Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Independent: Παλιά Περίθεια: Το χωριό-«φάντασμα» στην Κέρκυρα

Independent Κέρκυρα
22 Σεπτεμβρίου 2017 / 09:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Independent έφτιαξε βαλίτσες και ταξίδεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Εκεί, βρέθηκε στην «πόλη-φάντασμα» όπως την χαρακτηρίζει, στο χωριό Παλιά Περίθεια.

 

«Παλιά Περίθεια: Γιατί η κερκυραϊκή πόλη φάντασμα είναι το καλύτερο κρυμμένο μυστικό του νησιού» είναι ο τίτλος του βρετανικού δημοσιεύματος.

«Ψυχρότερο, πιο πράσινο, πιο ήσυχο και αδιαμφισβήτητα καθαρότερο από τα περισσότερα χωριά στο νησί, είναι ο απόλυτος προορισμός για μια αυθεντική ελληνική απόδραση για όσους γνωρίζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος, που δείχνει εντυπωσιασμένη από το τοπίο.
 

«Ο συνολικός πληθυσμός του χωριού; Δύο. Υπήρχαν πάντα δύο μόνιμοι κάτοικοι που ζούσαν στην Παλαιά Περίθεια», λέει ο Μαρκ Χέντρικσεν, Βρετανός ιδιοκτήτης του ξενώνα  The Merchant's House, στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής της Κέρκυρας στο Ορος Παντοκράτορας.

«Ολες οι μαρμελάδες που χρησιμοποιούμε για τους επισκέπτες είναι από την περιοχή», λέει ο Μαρκ και προσθέτει: «Φτιάχνω προζύμι, κάνω τις μαρμελάδες και ο Βασίλης μας δίνει το μέλι».

Ο Βασίλης, τοπικός μελισσοκόμος, καλωσόρισε την αρθρογράφο με ένα φιλί σε κάθε μάγουλο (πραγματικός Ελληνας, σχολιάζει), και επέμεινε να την κεράσει κάτι να πιει. Το τραπέζι είχε παγωμένο τσάι με τη σκιά να είναι πλούσια κάτω από τα δένδρα. Ο Βασίλης είναι ιδιοκτήτης επτά εκατ. μελισσών και έχει κυψέλες ηλικίας 90 ετών, κληρονομιά από τον παππού του.

«Οι μέλισσες είναι ήρεμες. Είναι ο καιρός», είπε ο Βασίλης, καθώς οι αρθρογράφος έβλεπε μέλισσες παντού, με το «σταθερό βουητό τους να σε κάνει να στοχάζεσαι», σημειώνει.

«Η οικογένειά μου ήταν η τελευταία που έφυγε στη δεκαετία του ‘60 και έτσι έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο με το μέρος», λέει ο Βασίλης. «Οι γιοι μου θα το έχουν όταν φύγω».
 

Χάρη στη δουλειά του Μαρκ και της Σάσκια στην Παλιά Περίθεια και την επακόλουθη αύξηση των επισκεπτών κατά 150%, ο Βασίλης μπορεί να έχει κέρδος από την πώληση μελιού και σχέδια για επιστροφή στο χωριό και τις κυψέλες του.

Η αρθρογράφος περιηγήθηκε στα 130 μεσαιωνικά πέτρινα σπίτια πάνω από τις παραλίες της Κασσιόπης, κάτι που ο Μαρκ και η Σάσκια κάνουν σε όλους τους επισκέπτες. Η Παλιά Περίθεια υπήρχε ως οικισμός το 700 π.Χ. και είναι το παλαιότερο χωριό του νησιού.

«Διαβάζαμε γι’ αυτό το εγκαταλελειμμένο χωριό-φάντασμα στα βουνά στη βίλα που βρισκόμασταν, ήρθαμε εδώ και ερωτεύτηκα τον τόπο», αναφέρει η Σάσκια.

Με τη βοήθεια της Αρχαιολογικής Εταιρείας, το ζευγάρι κατάφερε να αποκαταστήσει τον χώρο και να στεγάσει τον ξενώνα του, με την παλιά του βενετσιάνικη δόξα να επιστρέφει. Η αυθεντική αίσθηση του 17ου αιώνα ολοκληρώθηκε με τα κατά παραγγελία έπιπλα από την Κρήτη.
 

Η Παλιά Περίθεια είναι μια γη εύφορη. «Κεράσια, σύκα, κυδώνια, ρόδια, αχλάδια, μήλα, σπαράγγια, μάραθος και ρίγανη μεγαλώνουν εδώ. Οι βελανιδιές του χωριού χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή βενετσιάνικων πλοίων και η γεωργία ήταν στυλοβάτης της οικονομίας μέχρι τη δεκαετία του 1960. 

Τελικά, η άνοδος των οργανωμένων διακοπών οδήγησαν τους κατοίκους να μετακινηθούν πιο κάτω, πιο κοντά στους τουρίστες που βρίσκονται στις ακτές της Κέρκυρας».

Ο Μαρκ και η Σάσκια είναι οι άνθρωποι αυτού του τόπου, καθώς όταν βρέθηκαν εκεί για να ανοίξουν τον ξενώνα καθάρισαν τα μονοπάτια, έφτιαξαν τα φώτα, πρόσθεσαν πινακίδες στους δρόμους. Ο Μαρκ, μάλιστα, έγραψε βιβλίο οδηγιών για να κάνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στον χωριό της Κέρκυρας που ξεχάστηκε.

Το χωριό μπορεί να θεωρείται ξεχασμένο, ωστόσο, σε αυτό έχουν βρεθεί ονόματα, όπως η οικογένεια Μισόνι, της γνωστής αυτοκρατορίας μόδας, οι οποίοι απόλαυσαν την ανωνυμία που προσφέρει.

«Καθισμένη στο γκαζόν του ξενώνα, απολαμβάνοντας το μέλι του Βασίλη στο ψωμί του Μαρκ και πίνοντας τον καφέ που μου έφερε η χαμογελαστή Σάσκια, καταλαβαίνω γιατί οι Μισόνι ήθελαν να έρθουν εδώ. Δεν είναι μόνο η γαλήνη και η ησυχία, το πράσινο, ή η ιστορία που κάνουν ονειρική την Παλιά Περίθεια. Είναι η αγάπη που υπάρχει», καταλήγει η αρθρογράφος.

Πηγή: Independent