Πέμπτη 17.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα σηκώνουν τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα – Πώς θα γίνεται

ΤΥΠΟΣ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
29 Σεπτεμβρίου 2017 / 07:33

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε εντατικούς ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβάσεις σε τραπεζοκαθίσματα προχωρά άμεσα ο δήμος Θεσσαλονίκης, εφαρμόζοντας τον νέο νόμο 4483/17.

Στο πλαίσιο αυτό και με απώτερο στόχο την προάσπιση του δημοσίου χώρου, σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους επιχειρηματίες των συγκεκριμένων καταστημάτων να τηρούν και να εφαρμόζουν πιστά τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.
«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τον καινούριο νόμο ο οποίος μας βοηθάει στους ελέγχους και στην αποτελεσματικότητά μας», δήλωσε στο typosthes.gr. ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης για δράσεις αστυνόμευσης, ελέγχων και πολιτικής προστασίας, κ.  Λευτέρης Κιοσέογλου.
Όπως αναφέρει ο κ. Κιοσέογλου, αν και «κάπου έχει ισορροπήσει η κατάσταση» με τις παραβάσεις στα τραπεζοκαθίσματα στη Θεσσαλονίκη, «υπάρχουν κάποιοι θύλακες παραβατικότητας που δεν βάζουν μυαλό και μάλλον από εκεί θα ξεκινήσουμε».
 «Θέλουμε να υπάρχει ένα κλίμα στην πόλη και ένα φόβος ότι εάν δεν συμμορφώνεσαι με τα πρόστιμα γιατί σου φαίνονται λίγα και τα πληρώνεις και συνεχίζεις το “θεάρεστο” έργο της παραβατικότητας, υπάρχει και το άλλο που προβλέπει ο νόμος, που είναι η απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων όπου είναι πιο σκληρό», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έπρεπε να βγουν δυο πρόστιμα το χρόνο σε ένα παραβατικό κατάστημα για να μπορέσουν οι αρχές να προχωρήσουν σε απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων.
Τώρα, με τον πρώτο έλεγχο επιβάλλεται πρόστιμο για όσους  κάνουν αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και, παράλληλα, επιδίδεται στον παραβάτη εντολή να άρει την αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, αφαιρώντας τα κάθε είδους αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν μέσα σε επτά (7) ημέρες από την επομένη της επιδόσεως.
Αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, τα εν λόγω αντικείμενα απομακρύνονται άμεσα από συνεργείο του Δήμου, ο οποίος μπορεί να ζητήσει, προς το σκοπό αυτό, την άμεση συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών.
Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Κιοσέογλου, ετοιμάζονται επιστολές που θα μοιραστούν σε διάφορα μαγαζιά που είναι παραβατικά και για τα οποία έχουν ήδη βγει δυο πρόστιμα. «Σε περίπου 10 ημέρες θα ξεκινήσουμε, αφού τους προειδοποιήσουμε, την απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων», προειδοποιεί.
 
 Πώς θα γίνεται η διαδικασία
Η διαδικασία θα γίνει με μικτά κλιμάκια, με τη δημοτική αστυνομία, με τους ελεγκτές και όπου χρειάζεται θα υπάρχει και συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας.
Όσο για τα τραπεζοκαθίσματα που θα μαζεύονται, αυτά θα πηγαίνουν στις αποθήκες του δήμου. «Από το νόμο οι μαγαζάτορες έχουν δικαίωμα να τα ζητήσουν πίσω πληρώντας ένα τσουχτερό πρόστιμο .
Εάν το ειδικό πρόστιμο δεν εξοφληθεί εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της αφαίρεσης, τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατάσχονται άμεσα.
«Ο Δήμος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ή να τα κάνει δωρεά σε κάποιο ίδρυμα ή να τα καταστρέψει», εξηγεί ο κ. Κιοσέογλου.
Σύμφωνα εξάλλου με τον νόμο, αν μετά την αφαίρεση των ανωτέρω αντικειμένων διαπιστωθεί δεύτερη παράβαση, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Αν το ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν συμπληρώνεται εντός του ημερολογιακού έτους που αφορά η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, δεν χορηγείται στον παραβάτη νέα αντίστοιχη άδεια στο επόμενο ημερολογιακό έτος μέχρι συμπληρώσεως του χρονικού διαστήματος αυτού».
 
Οι έλεγχοι και οι καταγγελίες 
 
Οι ελεγκτές έχουν κάνει μέχρι τώρα περίπου 3.000 φύλλα ελέγχου και οι δημοτικοί αστυνομικοί περίπου 1.500. «Τώρα άρχισαν να βγαίνουν τα πρόστιμα όλης αυτής της δουλειάς  μέσα από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου», σημειώνει ο κ. Κιοσέογλου, ενώ ζητεί από τους πολίτες να κάνουν καταγγελίες «γιατί είναι τα «μάτια» μας και αυτοί απέναντι στην παραβατικότητα». «Εμείς εκτελούμε πάνω από 300 καταγγελίες το μήνα (εκτός από τον Αύγουστο που είχαμε τις άδειες), με χρόνο ανταπόκρισης γύρω στη μισή ώρα. Σε όποιο σημείο της πόλης. Και οι ελεγκτές αναλόγως», λέει χαρακτηριστικά.  Όσο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν οι καταγγελίες αναφέρει: Στο opengov του δήμου Θεσσαλονίκης (http://opengov.thessaloniki.gr/imc) μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικές καταγγελίες, όπως επίσης και στο τηλεφωνικό κέντρο της δημοτικής αστυνομίας (2313317930) και στο τηλεφωνικό κέντρο των ελεγκτών του Δήμου.
Επίσης, καταγγελία για θέμα αρμοδιότητας Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να γίνει και με ηλεκτρονική αλληλογραφία στο:[email protected] ή αυτοπροσώπως στο Ισόγειο (γραφείο 12) του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, Βασ. Γεωργίου Α’ 1.