Υπογράφτηκε η ένταξη στο ΠΕΠ του δικτύου μεταφόρτωσης απορριμμάτων
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
30 Ιουνίου 2017
/ 09:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Παράλληλα με τις διαδικασίες για την έναρξη κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, κινούνται και οι ενέργειες για τους Σταθμούς Μεταμόρφωσης Ιωαννίνων, που αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιφέρειας Ηπείρου.
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα έγινε χθες με την υπογραφή από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη της ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» της πράξης για το «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων», με συνολικό προϋπολογισμό 12.349.685 ευρώ. Η πράξη ενάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος- Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Η διαδικασία για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων βρισκόταν σε τέλμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και οι τεχνικές μελέτες και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις είχαν ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2014.
Αιτία ήταν η καθυστέρηση στην έκδοση της πρόσκλησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για τη χρηματοδότηση και υλοποίησή τους. Λόγω της καθυστέρησης έκδοσης της πρόσκλησης, από τον περασμένο χρόνο η περιφέρεια Ηπείρου είχε υποβάλει αίτηση στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την προένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαγωνιστική διαδικασία. Πρόταση που δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παρέλθει διάστημα ενός και πλέον έτους για να δοθεί η δυνατότητα ένταξης.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Το δίκτυο περιλαμβάνει τους οκτώ Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αυτούς των Ιωαννίνων (με δυναμικότητα 146,34tn/d), Ζίτσας (με δυναμικότητα 30,3 tn/d), Πωγωνίου (με δυναμικότητα 49,5 tn/d), Μετσόβου (με δυναμικότητα 26,2 tn/d), Άρτας (με δυναμικότητα 86,48tn/d), Γ. Καραΐσκάκη (με δυναμικότητα 17,16 tn/d), Ηγουμενίτσας (με δυναμικότητα 103,24 tn/d), καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του Σ.Μ.Α Πρέβεζας (με δυναμικότητα 70 tn/d).
Οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα περιλαμβάνουν κτιριακές ή άλλου είδους εγκαταστάσεις, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις διοικητικές λειτουργίες, την εποπτεία–φύλαξη της
εγκατάστασης και τον έλεγχο των εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία τους.
Αναλυτικότερα, τα έργα υποδομής, κατά περίπτωση, περιλαμβάνουν φυλάκιο ελέγχου και δίκτυα υποδομής (έργα εξωτερικών Η/Μ δικτύων, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα πρασίνου και άρδευσης, έργα οδοποιίας), προστατευτική περίφραξη του χώρου, πλατώματα ελιγμών, χώρους στάθμευσης, θέσεις απόθεσης container, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, σήμανση, πύλη εσόδου-εξόδου, υποδομή αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των ΣΜΑ (έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου) και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, γεφυροπλάστιγγα ζύγισης (για τον έλεγχο και την καταγραφή του βάρους εισερχόμενων και εξερχόμενων φορτίων), δεξαμενές νερού (για τις ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης), σηπτική δεξαμενή, αντιπυρική ζώνη και έργα βελτίωσης της οδού πρόσβασης.
Η προμήθεια περιλαμβάνει 17 πρέσες απορριμμάτων, 17 χοάνες απόρριψης απορριμμάτων, 47 απορριμματοδέκτες (container) κλειστού τύπου, δώδεκα οχήματα μεταφοράς container, οκτώ γεφυροπλάστιγγες, έξι προκατασκευασμένους οικίσκους και 17 μεταλλικές ράμπες.