Σάββατο 28.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «κόκκινο» τα Κέντρα Υγείας στην Ήπειρο

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
03 Αυγούστου 2017 / 10:57

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της χώρας αποτελεί το νέο πεδίο κριτικής, που επιλέγει η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργαζοµένων Δηµόσιων Νοσοκοµείων για να αναδείξει τα προβλήµατα στον χώρο της δηµόσιας υγείας.

Με τη γνωστή, πλέον, «συνταγή» της, η ΠΟΕΔΗΝ προχωρά σε µια αναλυτική ανάδειξη των προβληµάτων ανά Κέντρο Υγείας, περιγράφοντας µε µελανά χρώµατα την κατάσταση που επικρατεί σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας και υποστηρίζοντας πως δεν µπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, η οµοσπονδία των εργαζοµένων στα δηµόσια νοσοκοµεία, τονίζει πως µε το προτεινόµενο νοµοσχέδιο υλοποιούνται οι µνηµονιακές δεσµεύσεις και την πρωτοβάθµια περίθαλψη αναλαµβάνει ο ιδιωτικός τοµέας. Εκτιµά δε ότι το κόστος µετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, λόγω της κακής οικονοµικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηµατοδότησης του δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισµό. «Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τµήµα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκοµείων και να ταλαιπωρούνται οκτώ ώρες στην αναµονή για να εξυπηρετηθούν. Τραγική είναι σήµερα η εικόνα που εµφανίζουν οι πρωτοβάθµιες µονάδες υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηµατοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.  
Η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποιεί µεγάλη έρευνα που, όπως αναφέρει, πραγµατοποίησε σε 65 Κέντρα Υγείας και δηµοσιοποιεί τα προβλήµατα που κατέγραψε στις δοµές αυτές. Υποστηρίζει, µεταξύ άλλων, πως «οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευµένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ» και ότι τα Κέντρα Υγείας σήµερα «δεν είναι σε θέση να κάνουν µία ακτινογραφία ή µία γενική αίµατος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά µηχανήµατα στις ζελατίνες».
Στις πρωτοβάθµιες µονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελµατίας υγείας τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συµπληρώνει πως τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. «Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
 
ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Στη λίστα περιλαµβάνονται και επτά Κέντρα Υγείας στην Ήπειρο, τα τέσσερα εκ των οποίων στον νοµό Ιωαννίνων και τα υπόλοιπα τρία στον νοµό Άρτας.
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Υγείας Μετσόβου, τονίζεται πως το µεγάλο πρόβληµα είναι η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων. Όπως σηµειώνει, υπηρετούν µόλις δύο και δεν επαρκούν για να βγουν οι βάρδιες, µε αποτέλεσµα για δύο µέρες και πλέον να µην υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο. Η περιοχή καλύπτεται από το ΕΚΑΒ, αλλά η απόσταση είναι 40 λεπτά από τα Γιάννενα. Ένα δεύτερο πρόβληµα που αναδεικνύει, είναι η έλλειψη σε µηχανήµατα µέτρησης και πήξης του αίµατος, καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και πολλά µηχανήµατα είναι παλιά και χρήζουν αντικατάστασης. Μεγάλη έλλειψη καταγράφεται σε ιατρικές ειδικότητες, καθώς δεν υπάρχει ορθοπεδικός, χειρουργός, γυναικολόγος και καρδιολόγος, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από τέσσερα άτοµα, που δεν επαρκούν για την καθηµερινή κάλυψη.
Έλλειψη γιατρών και έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως τους καλοκαιρινούς µήνες, καταγράφεται και στο Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, ενώ γίνεται λόγος για παντελή έλλειψη υλικών, κυρίως µάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορών, φλεβοκαθετήρες, ράµµατα, ουροκαθετήρες, επίδεσµοι κ.λπ. «Οι πολίτες και διάφορα φιλανθρωπικά σωµατεία αγοράζουν υλικά και τα δίνουν στο Κέντρο Υγείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Έλλειψη σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και σε οδηγούς ασθενοφόρων αποτύπωσε η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ και στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, ενώ τονίζεται πως οι πιστώσεις δίνονται µε το σταγονόµετρο και µε τεράστια καθυστέρηση, µε τους ασθενείς να αναγκάζονται να προµηθεύονται µόνοι τους τα αναλώσιµα. «Πριν ένα περίπου χρόνο συστήθηκε «επιτροπή πρωτοβουλίας», µετά από ενηµερωτική συνάντηση των κατοίκων της περιοχής, του δήµου και της εκκλησίας, για την αντιµετώπιση των άµεσων αναγκών, είτε σε αναλώσιµα είδη, είτε θέρµανση, είτε άλλες επείγουσες υποχρεώσεις», αναφέρεται σχετικά.
Ανάλογα είναι και τα προβλήµατα που κατέγραψε η ΠΟΕΔΗΝ στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, όπου υπηρετούν τρεις γενικοί γιατροί και µία γιατρός ιατρικής βιοπαθολογίας, η οποία είναι και διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και υπεύθυνη για τη λειτουργία του Μικροβιολογικού, ενώ δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες. Τις εφηµερίες καλύπτουν γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία, αγροτικοί και από το νοσοκοµείο «Χατζηκώστα» διαφόρων ειδικοτήτων. Οι οδηγοί ασθενοφόρων είναι µόνο τρεις και αφήνουν ακάλυπτες βάρδιες, µε αποτέλεσµα να καλύπτεται από το ΕΚΑΒ στα Δολιανά σε απόσταση 20 λεπτών και χωρίς συνοδεία. Τα µόνα θετικά είναι πως τα κατεστραµµένα λάστιχα του ασθενοφόρου έχουν αντικατασταθεί, ενώ έχει αποκατασταθεί η µεγάλη έλλειψη αναλώσιµων υλικών, χωρίς, βέβαια, αυτό να σηµαίνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις. Ένα επιπλέον πρόβληµα είναι πως η ιδιωτική εταιρία καθαρισµού διαθέτει µόλις ένα άτοµο για τρεις φορές την εβδοµάδα από τέσσερις ώρες, µε συνέπεια να µην µπορούν να διατηρηθούν 750 τετραγωνικά σε καλή κατάσταση. Πάντως, τις επόµενες ηµέρες θα προσληφθεί µία καθαρίστρια για οκτώ µήνες.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα Κέντρα Υγείας Βουλγαρελίου, Άνω Καλεντίνης και Αγνάντων στον νοµό Άρτας, από τις 90 βάρδιες που πρέπει να καλύπτουν οι οδηγοί των ασθενοφόρων, καλύπτονται οι µισές, µε αποτέλεσµα κάθε έκτακτο περιστατικό να πρέπει να περιµένει το ΕΚΑΒ από την Άρτα. Και τα τρία Κέντρα Υγείας εφηµερεύουν µε έναν γιατρό, κάτι που σηµαίνει πως, αν υπάρχει διακοµιδή και χρειαστεί συνοδεία γιατρού, το Κέντρο Υγείας κλείνει έως ότου επιστρέψει ο µοναδικός γιατρός.