22 βίλες για jet setters χτίζει στον Σκορπιό ο Ριμπολόβλεφ
βίλες Σκορπιός
25 Σεπτεμβρίου 2017
/ 07:02
ΣΚΟΡΠΙΟΣ. Ο Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος απέκτησε τον θρυλικό Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση για να τον χαρίσει στην κόρη του Εκατερίνα ως δώρο γενεθλίων, εμφανίζεται έτοιμος να μετατρέψει το εμβληματικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση σε επίγειο παράδεισο, σε ένα χλιδάτο τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών.
Στα ίχνη του Ωνάση και στο αποτύπωμα που άφησαν στο πέρασμά τους από τον Σκορπιό προσωπικότητες όπως ο Φρανκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρό, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι και πολλοί άλλοι, το μικρό νησί απέναντι από το Νυδρί θα αποκτήσει ξανά αίγλη και εκκεντρικότητα με έναν διαφορετικό τρόπο. Οσοι γνωρίζουν το αθέατο σχέδιο του μεγαλοεπενδυτή και το γιγαντιαίο επενδυτικό του πλάνο παρομοιάζουν το concept ανάπλασης του Σκορπιού με ό,τι συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες στην Καραϊβική, αλλά και σε άλλους αντίστοιχους νησιωτικούς προορισμούς, από την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία έως τη Γαλλική Πολυνησία. Η νησίδα Νέκερ, μόλις 300 στρεμμάτων στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η οποία πρόσφατα χτυπήθηκε ανελέητα από τη μανία του τυφώνα «Ιρμα», αποτελεί τα τελευταία χρόνια το σημείο αναφοράς ενός άλλου μεγιστάνα, του Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Στη φωλιά ενός παρθένου και μοναδικού οικοσυστήματος, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος μεταμόρφωσε το απάτητο νησάκι σε ορμητήριο υψηλών προσκεκλημένων, δίνοντας έμφαση στην ιδιωτικότητα, στην απόλαυση και την πολυτέλεια. Από τον Μπαράκ Ομπάμα που παραδίνεται στη γαλήνη και την ομορφιά του τροπικού τοπίου, απολαμβάνοντας ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης, μέχρι καλλιτέχνες και ανθρώπους της παγκόσμιας διανόησης, το Νέκερ είναι ο προορισμός στον οποίο όλοι θα ήθελαν να έχουν την τύχη να περπατήσουν. Πριν από τον Μπράνσον, ένας θρύλος του αμερικανικού κινηματογράφου, ο Μάρλον Μπράντο, είχε ακολουθήσει μια παρόμοια διαδρομή αποκτώντας το δικό του ησυχαστήριο - στα γυρίσματα της ταινίας «Η Ανταρσία του Μπάουντι» ερωτεύτηκε την ατόλη Τετιαρία στη Γαλλική Πολυνησία. Το νησί του Νότιου Ειρηνικού που αγόρασε ο Αμερικανός σταρ τη δεκαετία του ’60 πριν από μερικά χρόνια πουλήθηκε σε μια εταιρεία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το τουριστικό θέρετρο με την επωνυμία πλέον «The Brando» διαθέτει 35 μοναδικές βίλες και έχει απογειώσει την αισθητική του εξωτικού τοπίου. Σε μία από αυτές έμεινε την περασμένη άνοιξη και ξεκίνησε να γράφει τη βιογραφία του ο Μπαράκ Ομπάμα. Μακριά από το αυστηρό πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου και τις αυξημένες υποχρεώσεις του προέδρου, ο Μπαράκ δεν έχει κρύψει τη μεγάλη αδυναμία του στους απομονωμένους νησιωτικούς παραδείσους του πλανήτη.
Πέντε χρόνια μετά το χρυσό deal με την Αθηνά Ωνάση, κάτι αντίστοιχο ετοιμάζει για τον Σκορπιό και ο Ριμπολόφλεβ. Το σχέδιο του Ρώσου κροίσου, το οποίο με σεβασμό στο περιβάλλον και φροντίδα επεξεργάστηκαν διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, περιλαμβάνει 20 έως 22 βίλες εμβαδού από 500 έως 1.200 τ.μ. Μαζί με άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όπως σπα, προπονητικό κέντρο και εστιατόρια, υπολογίζεται να φτάσει σε προϋπολογισμό τα 100 εκατ. ευρώ. Εάν κανείς υπολογίσει και το τίμημα που κατέβαλε στην εγγονή του Ωνάση το 2012, το οποίο φημολογείται ότι ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, τότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Ριμπολόφλεβ φείδεται χρημάτων. Τα επιτελείο των συνεργατών του νέου αφεντικού του Σκορπιού θέλει να δημιουργήσει ένα μοναδικό ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα αποτελέσει το πρώτο οργανωμένο ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα σε όλο τον κόσμο.
