Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφτασε η ώρα των υπογραφών για τη Μονάδα Διαχείρισης σκουπιδιών

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
19 Ιουλίου 2017 / 10:36

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε μια πανηγυρική εκδήλωση θα πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση για την κατασκευή του μονάδας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, με την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, η περιφέρεια Ηπείρου και η ανάδοχος εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα υπογράψουν τη Σύμβαση Σύμπραξης για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) της Ηπείρου, μετά από ένα μαραθώνιο προετοιμασίας και διαδικασιών. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πρόσφατα ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης «επί οκτώ ώρες θα βάζω υπογραφές», καθώς η σύμβαση ΣΔΙΤ για το σύνολο του έργου αποτυπώνεται σε χιλιάδες σελίδες.
Στην υπογραφή της σύμβασης, στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, και φυσικά, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων.
Μέχρι στιγμής, από την πλευρά της κυβέρνησης, βέβαιη είναι η παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, καθώς επίσης του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Νικόλαου Μαντζούφα και του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελου Καπετάνιου. Εξάλλου, το τελικό σχέδιο της σύμβασης έχει ελεγχθεί ενδελεχώς από τον κ. Μαντζούφα, ενώ η υλοποίηση του έργου θα γίνει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το κόστος του έργου, χωρίς το ενεργειακό τμήμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί απευθείας με ιδιωτικά κεφάλαια, προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από πόρους, που θα διαθέσει ο ιδιώτης, μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης. Το ίδιο και για το ενεργειακό κομμάτι, όπου απαιτούνται περί τα 16 εκ. ευρώ επιπλέον. Η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει τη διαχείριση του έργου για 25 χρόνια, σύμφωνα με τη σύμβαση.
Η μελέτη προβλέπει αερόβια μηχανική και βιολογική επεξεργασία αποβλήτων και κομποστοποίηση, το εργοστάσιο θα έχει δυναμικότητα 105 χιλ. τόνων απορριμμάτων και με βάση τον ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, οι ποσοστιαίοι στόχοι για την διαχείριση απορριμμάτων έως το 2020 προβλέπουν χωριστή συλλογή με σκοπό την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων αποβλήτων, όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί κατ' ελάχιστον στο 65%. Ένα πρόσθετο ποσοστό 10% των παραγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών θα διαχωρίζεται εντός της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων. Τουλάχιστον το 50% των αποβλήτων θα υφίσταται προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση κατόπιν προδιαλογής. Κατά μέγιστο το 50% των ΑΣΑ θα οδηγείται σε σύμμεικτη μορφή για επεξεργασία και από εκεί το 24% θα ανακτάται. Για υγειονομική ταφή θα οδηγείται το 26% των ΑΣΑ ή λιγότερο. Ένα 40% των βιοαποβλήτων θα προδιαλέγεται και θα οδηγείται προς επεξεργασία. Προωθείται η χωριστή συλλογή σε τέσσερα ρεύματα: χαρτί, γυαλί, μέταλλα και πλαστικό, προς επίτευξη του ποσοστιαίου στόχου της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση κατόπιν προδιαλογής, του 65% τουλάχιστον των ως άνω ρευμάτων.
Το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών, δηλαδή από τις αρχές του 2019, η περιφέρεια Ηπείρου θα έχει μπει σε «τροχιά» ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων των 17 δήμων της, καθώς παράλληλα, θα κατασκευαστούν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η λειτουργία Πράσινων Σημείων Ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους.
Μάλιστα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, θα γίνει η έγκριση των πρακτικών της επιτροπής διενέργειας του δημόσιου διαγωνισμού με ανοιχτή διαδικασία, για την υλοποίηση του υποέργου «Τεχνικός Σύμβουλος για το έργο Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) περιφέρειας Ηπείρου (Α' Φάση)», προϋπολογισμού 189.472,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ και κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού.