Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο δικηγορικός σύλλογος & το ΤΕΕ ψάχνουν το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στην Κασσιώπη

Κασσιώπη
02 Αυγούστου 2017 / 11:28

Το θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένα την τοπική κοινωνία. Μετά την παρέμβαση του Θ. Γουλή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τώρα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας

ζητά τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου. «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας κοινωνεί του προβληματισμού που πρόσφατα εξέφρασαν  συμπολίτες μας από την Κασσιώπη για την ήδη από καιρό παρατηρούμενη θαλάσσια ρύπανση στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με ιδιαίτερη προσοχή, καθόσον, τυχόν  αντιμετώπιση και του θέματος αυτού από την τοπική κοινωνία και την πολιτική της εκπροσώπηση με την συνήθη αδράνεια και παθητικότητα, θα σωρεύσει, σε σύντομο χρόνο, ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα για το περιβάλλον και την οικονομία του νησιού, ανάλογα με τα τρέχοντα προβλήματα των απορριμμάτων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης και συμμετοχής, έχει ζητήσει  την σύμπραξη του Τμήματος  Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη τεκμηρίωση για την άσκηση των δυνατοτήτων που παρέχει στους επιστημονικούς και λοιπούς κοινωνικούς φορείς ο Ν.1650/1986. Καλεί δε σε συνεργασία κάθε ενδιαφερόμενο θεσμικό ή κοινωνικό φορέα».

Το περασμένο Σάββατο ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Θ. Γουλής έθεσε το θέμα στο συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριοι παράγοντες μόλυνσης εκτιμάται ότι είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας, Θεσπρωτίας και Αλβανίας, τα απόβλητα των Αγίων Σαράντα, τα διερχόμενα κρουαζιερόπλοια κ.α.. Όπως ανέφερε ο Θ. Γουλής:
«Η μόλυνση στη θαλάσσια περιοχή του πρώην Δήμου Κασσωπαίων είναι γνωστή από χρόνια. Κάθε χρόνο η μόλυνση διευρύνεται. Αφορά και τις παραλίες αλλά και το βυθό καθώς και την ίδια τη θάλασσα. Είναι διάχυτη σε όλες τις παραλίες της περιοχής (Ανατολικά – Βόρεια – ΒΑ της Κασσιώπης). Η κατάσταση περιγράφεται αναλυτικά στο υπόμνημα 334 κατοίκων της περιοχής. Εξ όσων γνωρίζουμε γίνονται κατά καιρούς έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως τα αποτελέσματά τους δεν γνωστοποιούνται ούτε στους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους της Κασσιώπης.

Η μόλυνση από ότι φαίνεται είναι πολυπαραγοντική:
-  Μια πηγή είναι η υφιστάμενη ιχθυοκαλλιέργεια στον όρμο Βαθύ της Κασσιώπης η οποία μάλιστα επεκτείνεται χωρίς άδεια.
-  Μια δεύτερη πηγή είναι οι παλιές ιχθυοκαλλιέργειες στην απέναντι ακτή της Θεσπρωτίας και της Αλβανίας. Τα θαλάσσια ρεύματα που είναι έντονα στη θαλάσσια περιοχή των Στενών Ελλάδας – Αλβανίας συσσωρεύουν ιζήματα στις ακτές της Κασσιώπης.
-  Μια τρίτη πηγή είναι τα απόβλητα της πόλης των Σαράντα της Αλβανίας και των πολλών ξενοδοχείων που έχουν κτιστεί γύρω από αυτήν χωρίς να υπάρχει βιολογικός καθαρισμός.
-  Άλλη πηγή είναι τα διερχόμενα μεγάλα πλοία της γραμμής Ελλάδας – Ιταλίας και τα κρουαζιερόπλοια που δεν ελέγχονται για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, ούτε για τον τρόπο διάθεσης των υπολοίπων αποβλήτων τους.
-  Η ύπαρξη χωματερής δίπλα από τον βιολογικό καθαρισμό της Κασσιώπης είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνει τη μόλυνση ιδιαίτερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα με τα σουρώματα από τις βροχοπτώσεις.
-  Δεν είναι γνωστή η κατάσταση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Κασσιώπης».

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης πρότεινε: 
1.      Το Π.Σ. να απαιτήσει από την κυβέρνηση την πραγματοποίηση πολλαπλών ελέγχων σε όλες τις πηγές ή πιθανές πηγές μόλυνσης της θάλασσας και των ακτών με συμμετοχή εκπροσώπων του αρμόδιου Υπουργείου, της Περιφέρειας, του Δήμου και εκπροσώπων των Συλλόγων της Κασσιώπης. Όπου διαπιστωθούν παραβιάσεις να παρθούν μέτρα αποκατάστασής τους και να τιμωρηθούν οι παραβάτες.
2.      Να συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης της ιχθυοκαλλιέργειας στο Βαθύ Κασσιώπης και των ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές της Θεσπρωτίας να τηρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις (αποστάσεις – είδος ιχθυοτροφών κλπ) αλλιώς να αφαιρούνται οι άδειες.