Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα διεκδικήσει τη δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Κέρκυρα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΚΕΥΔ
28 Αυγούστου 2017 / 09:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποφασισμένοι να ενεργήσουν, με σκοπό να συσταθεί και στην Κέρκυρα Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), είναι η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές του νομού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Ε. Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ, «τόσο η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι βουλευτές Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης εκτιμούν ότι το πλήθος των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματικών που δραστηριοποιούνται στο νομό όπως και των κατοίκων που επιζητούν υπεύθυνη και λεπτομερή ενημέρωση γύρω από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, καθιστούν επιβεβλημένη τη λειτουργία ΚΕΥΔ.
Τόσο, λοιπόν, η κομματική Οργάνωση όσο και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Νομού είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν σθεναρά τη δημιουργία ΚΕΥΔ στην Κέρκυρα, φρονώντας ότι, με τον τρόπο αυτό, θα ικανοποιηθεί το αίτημα μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών, επαγγελματιών και πολιτών που ζουν και εργάζονται στο νησί».

Οι αντιδράσεις των επαγγελματιών 

Υπενθυμίζεται ότι στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκαν οι δύο αποφάσεις με τις οποίες ορίζονται οι έδρες των Κ.Ε.Υ.Δ. (Κέντρων Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών) καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των Κέντρων αυτών στις 16 και 27/08/2017 δεν προβλέπουν ΚΕΥΔ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ΟΕΒΕ Κέρκυρας όσο και του Εμπορικού Συλλόγου, 
οι οποίοι με επιστολή τους  στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ζήτησαν να διορθωθεί  η "παράλειψη" αυτή της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και να αποκατασταθεί η αδικία αυτή  για τις μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας.

«Δεν έχουμε υπαλλήλους!»

Άμεση ήταν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Κέρκυρας, Κώστα Κιτσάκη η ανταπόκριση του ειδικού γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτη Κουρμούση, όταν είδε την επιστολή που απέστειλε η ΟΕΒΕΚ στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, σχετικά με τη μη ύπαρξη Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στο νησί.

Ο κ. Κουρμούσης, επικοινώνησε με τον κ. Κιτσάκη και του εξήγησε πως ο λόγος για τον οποίο δεν δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα κέντρο, είναι το ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Κιτσάκης έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Κουρμούση σχετικά με δημιουργία γραφείου ενημέρωσης δανειοληπτών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Κέρκυρα και στα Γιάννενα.

Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, δημιουργήθηκε λόγω του ότι υπάρχουν αρκετά δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται, το συνολικό ποσό της οφειλής τοκίζεται και εφόσον δεν γίνονται καταβολές, η εκάστοτε τράπεζα προχωράει σε καταγγελία σύμβασης και νομικές ενέργειες. Για να μην κινηθεί νομικά η τράπεζα, γίνεται εξωδικαστικός συμβιβασμός και ορίζεται ένα ποσό στο οποίο πρέπει μηνιαίως να ανταποκρίνεται ο κάτοχος του δανείου.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα αναθέτει σε ειδικά γραφεία τον έλεγχο των καταβολών. Αν δεν τηρούνται οι δόσεις, οι νομικές ενέργειες συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν και τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τον δανειολήπτη όταν υπάρχει προσημείωση ακινήτου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν υπάρχει εγγυητής στο δάνειο, έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με τον κάτοχο του δανείου. Αν ο κάτοχος δεν ανταποκρίνεται, υπόλογος είναι και ο εγγυητής.