Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Παραδοσιακά» τα εγκαίνια της Ιόνιας

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
01 Σεπτεμβρίου 2017 / 09:04

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σκέψεις για μια τελετή εγκαινίων που θα απείχε μακράν από τις παραδοσιακές τελετές μεγάλων έργων, έκαναν οι άνθρωποι του πρωθυπουργικού γραφείου για τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη αυτά να γίνουν κατά τα ειωθότα, με κορδέλα και όλες τις τιμές.

Έτσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει την Ιόνια Οδό την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, με φόντο τον ασφαλτοτάπητα στο ύψος του Επισκοπικού, αφού προηγουμένως διανύσει τα τμήματα που δόθηκαν τελευταία στην κυκλοφορία από την Άρτα έως τα Γιάννενα.
Με δεδομένο πως ο δρόμος έχει δοθεί στο σύνολό του στην κυκλοφορία εδώ και μερικές εβδομάδες, στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου ήταν, αρχικά, να μην παραστεί ο πρωθυπουργός για να κόψει απλώς την καθιερωμένη κορδέλα, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ήταν καν κάποια γέφυρα, κόμβος ή σήραγγα το σκηνικό της τελετής των εγκαινίων.
Κρίνοντας πως, με αυτόν τον τρόπο, δύσκολα θα αποφύγει την κριτική ότι οργανώνει μία ακόμη «φιέστα» και εγκαινιάζει ένα έργο που στην ουσία εγκαινιάστηκε πολλές φορές με την παράδοση των τμημάτων στην κυκλοφορία, αναζητήθηκε μια διαφορετική επιλογή.
Στις σκέψεις, λοιπόν, ήταν να επιλεγεί ένας χώρος που θα σηματοδοτεί όχι την κατασκευή του έργου, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε και –έστω και άτυπα- εγκαινιάστηκε, αλλά τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της περιοχής και το πόσο αλλάζει τη μοίρα της Ηπείρου, φέρνοντάς την πιο κοντά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και ο χώρος για τον οποίον γινόταν συζητήσεις, ήταν το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ, που θα βοηθούσε να σηματοδοτηθεί αυτή η αντίληψη. Τελικά, το Μουσείο θα αποτελέσει έναν από τους σταθμούς στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή, καθώς εκεί θα παρατεθεί γεύμα.
Ανεξάρτητα από τις επικοινωνιακές ανάγκες και πως αυτές εξυπηρετούνται καλύτερα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν η παρουσία του πρωθυπουργού στα Γιάννενα θα συνοδευτεί και από εξαγγελίες για τη φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, δηλαδή το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά που θα φέρει τον αυτοκινητόδρομο μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα και που αποτελεί τμήμα της περίφημης Αδριατικής Οδού, η οποία ξεκινά από την Τεργέστη και διαμέσω της ακτής των χωρών της Κροατίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου και Αλβανίας, καταλήγει στη χώρα μας. Σίγουρα, πάντως, θα υπάρχουν αναφορές στις τρεις συνδέσεις της Ιόνιας Οδού με Τζουμέρκα, Πρέβεζα και Αγρίνιο, καθώς και στον κάθετο άξονα της Αμβρακίας Οδού.
Η επικείμενη έλευση του πρωθυπουργού, πάντως, καθορίζει και τις εξελίξεις σχετικά με το αεροδρόμιο, καθώς θα συνοδεύεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Κατά συνέπεια, ενδεχομένως το ραντεβού με τους τοπικούς βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο να γίνει την επόμενη εβδομάδα στα Γιάννενα και όχι στην Αθήνα, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί.
 
ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
 
Στο μεταξύ, στην κατασκευή πλήρους κόμβου της Ιόνιας Οδού στο ύψος του Αμμοτόπου εμμένει ο δήμος Αρταίων, ώστε τα οχήματα που διέρχονται και από τις δύο κατευθύνσεις του οδικού άξονα να έχουν πρόσβαση στους οικισμούς του δήμου, αλλά και στις άλλες ορεινές περιοχές των Τζουμέρκων. Ο δήμος Αρταίων είχε κάνει και το 2014 σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Υποδομών.
Επίσης, ζητά την αναγραφή της λέξης «Άρτα» σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού, από και προς τη γέφυρα Αντιρρίου, ενώ θεωρεί καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων επί της Ιόνιας για τον Ιερό Ναό της Παρηγορήτισσας, το ιστορικό γεφύρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, την τοποθέτηση πινακίδων στις εξόδους Τσαγκαρόπουλου και ημικόμβου Αμμοτόπου με προορισμούς Τζουμέρκα και Ροδαυγή που αποτελούν σημαντικό ορεινό τουριστικό προορισμό της Άρτας, και τη μετονομασία του ΣΕΑ Φιλιππιάδας σε ΣΕΑ Καμπής ή ΣΕΑ Φιλιππιάδας-Καμπής.