Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Ελλάδας - Ιταλίας στην Κέρκυρα: Tο παλιό πεθαίνει, το νέο παλεύει να γεννηθεί

Τσίπρας Τζεντιλόνι
15 Σεπτεμβρίου 2017 / 11:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το κλασικό απόφθεγμα «το παλιό πεθαίνει, το νέο παλεύει να γεννηθεί» του ιταλού διανοητή Αντόνιο Γκράμσι, ξεκίνησε τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο μοναδικής ομορφιάς κήπο των Ανακτόρων, με θέα το γαλάζιο του Ιονίου και το Παλαιό Φρούριο, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας που προήδρευσαν στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, «έδωσαν τα χέρια». Δεν έπαψαν να μιλούν για την «σύμπνοια και την ταύτιση απόψεων, πάνω στην ατζέντα των συζητήσεων τους». Συγκεκριμένα η συμφωνία των δυο πρωθυπουργών περιλαμβάνει επτά σημεία:

Στον τομέα των επενδύσεων ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως διεφάνη και στην ομιλία του, αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις.

Για τη νέα αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη και την ανάγκη θέσπισης της θέσης του Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά μεταξύ των χωρών του πλεονασματικού Βορρά και του ελλειμματικού Νότου.

Η αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει την επιθετική ρητορική, αλλά στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας.

Στήριξη της Συνόδου των χωρών του Νότου.

Πολλαπλές πηγές και διόδους των ενεργειακών αγωγών .

Στο τομέα του προσφυγικού, συμφώνησαν ως προς την ανάγκη αναθεώρησης των συνθηκών του Σένγκεν και του Δουβλίνου, στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και στη βάση της δίκαιης κατανομής των βαρών.

Οι επενδύσεις

Όπως είχε προαναγγελθεί, το Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας σφραγίστηκε από τις τελικές υπογραφές για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την προοπτική επένδυσης της SNAM (διανομή φυσικού αερίου των αγωγών ΤΑΡ και EAST MED), της NL (αιολική ενέργεια) αλλά και στον τομέα των μεταφορών. 

Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομίας και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, οι οποίοι υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με τους ομολόγους τους. Από την ιταλική πλευρά στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, Πολιτισμού και Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, Υποδομών και Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο και ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Ντομένικο Μαντσιόνε.

«Και εις άλλα με υγεία»

Σε μια Κέρκυρα-φρούριο πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας στα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου. Τα αεροπλάνα των κρατικών αποστολών έφθασαν στις 10:30 το πρωί στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τον Ιταλό Πρωθυπουργό και τα πέντε μέλη της κυβέρνησής του υποδέχθηκε άγημα του ελληνικού ναυτικού, ενώ την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης.

Οι δύο πρωθυπουργοί ξανασυναντήθηκαν μερικά λεπτά αργότερα στα ανάκτορα. Ξεναγήθηκαν για λίγο στο κτήριο και στο μουσείο ασιατικής τέχνης ενώ δεν παρέλειψαν να γράψουν στο βιβλίο επισκεπτών. Ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε σε λίγες φράσεις τουριστικού ύφους (αντιγράφουμε): «Η Κέρκυρα και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης αποτέλεσαν ιδανικό τόπο φιλοξενείας της Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Ιταλίας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την άψογη φιλοξενεία. Εύχομαι το μοναδικό αυτό κτήριο καθώς και η λειτουργία του Μουσείου να προσελκύουν πάντα το ενδιαφέρον των επισκεπτών της όμορφης Κέρκυρας. 14-9-2017, Αλέξης Τσίπρας».

Πυρετός

Περίπου ένα μήνα ετοιμαζόταν η πόλη και τα ανάκτορα για τη φιλοξενία της διακρατικής συνάντησης. Οι χώροι του Ασιατικού Μουσείου και της Πινακοθήκης υπέστησαν ένα μίνι λίφτιγκ, ενώ ο χώρος του Art Cafe μετατράπηκε σε κέντρο τύπου για τους δεκάδες Έλληνες και Ιταλούς δημοσιογράφους. Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Ήδη από την προηγούμενη μέρα ο χώρος του πάρκιγκ της κάτω πλατείας είχε εκκενωθεί και η πόλη άστραφτε από καθαριότητα, ενώ την ίδια μέρα οι κεντρικές οδικές αρτηρίες του ιστορικού κέντρου μετατράπηκαν σε άβατο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν ακροβολισμένες στην ευρύτερη περίμετρο της διοργάνωσης, ενώ στην ταράτσα των ανακτόρων ψήνονταν από τον ήλιο ελεύθεροι σκοπευτές.

Μαύρη επέτειος

Τραγική σύμπτωση, το συμβούλιο να πραγματοποιηθεί μια «μαύρη επέτειο» για την Κέρκυρα, αφού τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου του 1943  τα γερμανικά βομβαρδιστικά κατέκαψαν την πόλη και πολλά ιστορικά κτήρια. Μετά το πέρας της ολομέλειας των εργασιών, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κατέθεσε  στεφάνι στο μνημείο της μεραρχίας Aqui στον Κήπο του Λαού και είχε σύντομη συνομιλία με το Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος του απένειμε αναμνηστική πλακέτα.

Όλα άρχισαν και τελείωσαν σε μια μέρα. Αφού είχαν φύγει και οι τελευταίοι, το απογευματάκι, τα συνδικάτα έδωσαν το αγωνιστικό παρών στο Σαρόκο, ωστόσο άλλη μια συμφωνία πώλησης είχε υπογραφεί και μάλιστα με τις ευχές «και εις άλλα με υγεία».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή Ενημέρωση