Έκθεση: «… περί του ποθουμένου πανεπιστημίου - Ο Λόρδος Guilford και η Ιόνιος Ακαδημία»
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου της Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας
ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πνευματικός απόγονος της Ιονίου Ακαδημίας, και η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, διοργανώνουν την επετειακή έκθεση «…περί του ποθουμένου πανεπιστημίου - Η Ιόνιος Ακαδημία και ο Λόρδος Guilford», στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας (1824-2024), καθώς και των 40 ετών από την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984-2024).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου της Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαιδευτικό ίδρυμα στον σημερινό ελλαδικό χώρο, ιδρύθηκε το 1824 και συνέχισε τη λειτουργία της έως την Ένωση του Ιονίου και του Νεοελληνικού Κράτους το 1864. Υπήρξε ένα όραμα του Frederick North, μετέπειτα 5ου Κόμη του Guilford. O Βρετανός ευπατρίδης, με κλασική παιδεία και αγάπη για την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και τον χριστιανισμό, προσέφερε τη δυνατότητα ανώτατης μόρφωσης τόσο στους Επτανήσιους, όσο και στους υπόλοιπους Έλληνες.
Στις τρεις πρώτες ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται αρχειακά έγγραφα, ζωγραφικά έργα, σχέδια, φωτογραφίες, έντυπα, εκδόσεις της εποχής, πρωτότυπα και ψηφιακές αναπαραγωγές, ενώ σκιαγραφείται η εμβληματική προσωπικότητα του Λόρδου Guilford, ο ενθουσιασμός, η επιμονή και η γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξή του, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής. Η έκθεση ολοκληρώνεται με δύο ακόμη ενότητες, στις οποίες παρουσιάζονται, εν συντομία, οι συνεχείς προσπάθειες της κερκυραϊκής κοινωνίας για την επανίδρυση ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος από τις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και η φυσιογνωμία του σύγχρονου Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα βιωματικής επικοινωνίας με την Ιόνιο Ακαδημία και τον ιδρυτή της, μέσω εκθεμάτων μεικτής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν σπάνιο διάλογο του πλούσιου αρχειακού και εικαστικού υλικού από δημόσιους φορείς, πολιτιστικά ιδρύματα, και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Κέρκυρας, η Εθνική Πινακοθήκη – «Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Συλλογἠ Φινόπουλου - Μουσείο Μπενάκη, η Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η National Portrait Gallery του Λονδίνου, το Βρετανικό Μουσείο, η National Gallery of Art και το Smithsonian American Art Museum της Ουάσιγκτον, το Packard Humantities Institute, και το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.
Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρουσία εκθεμάτων από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Π. Γαούτση (Κέρκυρα) και των Γεωργίου Σουρτζίνου (Κέρκυρα) και Δημήτρη Παυλόπουλου (Αθήνα).
Την επιμέλεια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου 2025, ανέλαβαν η Δρ Αρχαιολογίας και Τέχνης Κατερίνα Κοντοπανάγου και η Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης του Ιονίου Πανεπιστημίου Μίρκα Παλιούρα.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο, 10:00-16:00
(Κυριακή, Δευτέρα & αργίες, κλειστά)
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ
Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.