμε μέσα σε ποιο πλαίσιο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, υπάρχουν περιοριστικές πολιτικές στη χώρα που προσδιορίζουν τα όρια των δυνατοτήτων μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αξιοποιούμε κάθε φορά με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που διαθέτουμε, να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες παρεμβάσεις, για να είναι πιο αποδοτικά αυτά τα χρήματα», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών.

aftodioikisi.gr