Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα προβλήματα στα Διαπόντια νησιά φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο η ΛΑ.ΣΥ.-

Διαπόντια νησιά
30 Αυγούστου 2017 / 10:13

Συγκοινωνία- εφοδιασμός, λιμάνια, υγειονομική περίθαλψη, ελικοδρόμια, ύδρευση, οδικό δίκτυο- καθαρισμός- ζώνες πυροπροστασίας, τα κύρια ζητήματα των Διαποντίων.

Σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Διαποντίων έχει ως αντικείμενό της η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης.
 
Στην εισήγησή της, η Λαϊκή Συσπείρωση, αναφέρεται στο Δήμο Κέρκυρας θέτοντας το ερώτημα αν οι κάτοικοι των νησιών αυτών αντιμετωπίζονται όπως οι κάτοικοι της Κέρκυρας και όχι σαν να είναι ετεροδημότες: «Είναι τα Διαπόντια νησιά, ουσιαστικά και όχι τυπικά, μέρος του ενιαίου Δήμου της Κέρκυρας; Εάν η απάντηση είναι καταφατική το επόμενο ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι : Αντιμετωπίζονται από τον Δήμο της Κέρκυρας οι κάτοικοι των νησιών ως στοιχειωδώς ισότιμοι δημότες με τους υπόλοιπους δημότες ;»
 
Έργα βιτρίνας
 
«Η Δημοτική αρχή περιορίζεται σε ελάχιστα έργα βιτρίνας ενώ στα τεράστια προβλήματα ζωτικής σημασίας λάμπει δια της απουσίας της.»
 
Ξεχωριστή αναφορά, κάνει για τα θέματα της συγκοινωνίας και του εφοδιασμού, του οδικού δικτύου, του καθαρισμού, των ζωνών πυροπροστασίας, την αποκομιδή των στερεών αποβλήτων και ογκωδών αντικειμένων, την έναρξη των εργασιών για τους υδρογονάνθρακες, τα λιμάνια και τα προβλήματά τους, την υγειονομική περίθαλψη, τα ελικοδρόμια και την ύδρευση.
 
Τα σημαντικότερα σημεία των όσων αναφέρει η ΛΑ.ΣΥ. στην εισήγησή της σχετικά με τα συγκεκριμένα θέματα, είναι:
 
