Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φοροδιαφυγή σε Κέρκυρα, Ρόδο και Ηλεία

φοροδιαφυγή Κέρκυρα
18 Αυγούστου 2017 / 10:23

ΚΕΡΚΥΡΑ/ΡΟΔΟΣ/ΗΛΕΙΑ. Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ έκρυβαν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες, τεσσάρων αστέρων. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προσποιήθηκαν τους πελάτες και διασταύρωσαν μέσω trivago την πραγματική πληρότητα και άρα το τζίρο.

Φοροδιαφυγή που φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ μόνο για τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων αστέρων σε Ρόδο (οι δύο) Κέρκυρα και Ηλία αποκάλυψαν οι πρώτες «έξυπνες» διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

AdTech Ad

Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε την σύγκριση του πραγματικού τζίρου της κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης με βάση την πληρότητα για τον Ιούνιο, με τον τζίρο που προκύπτει από την δήλωση ΦΠΑ που έγινε στο τέλος Ιουλίου.

Από τις πρώτες διασταυρώσεις, που έγιναν με βάση τα στοιχεία των ελέγχων για τον Ιούνιο και των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του Ιουλίου, βρέθηκε ότι σε τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και πάνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια το καθένα, η απόκρυψη του τζίρου εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ ανά μονάδα, μόνο το μήνα Ιούνιο. Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής εντοπίστηκαν σε Ρόδο, Κέρκυρα και Ηλεία.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες προσποιήθηκαν τους πελάτες, διαμένοντας μάλιστα στα ξενοδοχεία, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα. Είχε προηγηθεί έρευνα στις διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων, έλεγχος πληρότητας στις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να κλειστούν -άλλες φορές πραγματικά και άλλες εικονικά- δωμάτια. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν αποκλίσεις στο τζίρο πολλών εκατομμυρίων, από τις οποίες προκύπτει φοροδιαφυγή περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για την κάθε μια μονάδα.

Από την άλλη βέβαια οι ίδιοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι σε σύγκριση με πέρσι στο δείγμα των 712 μονάδων, ο τζίρος ο οποίος δηλώθηκε φέτος είναι αυξημένος κατά 21% τον Ιούνιο. Ένα μέρος της αύξησης αυτής συνδέεται με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των τιμών, ενώ αναμφίβολα και η παρουσία του ελεγκτικού δυναμικού και η προαναγγελία ελέγχων έχουν συμβάλλει, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις στους τζίρους μέχρι και τον Οκτώβριο για να υπάρξει συνολική εικόνα.

Με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές έχουν επιφορτιστεί να κάνουν ελέγχους νέας γενιάς στο 10% των 250.000 ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, δηλαδή σε περίπου 2500 μονάδες για όλη την τουριστική περίοδο, με στόχο να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι γίνονται με τον έλεγχο της διαθεσιμότητας όπως αποτυπώνεται σε ιστοσελίδες στις οποίες γίνονται ηλεκτρονικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία (πχ την Bookings και την Trivago). Από τις ιστοσελίδες διαμορφώνεται μια πρώτη εικόνα για την πληρότητα της ελεγχόμενης μονάδας και τις τιμές με τις οποίες διαθέτει τα δωμάτιά της. Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται με τον αυτοπρόσωπο έλεγχο που κάνουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ με πολλούς τρόπους. Είτε επικοινωνούν απευθείας με τις μονάδες και παριστάνοντας τους υποψήφιους πελάτες ζητούν στοιχεία για τις τιμές διανυκτέρευσης και ενδεχόμενες προσφορές, είτε κλείνοντας δωμάτια και μένοντας κάποιες μέρες στις μονάδες διαπιστώνουν αυτοπροσώπως την τιμολογιακή πολιτική και την πολιτική έκδοσης αποδείξεων.

Πηγή: news247.gr