Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Σημαντικά ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

αρχαιολογικά ευρήματα Ζάκυνθος
22 Σεπτεμβρίου 2017 / 11:48

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Κορυφώνεται η περιέργεια των κατοίκων στην πόλη της Ζακύνθου για τα εντυπωσιακά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

 Όλα ξεκίνησαν γύρω στον Ιούλιο, όταν στη διάρκεια εκσκαφής σε οικόπεδο επί των οδών Χιώτη και Δε Λάζαρη, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία κλήθηκε να εξετάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ευρήματα πολύ ενδιαφέροντα με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες για την οικοδόμηση του κτιρίου και να ξεκινήσουν ανασκαφικές εργασίες από αρχαιολόγους της Εφορείας. Με τον καιρό διαπιστώθηκε ότι τα ευρήματα ήταν περισσότερο από ένα και ανήκαν σε διαφορετικές αρχαιολογικές περιόδους. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις γεωφυσικές έρευνες που ξεκίνησε να πραγματοποιεί παράλληλα η Βελγική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας στους πέριξ δρόμους, η αγωνία και η περιέργεια των κατοίκων κλιμακώθηκε και όχι άδικα. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν (όχι πάντα αβάσιμα), ότι στην περιοχή έχει ταφεί ο Βέλγος ανατόμος Ανδρέας Βεζάλιους, εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον της Βελγικής Σχολής, ενώ είναι γνωστό, από γραπτές και άλλες μαρτυρίες, ότι κάτω από τους δρόμους της Αγίας Τριάδας τους οποίους διασχίζουμε καθημερινά πολλοί από εμάς, βρισκόταν, πριν από αιώνες, μεγάλη καθολική Μονή.
 
Οι έρευνες της Βελγικής Σχολής στο νησί
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε μια πολύ ιδιαίτερη σειρά ερευνών στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Πιο συγκεκριμένα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα χαρτογράφησης του υπεδάφους της περιοχής, με σκοπό να μας αποκαλύψει να μυστικά του. Όπως εξηγεί στην ΗΜΕΡΑ ο Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής, Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, Βασίλης Σαρρής, που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών, πρόκειται για γεωφυσικές τεχνικές έρευνας, με χρήση ενός γαιοραντάρ που στην ουσία σκανάρει το υπέδαφος των δρόμων, την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να δώσει ικανοποιητικά στοιχεία μέσα σε αστικό περιβάλλον. «Αυτό που προσπαθούμε να δούμε είναι τη στρωματογραφία του υπεδάφους και κυρίως το πώς ακριβώς ήγαν το περιβάλλον πριν από αρκετά χρόνια. Με άλλα λόγια αυτή η μέθοδος μας βοηθά να κάνουμε μία ανακατασκευή του περιβάλλοντος ενός χώρου», εξηγεί ο κ. Σαρρής.

Οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής της Αγίας Τριάδας, επικαλούνται μαρτυρίες των προγόνων τους αλλά και τον Ιστορικό της Ζακύνθου, Ντίνο Κονόμο για να υποστηρίξουν ότι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο ύψος των ευρημάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, βρισκόταν κατά το παρελθόν η Μονή της Σάντα Μαρία ντε λα Γκράτσια. Αναφέρουν άλλωστε πως, κάθε φορά που ανεγειρόταν κάποιο κτίριο στην περιοχή, στα θεμέλια ανακαλύπτονταν διάφορα αρχαία ευρήματα όπως ψηφιδωτά, κεραμικά θραύσματα ή αμφορείς –ιστορίες που συνήθως δεν απέχουν από την πραγματικότητα και που γιγαντώνουν τους θρύλους που συνοδεύουν κάθε τέτοιο εύρημα.
Ενας από αυτούς τους θρύλους που ωστόσο βασίζεται σε ιστορικές και άλλες μαρτυρίες, είναι ότι στην περιοχή έχει ταφεί ο περίφημος Βέλγος ανατόμος, Ανδρέας Βεζάλιους. Η συμμετοχή μάλιστα της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις για τις έρευνες των συμπατριωτών του επιστημόνων. «Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι ακριβώς θα βρούμε, δηλαδή αν εντοπίσουμε τη Μονή ή τον τάφο του Βεζάλιους», απαντά ο κ. Σαρρής. «Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι θα εντοπίσουμε ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες και να πούμε πως, ναι, εδώ κάποτε υπήρχε αυτό ή το άλλο κτίσμα. Η ερμηνεία όμως των αποτελεσμάτων αποτελεί αρμοδιότητα των αρχαιολόγων». 
Οι εργασίες «σκαναρίσματος» των δρόμων θα συνεχιστούν και σήμερα
οπότε και θα διακοπεί η στάση, η στάθμευση και η διέλευση οχημάτων, και στις πλευρές των οδών Κολοκοτρώνη, Κολυβά, Λουκά Καρρέρ και Χαριάτη, τις ίδιες ώρες.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα, έχει εντοπιστεί και ανασκαφεί τάφος της Βυζαντινής Περιόδου, μέσα στον οποίο εντοπίστηκε ανθρώπινος σκελετός και διάφορα αντικείμενα, τμήμα τοίχου, πιθανότατα της Ελληνιστικής Περιόδου και μάλλον από δημόσιο κτίριο, καθώς επίσης και δύο Ενετικά Πηγάδια. Τα ευρήματα θα μελετηθούν σε ειδικά εργαστήρια για να διευκρινιστεί η ακριβής χρονολογία τους ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες συντήρησης.
Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, η ανασκαφή στο συγκεκριμένο χώρο θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, ενώ στη συνέχει θα συνεχιστούν οι έρευνες στην κατασκευή του κτιρίου που βρέθηκε. Προς το παρόν γίνεται συλλογή δεδομένων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σχετική μελέτη.
Τα ευρήματα όπως ο τοίχος και τα Ενετικά πηγάδια θα παραμείνουν στο σημείο για περισσότερη έρευνα ενώ ο σκελετός και τα αντικείμενα θα μεταφερθούν σε εδικά εργαστήρια για περαιτέρω μελέτες και εξετάσεις, που θα δείξουν για παράδειγμα το φύλλο και την ηλικία του ατόμου στο οποίο ανήκει ο σκελετός και ενδεχομένως αν κατείχε κάποια σημαντική θέση, καθώς βρέθηκε θαμμένος σε δημόσιο κτίριο.

imerazante.gr