Συγκοινωνία- εφοδιασμός: «Παρόλο ότι η γραμμή θεωρείται άγονη και επιδοτείται φαίνεται ότι τα χρήματα της επιδότησης δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται . Έτσι η γραμμή Κέρκυρα— Διαπόντια εξυπηρετείται από ένα μόνο παμπάλαιο πλοίο, που συχνά,  λόγω της παλαιότητας του, εμφανίζει βλάβες ενώ οι συνθήκες που επικρατούν σε σχέση με τους επιβάτες κάθε άλλο παρά ανθρώπινες μπορούν να χαρακτηρισθούν. Υπάρχει και δεύτερη γραμμή από το «λιμάνι» του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών με άλλο αρκετά πιο μικρό πλοίο με δυνατότητα μεταφοράς 80 επιβατών το maximum χωρίς όμως τη δυνατότητα μεταφοράς πολλών αποσκευών ή άλλων εφοδίων. Δεν υπάρχει άλλο πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων, τροφίμων, καυσίμων, οικοδομικών υλικών κλπ. με αποτέλεσμα όλα αυτά να μεταφέρονται με το πλοίο της γραμμής και να κοστίζουν πανάκριβα στους νησιώτες.»          
Λιμάνια:  «Τα «λιμάνια» του Αγίου Στεφάνου και του Μαθρακίου είναι ημιτελή και σχεδόν κάθε χρόνο χώνονται με τόνους από άμμο και φύκια. Τα χρήματα που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για το ξεμπάζωμα τους,  θα ήταν  αρκετά  για οριστική λύση του προβλήματος μετά βέβαια από μια σοβαρή μελέτη τούτου. Το καινούργιο λιμάνι των Οθωνών δεν έχει ουσιαστικά ποτέ λειτουργήσει αφού πάσχει από κατασκευαστικά και τεχνικά λάθη, είναι ουσιαστικά ημιτελές και μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί επίσημα ενώ κατά την κατασκευή του καταστράφηκε και η μπούκα του μοναδικού ασφαλούς αλιευτικού καταφυγίου των Οθωνών που είναι τα Αυλάκια. Το λιμάνι της Ερείκουσας , αφού πέρασε από σαράντα κύματα και μετά από πολλές καθυστερήσεις, εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ και φέτος άρχισαν εργασίες για την μεγένθυνσή του. Περιμένουμε μετά την αποπεράτωση των εργασιών να δούμε στη πράξη τα αποτελέσματα.»   
Υγειονομική περίθαλψη:
«Ένα θέμα που συχνά γίνεται θέμα και μικροκομματικής εκμετάλλευσης και στη κεντρική πολιτική σκηνή με τελευταίο επεισόδιο την παρέμβαση του Υπουργού  Άμυνας κ. Καμένου, που παρακάμπτοντας κάθε αρμόδια αρχή, παρουσιάστηκε σαν ο από μηχανής σωτήρας των κατοίκων των Διαπόντιων νησιών. Επαναφέρουμε περιληπτικά  προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να προωθηθεί και να διεκδικηθεί: Τα μικρά νησιά χρειάζονται επί μονίμου βάσης  ειδικευμένο γιατρό με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής. Για να καταστεί αυτό δυνατό θα πρέπει εκ μέρους της πολιτείας να δοθούν γενναία κίνητρα (σημαντικά αυξημένος μισθός, μετά από υπηρεσία τριών χρόνων στα νησιά να διορίζεται σε αντίστοιχη θέση της προτίμησης του, να προηγείται στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου κλπ.)»  
Ελικοδρόμια:  «Τα ελικοδρόμια στα νησιά είναι απαραίτητα για τις  επείγουσες διακομιδές ασθενών και όχι μόνο. Ελικοδρόμιο υπάρχει στους Οθωνούς και στην Ερείκουσα. Το Μαθράκι δεν έχει. Για να είναι όμως λειτουργικά χρειάζονται πολύ συχνή συντήρηση και παράπλευρες υποδομές κάτι που δεν γίνεται.»
Ύδρευση : «Και στα τρία νησιά παρατηρούνται προβλήματα διαφορετικού είδους και έντασης. Καταρχήν υπάρχει διάχυτο το παράπονο πως «ΔΕΥΑΚ ουδέποτε εμφανίσθηκε στα νησιά». Ενώ ουδέποτε έγιναν σοβαρές υδρογεωλογικές και άλλες μελέτες για την ύδρευση των νησιών όλο και πιο συχνά ακούγονται προτάσεις για εργοστάσια αφαλάτωσης κλπ. Συνοπτικά:  Στο Μαθράκι στη τοποθεσία «Ποτάμι» που βρίσκεται η γεώτρηση κάθε χειμώνα δεκάδες τόνοι νερού χάνονται στη θάλασσα , αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες δεξαμενές αποθήκευσης του, και το καλοκαίρι οι κάτοικοι λένε το νερό ….νεράκι αφού σε μερικές περιοχές βδομάδες ολόκληρες δεν έχουν σταγόνα νερό. Στους Οθωνούς ενώ εδώ και πολλά χρόνια  έχουν γίνει γεωτρήσεις και έχει βρεθεί άφθονο νερό , δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα έργα ( δεξαμενές, δίκτυο ) για να διανεμηθεί αυτό στους κατοίκους. Στην Ερείκουσα τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα.»
Οδικό δίκτυο- Καθαρισμός- Ζώνες Πυροπροστασίας: «Το οδικό δίκτυο στα νησιά είναι ελάχιστο, παμπάλαιο, τσιμεντοστρωμένο και σε πολλά μέρη χωματόδρομοι. Χρειάζονται άμεσες  παρεμβάσεις τόσο στους ίδιους τους δρόμους όσο και στα πρανή τους για να αποφευχθούν οι συχνές κατολισθήσεις. Φέτος δεν έγινε κανένας καθαρισμός ή κόψιμο των ξερών χόρτων με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία οι βάτοι από τη μια πλευρά  του δρόμου να αγκαλιάζονται με τους βάτους της άλλης πλευράς. Για ζώνες πυροπροστασίας ούτε λόγος να γίνεται με ότι αυτό συνεπάγεται από μια πιθανή πυρκαγιά. Πριν από ένα μήνα περίπου και αφού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, έγινε επιτέλους μια μεταφορά των σκουπιδιών με πλοίο από τα νησιά προς την Κέρκυρα. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό αφού σήμερα ζούμε ξανά το ίδιο έργο.»  Νέα προβλήματα σχετιζόμενα με την αναμενόμενη έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες: «Νέα πιθανά δεινά βρίσκονται προ των πυλών. Τέτοια μπορεί δυνητικά να είναι : Κίνδυνοι από τις σεισμικές έρευνες, κίνδυνοι μόλυνσης του περιβάλλοντος και ειδικά για τα διαπόντια κίνδυνοι από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ όταν δεν μπορούσαν να τις ρίξουν στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία τις άδειαζαν στη θαλάσσια  περιοχή των Οθωνών.»