Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο επιχειρούν στη φωτιά της Δυτικής Αχαΐας

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
12 Σεπτεμβρίου 2017 / 06:43

ΠΑΤΡΑ. Ξεκίνησαν νωρίς το πρωϊ οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα πυρόσβεσης, στη μεγάλη πυρκαγιά της Δυτικής Αχαϊας. Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα δύο αεροπλάνα τύπου καναντέρ και ένα ελικότερο έρικσον.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση δεν άλλαξε δραματικά, αφού οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν μειωθεί σε ένταση και η προσοχή των αρχών είχε επικεντρωθεί σε τρία ενεργά μέτωπα, στην Άρλα, στο Τζάιλο και στο Σανταμέρι.
Στο σημείο επιχειρούν 86 πυροσβέστες με 43 οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων.
Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται και δυνάμεις της Αστυνομίας, προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, αναμένεται η συνδρομή δύο αεροπλάνων καναντέρ και ενός ελικοπτέρου Έρικσον.
 
ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΤΖΑΪΛΟΥ
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ανέφερε στο pelop.gr ότι ο δασικός πλούτος της περιοχής, αποτελεί δυστυχώς παρελθόν, αφού το δάσος του Τζάιλου, έχει καεί στο μεγαλύτερο μέρος του.
Επίσης, από τις φλόγες δεν γλύτωσαν μια κατοικία στην Άρλα, σταύλοι και καλλιέργειες. Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, "σήμερα η εικόνα δεν έχει αλλάξει πολύ, όμως δεν αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση με χθές το βράδυ, όπου φτάσαμε σε σημείο να κινδυνεύουν άμεσα πυκνοδομημένα χωριά της περιοχής".
Όσον αφορά την έκταση των ζημιών, ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση.
 
ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ Η ΑΡΛΑ
Να σημειωθεί ότι ο οικισμός της Άρλας σώθηκε χθες το βράδυ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς τη στιγμή που οι φλόγες βρίσκονταν στις αυλές των σπιτιών ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση. Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής και από τις κοινότητες Τζάιλο, Πετροχώρι και Ελαιοχώρι.
Σημειώνεται ότι είναι η πολλοστή φορά που εκδηλώνεται φωτιά αυτό το καλοκαίρι στην εν λόγω περιοχή.
Την επιχείρηση συντόνιζε ο περιφερειακός συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, υποστράτηγος Απόλλων Ματθαιόπουλος, ενώ επί τόπου βρίσκονταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου με τους συνεργάτες του.
Με το πρώτο φως της ημέρας, στην μάχη με τις φλόγες αναμένεται να ριχτούν και εναέρια μέσα.