Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρόκληση του κερκυραϊκού Πάσχα στο Διεθνές Συνέδριο της Βενετίας

Βενετία
05 Σεπτεμβρίου 2017 / 10:13

ΒΕΝΕΤΙΑ. Στο Διεθνές Συνέδριο της Βενετίας «Χίλιες πόλεις, εκατομμύρια πολίτες: Ένα όραμα για το μέλλον» συμμετείχε ο Δήμος Κέρκυρας, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Το συνέδριο ασχολήθηκε με θέματα αστικής ασφάλειας, μεταφοράς και διάθεσης αποβλήτων, ενώ η κάθε πόλη παρουσίασε και εξέτασε διάφορα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών. Στο συνέδριο αυτό ουσιαστικά οι πόλεις καλούνται να ανακαλύψουν λύσεις μέσα από την εμπειρία των άλλων και να κατανοήσουν τα προβλήματά τους, μελετώντας ξεχωριστές περιπτώσεις.
 
Συμμετείχαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των πόλεων Μπορντό και Στρασβούργο (Γαλλία), Gand (Βέλγιο), Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Χάρκοβο (Ουκρανία), Leipzig(Γερμανία), Μονακό, Μόσχα (Ρωσία), Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.), Pendik (Τουρκία), Σαράγεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Βενετία (Ιταλία) και Ζάγκρεμπ (Κροατία).
Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε από τον Δήμαρχο της Βενετίας, Luigi Brugnaro, και διοργανώθηκε από το Δήμο της Βενετίας σε συνεργασία με το «Fondazione Musei Civici di Venezia e Vela spa». . Όλοι οι συμμετέχοντες έγιναν επίσημα δεκτοί την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και ήταν φιλοξενούμενοι στη θεαματική Regata Storica, την ιστορική παρέλαση με γόνδολες. 
 
Η πρόκληση του κερκυραϊκού Πάσχα
 
Όσον αφορά την πόλη της Κέρκυρας, ο Κώστας Νικολούζος έφερε ως παράδειγμα μια κατεξοχήν απαιτητική περίοδο για την πόλη της Κέρκυρας, αυτή του εορτασμού του Πάσχα, αναφέροντας «Μια πόλη με πληθυσμό 40.000 κατοίκων, φιλοξενεί για σύντομο χρονικό διάστημα 5 ημερών επιπλέον 80.000 άτομα. Οι τελετές πραγματοποιούνται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, ενώ όλοι οι επισκέπτες προσπαθούν να συμμετάσχουν ταυτόχρονα στις ίδιες αυτές εκδηλώσεις, κυρίως κατά τις δύο ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Οι κύριες προκλήσεις για την ασφάλεια είναι:
• διαχείριση της κυκλοφορίας από τα περίχωρα της πόλης μέχρι την παλιά πόλη
• διαχείριση πλήθους μέσα στην Παλιά Πόλη
• Διαχείριση κυκλοφορίας λιμένων
• παροχή ασφάλειας σε διακεκριμένους επισκέπτες υπό αυτές τις συνθήκες (το 2017 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προσχώρησε στις εορταστικές εκδηλώσεις με λιγότερο από 24 ώρες προειδοποίηση)»
 
Η αντιμετώπιση
 
Αναλύοντας την εμπειρία της Κέρκυρας, ο Δήμαρχος μίλησε για το θεσμό της συντονιστικής επιτροπής που συγκεντρώνει τις σχετικές Δημοτικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, την Τροχαία, την Ακτοφυλακή, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις δημόσιες μεταφορές. «Η Επιτροπή συγκαλείται αρκετές φορές πριν από την περίοδο του Πάσχα και επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την κοινή διαχείριση των παραπάνω θεμάτων (παραδείγματος χάριν, τοποθετούνται επιπλέον χώροι στάθμευσης σε διαθέσιμες θέσεις, η κίνηση μεταφέρεται προς αυτές τις θέσεις και παρέχεται δωρεάν μεταφορά από τα σημεία στάθμευσης προς το κέντρο της πόλης). 
 
Με την πάροδο των ετών έχει συσσωρευτεί μεγάλη εμπειρία από τη συνεργασία των παραπάνω υπηρεσιών και οι εκδηλώσεις διοικούνται αποτελεσματικά παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον. Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία έχει εισαγάγει αστυνομικές μεθόδους που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής της Παλιάς Πόλης, όπως οι περιπολίες ποδηλάτων που αποτελούνται από αστυνομικούς που μιλούν ξένες γλώσσες. Ως εκ τούτου, η συμβολή των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας στην επίτευξη ασφάλειας είναι πρακτικά ελάχιστη».