Το αξιομνημόνευτο είναι ότι για την επένδυση είναι πλήρως ενημερωμένη η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όχι απλώς στηρίζουν την αναγέννηση του Σκορπιού, αλλά σκοπεύουν πολύ σύντομα να βάλουν και τις υπογραφές τους για να ξεκινήσει. Η σχεδιαζόμενη επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα έχει κινητοποιήσει από καιρό τον κρατικό μηχανισμό και τις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος, καθώς το σχέδιο του επιχειρηματία έχει υποβληθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί με τις αδειοδοτικές διαδικασίες του fast track. Η πολύμηνη προετοιμασία έχει ωριμάσει το μεγάλο πρότζεκτ, και αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός της Μυκήναι Α.Ε. (η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Σκορπιού που είχε ιδρύσει ο Ωνάσης), πιθανολογείται ότι θα είναι μέσα στα επενδυτικά σχέδια που θα κληθεί να εγκρίνει η Διυπουργική Στρατηγικών Επενδύσεων σε μια επόμενη συνεδρίασή της.
Η στάση της κυβέρνησης, που δεν φημίζεται για τον οίστρο προώθησης επιχειρηματικών projects, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως άμυνα στην προσπάθεια να μη σκαλώσει σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, δασαρχεία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες άλλη μια σοβαρή ιδιωτική επένδυση. Το φιάσκο με τον εμίρη του Κατάρ σε ένα άλλο ελληνικό νησί, την Οξυά, αποτελεί case study για το πώς μπορείς να αποφύγεις τις επενδυτικές κακοτοπιές. Πάντως, για τους πιο σκεπτικούς παρατηρητές, οι ρωσικές επενδύσεις δείχνουν να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη εγκαρδιότητα και μικρότερη καχυποψία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., στάση που φαίνεται να ακολουθείται και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με αντίστοιχες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.
Στην καταπράσινη γωνιά του Ιονίου, απέναντι από τη Λευκάδα, η νησίδα του Σκορπιού είναι ένας μαγευτικός προορισμός σε μια έκταση περίπου 800 στρεμμάτων. Η σημερινή πράσινη όαση απίστευτης ομορφιάς που με φροντίδα και αγάπη αναμόρφωσε ο θρύλος της παγκόσμιας ναυτιλίας Αριστοτέλης Ωνάσης από την εποχή που απολάμβανε τον Σκορπιό στην αγκαλιά της Μαρίας Κάλλας και της Τζάκι Κένεντι δεν θυμίζει σε τίποτα το άνυδρο και ξερό τοπίο που αντίκρισε το 1962 όταν πάτησε το πόδι του στο νησί. Ολόκληροι κορμοί δέντρων και σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο πλημμύρισαν το άλλοτε άχρωμο και αφιλόξενο ξερονήσι και δεν άργησαν να το μεταμορφώσουν σε Κήπο της Εδέμ. Τόνοι άμμου σχημάτισαν δαντελωτές παραλίες και ο ονειρεμένος παράδεισος «παντρεύτηκε» αρμονικά με ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Από τη δομημένη επιφάνεια που έχτισε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο νησί, η οικογένεια Ριμπολόφλεβ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί επιπλέον 16.000 τ.μ. από τα συνολικά 20.000 τ.μ. που της επιτρέπουν οι όροι δόμησης. Σήμερα, οι στεγασμένες επιφάνειες καταλαμβάνουν επιφάνεια 4.000 τ.μ.
Ο Σκορπιός εμπίπτει σε ειδικό καθεστώς προστασίας, αφού ολόκληρη η ζώνη στην οποία ανήκει έχει χαρακτηριστεί Natura. Αυτό σημαίνει, με βάση τους πολεοδομικούς κανονισμούς, ότι δεν μπορεί να χτιστεί πάνω από το 5% του νησιού, γι’ αυτό και η ανάπτυξή του γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα και, όπως έχει δηλώσει ο οικοδεσπότης του, σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον. Αυτό που είναι βέβαιο πέραν κάθε αμφιβολίας είναι ότι το επενδυτικό σχέδιο Ριμπολόφλεβ για τον Σκορπιό απευθύνεται σε ένα αυστηρά περιορισμένο κοινό.
Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι βίλες που θα κατασκευαστούν στο νησί θα ενοικιάζονται έκαστη από 10.000 έως 30.000 ευρώ την ημέρα, γεγονός που φωτογραφίζει το είδος αλλά και την ταυτότητα των υψηλών επισκεπτών που θα φιλοξενήσει. Η ανάπτυξη του Σκορπιού με το ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα ανήκει στην κατηγορία «των ξενοδοχείων με επιπλωμένα διαμερίσματα 5 αστέρων» θα έχει ευεργετική επίδραση και στην απασχόληση. Σήμερα στην υπηρεσία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου απασχολούνται περίπου 70 άτομα -κηπουροί, καθαρίστριες, άνθρωποι της ασφάλειας κ.ά.-, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί στην πλήρη εξέλιξη του επενδυτικού σχεδίου.
protothema.gr