Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η απένταξη από το ΕΣΠΑ ενός μεγαλόπνοου έργου για τη Δράμα, της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
09 Μαΐου 2017 / 12:00

ΔΡΑΜΑ. Ένα από τα πλέον σοβαρά έργα στην περιοχή του Δήμου Δράμας, απεντάσσεται από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και η συνέχισή του κρίνεται δύσκολη.

Πρόκειται για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Δήμου Δράμας, της γνωστής χωματερής της Σίψας όπως την ξέρουμε οι περισσότεροι.
Όπως είναι γνωστό, η χωματερή της Σίψας έκλεισε το καλοκαίρι του 2015. Από τότε τα απορρίμματα της πόλης μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών και έτσι ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου Δράμας.

Πριν από λίγο καιρό όμως, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στις 15 Μαρτίου 2017, το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου Δράμας απεντάσσεται από τη  χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και πλέον μένει μετέωρο.

Σε σχετική συζήτηση που έγινε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, έγινε γνωστό από την πλευρά του Δήμου, ότι κηρύσσεται έκπτωτος και ο εργολάβος, ο οποίος είχε αναθέσει κρυφά το 100% του έργου σε υπεργολάβο, χωρίς να γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό ο Δήμος Δράμας. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε σχετική ενημέρωση ο εντεταλμένος σύμβουλος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος, ο Δήμος Δράμας έμαθε για την παρουσία υπεργολάβου, από ένα εξώδικο του τελευταίου για τη μη τήρηση συμφωνιών του με τον εργολάβο, το οποίο έφτασε και στο Δήμο Δράμας. Στα έργα ΕΣΠΑ η ανάθεση ενός έργου από εργολάβο σε υπεργολάβο απαγορεύεται και έτσι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απένταξε το έργο από το ΕΣΠΑ και ο Δήμος Δράμας κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο.

 

Η υπεργολαβία και η απένταξη του έργου

Αναφερόμενος στο έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Γ. Παπαδόπουλος, είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ότι η εταιρεία που πήρε το έργο σε μια δημοπρασία, με συμβασιοποίηση 1.500.000 € και ξεκίνησε τις εργασίες. Ανάδοχος εταιρεία είναι η F.T.F., ενώ στη διαδρομή του έργου ο Δήμος αντιλαμβάνεται κάποιες αστοχίες. Εκεί γίνονται σχετικές παρατηρήσεις προς την εταιρεία και γίνεται αντιληπτό ότι τελικά εργαζόταν ο υπεργολάβος του έργου, που βάσει νομοθεσίας δεν μπορεί το έργο να δοθεί υπεργολαβία.

Ο Δήμος αντιλαμβάνεται την υπεργολαβία όταν οι δύο εταιρείες διαφωνούν μεταξύ τους. Στο μεταξύ, στο έργο παρατηρούνται αστοχίες με αποτέλεσμα να μην προχωράει. Ξαφνικά, η εταιρεία  που ανέλαβε την υπεργολαβία, στέλνει ένα εξώδικο στο Δήμο Δράμας, το οποίο είχε στείλει στην ανάδοχο εταιρεία F.T.F. Μετά από αυτό, ο Δήμος Δράμας ζήτησε να διευκρινιστούν τα ΑΦΜ των εταιρειών και αναζήτησαν σχετικό συμφωνητικό από τη ΦΑΕ Αθηνών, όπου διαφάνηκε τελικά ότι όντως, η ανάδοχος εταιρεία είχε αναθέσει υπεργολαβία του έργου κατά 100% σε άλλη εταιρεία. Στη συνέχεια, ο Δήμος Δράμας προχώρησε στην έκπτωση του εργολάβου μετά από σύσκεψη του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αμέσως ενημερώνεται η Διαχειριστική Αρχή η οποία απεντάσσει το έργο και στη συνέχεια ο Δήμος κηρύσσει έκπτωτο τον εργολάβο.

Αντιπολίτευση: Τετελεσμένο γεγονός

Η διαφωνία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μ. Μλεκάνη, ήταν κυρίως ότι η όλη υπόθεση έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς μέχρι εκείνη τη στιγμή να γίνει τίποτα φανερό και προς κανέναν. Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Μλεκάνης, το ουσιαστικό είναι ότι «προχώρησε μια διαδικασία εν κρυπτώ από το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, το οποίο έφτασε στην απένταξή του και σ’ εμάς έρχεται ως τετελεσμένο γεγονός η κήρυξη έκπτωτου του εργολάβου, όπου διαπιστώνουμε και σημαντικές αδυναμίες, που μπορεί να οφείλονται και ότι δεν ενημερωνόμαστε σωστά με την εισήγηση.»

Τέλος ο κ. Μλεκάνης ζήτησε να δοθούν τα σχετικά έγγραφα και να έρθει ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί εκ νέου.

Ο κ. Π. Ζαχαριάδης, τόνισε αργότερα ότι, «η έκπτωση του εργολάβου είναι θέμα καθαρά του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό αποφάσισε τους όρους, αυτό ενέκρινε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και αυτό κηρύσσει έκπτωτο έναν εργολάβο. Οποιαδήποτε άλλη επιτροπή γνωμοδοτεί και δεν έχει ρόλο αποφάσεων.»

Η ανακοίνωση της «Πόλης+Ζωής»

Στο μεταξύ, χθες, η δημοτική παράταξη «Πόλη+Ζωή», εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία ασκεί έντονη κριτική για την απένταξη του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι η δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου: «Παρέλαβε κλειστό τον ΧΑΔΑ, έτοιμη τη μελέτη αποκατάστασης και εγκεκριμένη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δράμας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, 3.300.000 € στο ταμείο του Δήμου Δράμας από το ΕΣΠΑ για την εκτέλεση του έργου».

Και η παράταξη «Πόλη+Ζωή» συνεχίζει: «Κατόρθωσαν μέσα σ’ αυτό το διάστημα: Να ανοίξουν τον ΧΑΔΑ για να τον ξανακλείσουν μετά ένα χρόνο – Να ανεβάσουν κατά 55% τα Δημοτικά Τέλη σε ένα χρόνο – Να μην ολοκληρώσουν το έργο αποκατάστασης το ΧΑΔΑ σε 2,5 χρόνια – Να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στις 15-3-2017 ως μη ολοκληρωμένο».

Τέλος θέτει τα παρακάτω ερωτήματα: «Θα ολοκληρωθεί το έργο; Πότε; Θα υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε τα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα αυξηθούν κι άλλο τα Δημοτικά Τέλη; Θα υπάρξουν πρόστιμα στον Δήμο;

Γιατί άργησαν 8 μήνες (από 17/8/2016 παρέλαβαν το εξώδικο του υπεργολάβου) να κηρύξουν έκπτωτο τον εργολάβο και τον κήρυξαν μετά την απένταξη του έργου;
Γιατί κρατούσαν κρυφή την καταστροφική πορεία; Γιατί κρύβουν ακόμη την αλήθεια;
Ποιος ή ποιοι ευθύνονται για την τραγική αυτή κατάληξη; Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;
Οι Δραμινοί δικαιούνται να μάθουν όλη την αλήθεια!!!»

ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ / Θανάσης Πολυμένης