Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο Φρούριο: Το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών- «Αναρμόδιος ο Δήμος»

ιδιοκτησιακό καθεστώς Νέο Φρούριο
18 Αυγούστου 2017 / 12:47

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Νέο Φρούριο, έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μνημείου. Ο Δήμος Κέρκυρας, ξεκαθαρίζει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δίνοντας σχετικό έγγραφο στη δημοσιότητα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Κέρκυρας:

Από την πλευρά του Δήμου,  έχει εκφραστεί  με επιστολές   προς τα αρμόδια Υπουργεία  η αγωνία   για την τύχη του Νέου Φρουρίου και έχει ζητηθεί η παραχώρησή του, ώστε να μπορέσει  ο Δήμος  να προχωρήσει στην διεκδίκηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων,  για την προστασία,  ανάδειξη και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού Μνημείου.
Για να σταματήσει η παραπληροφόρηση,  σας επισυνάπτουμε  έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών (Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου)  26/1/2011 με αρι. Πρωτ.:ΚΥ/154, που ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νέου Φρουρίου.    

Το από 26/1/2011 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών:

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με το προηγούμενο έγγραφό μας, το Νέο Φρούριο Κέρκυρας είναι καταγεγραμμένο ως Δημόσιο Ακίνητο και είχε παραχωρηθεί κατά χρήση στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών. Επιπλέον, τόσο από τον έλεγχο στο αρχείο μας, όσο και μετά από αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών, προέκυψε ότι δεν έχει παραχωρηθεί η κυριότητά του σε άλλο φορέα, ούτε στο ΓΕΝ. 

Η 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έγγραφό της, κοινοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει- προτείνει- γνωμοδοτεί για την παραχώρηση προς το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς των Αγγλικών Στρατώνων του Νέου Φρουρίου, του χώρου πάρκινγκ και των προσβάσεων στο Νέο Φρούριο, δηλαδή τμημάτων που ανήκουν στο Δημόσιο Ακίνητο, για τη δημιουργία Μουσείου. 
 
Ύστερα από τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι πρέπει να διακόψετε άμεσα κάθε πράξη διαχείρισης του δημόσιου ακινήτου ως αναρμόδιοι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί δημοσίων ακινήτων, διαφορετικά θα προβούμε σε λήψη κατασταλτικών μέτρων σε βάρος σας.