Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπορεί και να μην ισχύσει το τέλος διανυκτέρευσης

ΡΟΔΙΑΚΗ
13 Σεπτεμβρίου 2017 / 13:58

ΡΟΔΟΣ. Συνεχίζει να κρατά ανοιχτό το θέμα της μη επιβολής τέλους διανυκτέρευσης η κυβέρνηση, η οποία αφήνει υποσχέσεις ότι μπορεί και να μην εφαρμοστεί! Ενώ πριν από μερικές μέρες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν ξεκαθαρίσει σε τουριστικούς επιχειρηματίες (και σε τοπικό επίπεδο), ότι το τέλος διανυκτέρευσης θα εφαρμοστεί κανονικά όπως προβλέπεται από 1ης Ιανουαρίου, χθες η υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, δήλωσε άλλα.

Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το φόρο διαμονής αν τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM”, η υπουργός Τουρισμού.
«Είναι κάτι το οποίο δεν μας χαροποίησε όταν μπήκε. Προσπάθησα να προστατεύσω τον τουριστικό κλάδο, όπως φαντάζομαι κάνει κάθε υπουργός για τον τομέα που ασχολείται. Θέσαμε το θέμα στον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό και η δέσμευση η οποία υπάρχει είναι ότι εάν και εφόσον τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν αυτόν τον φόρο θα τον επανεξετάσουμε», είπε η κ. Κουντουρά.
Παρά τις δηλώσεις πάντως της κ. Κουντουρά οι τουριστικοί επιχειρηματίες, θεωρούν δυστυχώς δεδομένη την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, που θα επιβαρύνει σημαντικά τον τουρισμό.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες, όχι μόνο από όσους δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και ειδικά στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και από τα μικρά και μεσαία καταλύματα και τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Όμως και συνολικά, στελέχη της αγοράς προειδοποιούν πως το νέο αυτό χαράτσι στον Τουρισμό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου και στην ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών σε βάθος χρόνου.
Εξηγούν ακόμη πως το τέλος που ισχύει σε Ισπανία και Ιταλία εδώ και χρόνια είναι ανταποδοτικό και χρησιμοποιείται από τους δήμους για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών και των τουριστικών υπηρεσιών. Οι επαφές με την Κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου φόρου και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις θα είναι συνεχείς το επόμενο διάστημα εκ μέρους στελεχών του τουριστικού κλάδου.
Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των καταλυμάτων, έχει ζητήσει ο φόρος να μην ισχύσει όλο το χρόνο, αλλά μόνο το τρίτο τρίμηνο, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων και των αφίξεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα πως ο κυβερνητικός στόχος των 75 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί με βάση τον περσινό αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον καταμερισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Πάντως, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των συμφωνιών μεταξύ ξενοδοχείων και πρακτορείων από βασικές τουριστικές αγορές του εξωτερικού για την επόμενη σεζόν έχει ήδη ολοκληρωθεί, πολλοί tour operators έχουν ήδη συμπεριλάβει το φόρο στα πακέτα τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν να ξεκαθαριστεί το τοπίο για το πως θα γίνει η επιβολή του τέλους, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα την τιμολογιακή τους πολιτική. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε οι συνεννοήσεις έγιναν... στα τυφλά.
Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.