Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κλειστά μαγαζιά μετά την κατάρρευση κτιρίου στα Λιοντάρια

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
11 Μαΐου 2017 / 14:13

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Η κατάρρευση κτιρίου που σημειώθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου κοντά στα Λιοντάρια δεν οδήγησε μόνο χθες στην εκκένωση του χώρου

αλλά και σήμερα σε μέτρα για να μην προκύψουν απρόοπτα. Στο χώρο περιμετρικά του κτίσματος που έπεσε προκαλώντας αναστάτωση, τοποθετήθηκαν πλέον κάγκελα για να μην προκύψει κίνδυνος για περαστικούς και ανυποψίαστους τουρίστες.

Σύμφωνα με τον κ.Παττακό υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ηρακλείου κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον 5 καταστήματα για λόγους πολιτικής προστασίας στο σημείο όπου σημειώθηκε η κατάρρευση. 

Έχει ιστορική αξία το κτίριο;

Όπως τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα «το κτίριο είναι του μεσοπολέμου. Δεν είναι διατηρητέο αυτό καθαυτό απλώς χτίστηκε πάνω στο υπολοιπόμενους θόλους του Δουκικού ανακτόρου του τετραγώνου 33 και δεν φαινόταν -και δεν είχα προσέξει ούτε εγώ ούτε οι συνάδελφοί μου υποθέτω είχαν προσέξει - εξωτερικά τουλάχιστον ότι ήταν ετοιμόρροπο .Από εκεί και ύστερα, το Δουκικό ανάκτορο σώζεται τμηματικά γιατί η καταστροφή του ανάγεται σε χρόνους παλιούς. Κηρύχτηκε διατηρητέο όλο το οικοδοιμικό τετράγωνο με το διάταγμα που κηρύχτηκαν τα περισσότερα, αποχαρακτηρίστηκε, έπρεπε να κατεδαφιστεί και ευτυχώς δεν κατεδαφίστηκε γιατί τα τμήματα που σώζονται είναι πολύ σημαντικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» αν και δεν ήταν ένα χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίσμα, είχε τη δική του σημασία για το κέντρο του Ηρακλείου, δίπλα στο γνωστό σιντριβάνι του Μοροζίνι, τα Λιοντάρια, καθώς αποτελούσε ένα από τα προσκτίσματα των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα πάνω στα λείψανα του πολύπαθου Δουκικού Ανακτόρου της Candia, γεγονός που ανοίγει ξανά μια μεγάλη συζήτηση για τα ιστορικά κτήρια του Ηρακλείου.

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ / ΦΙΛΙΑ ΣΑΡΙΔΑΚΗ