Μέτρα της ΠΙΝ για τη διάσωση του κερκυραϊκού ελαιώνα
ΚΕΡΚΥΡΑ. Η καταστροφή του κερκυραϊκού ελαιώνα από την ανεξέλεγκτη υλοτόμηση απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων,
μετά από εισήγηση του πρώην περιφερειάρχη, επικεφαλής της παράταξης "Νέα Ιόνιος Πολιτεία" Σπύρου Σπύρου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας Γιάννης Φοντάνας αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφερειακής Αρχής για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων στους αγρότες, μέσω της “Έξυπνης Εξειδίκευσης”, και στις συναντήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα Ιόνια Νησιά ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί, κυρίως στους τομείς του ελαιολάδου και του κρασιού.
Καταγγείλετε τους επιτήδειους
Τόνισε ότι για την προστασία του πρωτογενούς τομέα, εν προκειμένω για τον κερκυραϊκό ελαιώνα, χρειάζεται η ενεργοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων, των Συνεταιρισμών και των ελαιοπαραγωγών, ενώ πρακτικά δήλωσε ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα και οι επιτήδειοι να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης, θα πρέπει να κατατεθούν επώνυμες καταγγελίες. Αναφέρθηκε στην σοβαρή έλλειψη υπαλλήλων στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και υπογράμμισε ότι παρά τα προβλήματα υπάρχουν βήματα που έχουν γίνει προκειμένου να καταστεί ελκυστική, ξανά, η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.
Το κλίμα τρομοκρατίας που ενισχύουν κάποιοι που παρανόμως κόβουν και μεταφέρουν καυσόξυλα κερδίζοντας πολλά χρήματα, κατήγγειλε ο Θόδωρος Γουλής, ο οποίος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να υπάρξει συνεργασία της ΠΙΝ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης.
Για υποκρισία κατηγόρησε τον προκάτοχό του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τονίζοντας ότι από τη θέση του βουλευτή της ΝΔ το 2004, ο κ. Σπύρου ήταν πλήρως ενήμερος για το θέμα και είχε δεσμευτεί να λάβει μέτρα. Στα 13 χρόνια που πέρασαν έκτοτε, ο κ. Σπύρου το μόνο που έκανε ήταν να λάβει μια απόφαση ως Περιφερειάρχης το 2011, βάσει της οποίας χρειάζονται μόνο οι άδειες κοπής και μεταφοράς καυσόξυλων για να θεωρείται νόμιμη η διαδικασία. “Η απόφαση ήταν σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, άφησε περιθώριο στους επιτήδειους να δράσουν ανενόχλητοι και θα αλλάξει”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον στα Ιόνια Νησιά γενικά, αλλά και ειδικότερα στην Κέρκυρα για την ενασχόληση με την αγροτική οικονομία. “Υπάρχουν προς διάθεση στην ΠΙΝ 4,5εκ. ευρώ για να ενισχυθούν οι νέοι γεωργοί, λίγοι ήταν αυτοί που έκαναν αιτήσεις”, είπε.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατέθεσε την πρότασή του για την αντιμετώπιση του φαινομένου της καταστροφικής κοπής του ελαιώνα της Κέρκυρας:
1. Κατάργηση της υπ’ αριθμ. 58089/21642/16-11-2011 απόφασης του πρ. Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου και αντικατάσταση με νέα, εναρμονισμένη με τη νομοθεσία περί προστασίας του ελαιώνα.
2. Προώθηση πειραματικής εφαρμογής της σχετικής μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε καθορισμένη περιοχή για εξαγωγή συμπερασμάτων μετά από επικαιροποίησή της.
2. Προμήθεια από την ΠΙΝ ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης δορυφορικής καταγραφής μεταβολών στον ελαιώνα.
4. Διατύπωση αιτήματος για πρόσληψη γεωπόνων στην ΠΕ Κέρκυρας κατ’ εξαίρεση των ισχυόντων περιορισμών.
5. Διατύπωση αιτήματος στο αρμόδιο Υπουργείο για επαναφορά της αστυνόμευσης του αγροτικού χώρου στον Ελαιώνα, μέσω της τέως Αγροφυλακής ή/και των δασικών υπαλλήλων.
6. Διατύπωση αιτήματος προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία και τεχνική υποστήριξη μικτών κλιμακίων ελέγχου.
7. Υλοποίηση με μεγαλύτερη σπουδή του σχεδιασμού της ΠΙΝ για ανάταξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, ώστε και η ελιά και το ελαιόλαδο να αποτελέσουν θετικό στοιχείο της τοπικής οικονομικής ευεξίας και ανάπτυξης. Έμφαση στα προγράμματα νέων γεωργών, της βελτίωσης της τυποποίησης, της συντήρησης της αγροτικής οικονομίας και κάθε άλλης σχετικής δραστηριότητας.
Αποχώρηση του εισηγητή
Παρά το κλίμα ομοφωνίας μεταξύ όλων των παρευρισκομένων, από όλες τις παρατάξεις, δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσει το Σώμα σε λήψη απόφασης καθώς τόσο ο εισηγητής κ. Σπύρου όσο και η παράταξή του έφυγαν από τη συνεδρίαση πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση. Λόγω της αποχώρησης του εισηγητή ο Δημήτρης Μπιάγκης πρότεινε να μην προχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε λήψη δεσμευτικής απόφασης και το Προεδρείο συμφώνησε.
Ως εκ τούτου τα επτά σημεία αποτελούν τη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η Περιφερειακή αρχή χωρίς όμως να είναι δεσμευτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.