Τετάρτη 21.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας - στην Μονή Κερφιωτών Παλαιοκαστρίτσας

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
30 Απριλίου 2025 / 12:24
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ο πολιτισμός της Μοναστικής Κουζίνας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας Κέρκυρας σας προσκαλεί σε μια μοναδική εμπειρία. Η Μονή Αθωνίτη Χιλανδαρίου και η Μονή Κερφιωτών Παλαιοκαστρίτσας ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες των μοναστηριακών κουζινών τους. Ο παγκοσμίου φήμης Σέρβος σεφ Ίβο Άντριτς και ο Πατέρας Μεθόδιος, μαζί με τους σπουδαστές του Ιονίου Ινστιτούτου Τουρισμού, θα μας μυήσουν στα μυστικά της μοναστικής γαστρονομίας.

Σάββατο 3 Μαΐου 2025

13:00. Ιερά Μονή Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας

Η παρακολούθηση γίνεται αυστηρά μόνο με πρόσκληση, λόγω περιορισμένου χώρου.

19:00. Γαρίτσα - Άλσος Ανεμόμυλου

Σερβική βραδιά. Γεύσεις και Πολιτισμός

Σας προσκαλούμε σε μια μοναδική γιορτή σερβικής μουσικής, χορού και γαστρονομίας. Απολαύστε μοναστηριακές και σερβικές λιχουδιές και ανακαλύψτε την πλούσια καλλιτεχνική παράδοση της Σερβίας σε μια μαγική βραδιά κάτω από τα αστέρια αφιερωμένη στη Σερβία. Παραδοσιακή μουσική, χοροί, αυθεντικές γεύσεις από μοναστηριακές και σερβικές συνταγές, και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που αναδεικνύει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ Σερβίας και Κέρκυρας.

Η μοναστηριακή κουζίνα, μετά από αιώνες σιωπηλής παρουσίας, επανέρχεται στο
προσκήνιο ως σύγχρονη πρόταση ζωής. Βασισμένη σε βιολογικά, τοπικά προϊόντα, λιτή στην ουσία της αλλά βαθιά σε νοήματα και γεύσεις, ανταποκρίνεται πλήρως στις
σύγχρονες τάσεις της βιωσιμότητας, της χορτοφαγικής και vegan διατροφής.
To Φεστιβάλ θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι με παράλληλες δράσεις που θα
περιλαμβάνουν:

Θεματικά δείπνα σε συνεργαζόμενα εστιατόρια της Κέρκυρας με ειδικά μενού
εμπνευσμένα από τη σερβική, μοναστηριακή και κερκυραϊκή κουζίνα.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές και επαγγελματίες γαστρονομίας.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο (27-28) θα υλοποιηθεί ειδική εκδήλωση με τίτλο: «Στο Τραπέζι με τους Ντάρελς» με παρουσίαση του βιβλίου Dining with the Durrells όπου θα μαγειρέψουμε συνταγές της Λουίζα Ντάρελ (π.χ. Gerry’s Favourite Chicken Curry, Soojee Biscuits, κ.ά.) συνοδευόμενες από αφηγήσεις και φωτογραφικό υλικό.

Τον Οκτώβριο θα τιμήσουμε τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με το Περού με την εκδήλωση: «Από την Κέρκυρα στο Περού με Αγάπη και Ρακή» και παρουσίαση της ιστορίας του Κερκυραίου Πέτρου Εμμανουήλ Βαφία και της σύνδεσης με την παραγωγή του pisco στο Περού.

 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.