Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κίνημα υποστήριξης της ελληνικότητας της φέτας

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
11 Ιουλίου 2017 / 10:16

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε ένα ψήφισµα κατά των διµερών συµφωνιών της Ε.Ε. για τη φέτα µε τον Καναδά και την Αφρική, ως µοχλό πίεσης προς τους βουλευτές, ενόψει της συζήτησης για την επικύρωση στη Βουλή της γνωστής πλέον CETA, κατέληξε οµόφωνα η συνεδρίαση του περιφερειακού συµβουλίου.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη CETA «έγκληµα», ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις. «Δεν µπορεί κάτι που είναι δικό σου να το παζαρεύεις», τόνισε ο κ. Καχριµάνης.
Επίσης, µε στόχο την προστασία της φέτας, αλλά και της κτηνοτροφίας στο σύνολό της, το σώµα συµφώνησε να συνδιαµορφωθεί απόφαση για τη ρύθµιση των χρεών των αγροτών, τη στήριξη των παραγωγών από τις εγχώριες µεταποιητικές µονάδες και τη διεξαγωγή αγορανοµικών ελέγχων στην εγχώρια αγορά για τα προϊόντα που χρησιµοποιούνται.
Εξάλλου, η αγροτική ανάπτυξη και τα επιµέρους ζητήµατα και προβλήµατα ήταν το σηµαντικότερο θέµα της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συµβουλίου και, παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις και προσεγγίσεις, οι παρατάξεις του περιφερειακού συµβουλίου ανέδειξαν την ανάγκη στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και διαµόρφωσης ενός «οδικού χάρτη» που θα συµβάλει στην προώθηση και προστασία των τοπικών προϊόντων.
«Το ζήτηµα της Αγροτικής Ανάπτυξης είναι εθνικό θέµα και ως τέτοιο πρέπει να αντιµετωπίζεται από όλους τους φορείς της διοίκησης», σηµείωσε ο Αλέξανδρος Καχριµάνης στην τοποθέτησή του, για να συνεχίσει αναφερόµενος στο στρεβλό µοντέλο ανάπτυξης της χώρας τα προηγούµενα χρόνια.
«Θα µπορούσαµε να πούµε πολλά για τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αδιέξοδες -όπως αποδείχτηκε- κατευθύνσεις που δόθηκαν στον αγροτικό κόσµο. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις, αντί να κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισµό και τη βελτίωση της παραγωγής, κατασπαταλήθηκαν στην κατανάλωση. Οι συνεταιρισµοί, στην πλειοψηφία τους, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και αυτό επιβεβαιώθηκε µε την κατάρρευση πολλών συνεταιριστικών οργανώσεων. Γεγονός είναι ένα: οι όποιοι σχεδιασµοί είχαν γίνει, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς», τόνισε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της περιφέρειας για τη στήριξη του αγροτικού κόσµου.
Σύµφωνα µε την περιφερειακή αρχή, το «στοίχηµα» του µέλλοντος είναι η στροφή και προς νέες καλλιέργειες και η αξιοποίηση της µοναδικής ηπειρωτικής βιοποικιλότητας, τόσο στην ποιοτική κτηνοτροφία, όσο και  στην καλλιέργεια των αρωµατικών-φαρµακευτικών φυτών.
Ο κ. Καχριµάνης αναφέρθηκε στις παρεµβάσεις για τη βελτίωση των υποδοµών, αλλά και στις πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία, ώστε να αρθούν τα εµπόδια στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τοµέα. Αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τους ΤΟΕΒ, τα σχέδια βελτίωσης, αλλά και το πρόγραµµα Νέων Γεωργών, που µέχρι στιγµής και εν αναµονή της δεύτερης πρόσκλησης, δεν είχε στην Ήπειρο το αναµενόµενο ενδιαφέρον.
«Η περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια άπλωσε οµπρέλα προστασίας στον αγροτικό κόσµο, αντιµετωπίζει µε τον πρέποντα σεβασµό τους ανθρώπους του µόχθου, δεν κατέφυγε ποτέ σε λαϊκίστικες κορώνες και δεν επιχείρησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις, επιδιώκοντας πάντα την ουσία και όχι τις πρόσκαιρες εντυπώσεις», τόνισε, κλείνοντας.
 
Αντιπολίτευση µε κριτική και προτάσεις
Μια σειρά προτάσεων σε διάφορους τοµείς που θα συµβάλουν στην αλλαγή του «στρεβλού µοντέλου» ανάπτυξης που διαµορφώθηκε τα προηγούµενα χρόνια, κατέθεσε η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής», διά του εισηγητή της Κ. Μπασιούκα.
«Βασικό είναι η αναστροφή του κλίµατος αδράνειας και αναµονής ή πελατειακής προσµονής και η ενεργοποίηση του κόσµου», σηµείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε τη µεγάλη ευθύνη της περιφερειακής αρχής για τη διαχείριση των αναπτυξιακών προγραµµάτων. «Ας αναρωτηθούµε γιατί υπήρξε µικρή εκδήλωση ενδιαφέροντος στην προκήρυξη των νέων αγροτών. Τι δεν κάναµε σωστά και τι οφείλουµε να κάνουµε;», σηµείωσε και πρότεινε τη λειτουργία ενός ειδικού γραφείου ενηµέρωσης στην περιφέρεια, για αγροτοκτηνοτροφικά θέµατα.
Όπως ο κ. Μπασιούκας, κοµβικής σηµασίας χαρακτήρισε και ο Γ. Ζάψας, επικεφαλής της «Συµµαχίας Ηπειρωτών», τη συνεργασία µε το πανεπιστήµιο και το ΤΕΙ, ζητώντας να ασκηθεί πίεση για την ίδρυση κτηνιατρικής και γεωπονικής σχολής, αντίστοιχα. Άσκησε παράλληλα κριτική στην περιφερειακή αρχή ότι δεν έχει ένα ολοκληρωµένο σχέδιο, «έναν οδικό χάρτη» για τον πρωτογενή τοµέα.
Εκ µέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Κωτσαντής τόνισε την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική που εφαρµόζουν οι κυβερνήσεις και ζήτησε να ληφθούν µέτρα που θα αυξήσουν τα εισοδήµατα των παραγωγών, όπως φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεων.
Αυστηρή κριτική στην περιφερειακή αρχή άσκησε ο Νίκος Ζήκος, επικεφαλής της Αριστερής Παρέµβασης στην Ήπειρο, που αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνη» και τις επιπτώσεις της στην πίεση των τιµών παραγωγού και έκανε λόγο για φοροεπιδροµή στο αγροτικό εισόδηµα και µέτρα που στηρίζουν τους µεγαλοαγρότες .
«Μας λέτε ότι έτσι λειτουργεί το σύστηµα, µε υψηλό κόστος παραγωγής, µε χαµηλή εσωτερική κατανάλωση, µε υψηλό ανταγωνισµό και όποιος αντέξει. Φροντίζεται βέβαια αυτός που θα αντέξει να είναι ο µεγαλοαγρότης καπιταλιστής», σηµείωσε χαρακτηριστικά.