Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρία βραβευμένα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ, στο Πολύτεχνο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΗΜΙΤΗ ΠΛΟΥΣ
08 Nov 2023 / 15:54
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Από τον Σύλλογο ΕΡΗΜΙΤΗ ΠΛΟΥΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Σύλλογος ΕΡΗΜΙΤΗ πλους εμπνευσμένος από την δυνατή και πετυχημένη πρωτοβουλία του Cyclades Preservation Fund, «From Movies to Cyclades Movement | Από το Σινεμά στη Δράση για τις Κυκλάδες», και με την υποστήριξη του Ionian Environment Foundation, αποφάσισε να φέρει τα τρία βραβευμένα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ και στο νησί μας.

Και τα τρία ντοκιμαντέρ με μαγευτικές εικόνες και πλούσιο υλικό ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το κοινό σε τρία επίκαιρα και επείγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Για να σημάνει το τέλος της φθινοπωρινής μεταναστευτικής περιόδου, η πρώτη ταινία που θα κάνει πρεμιέρα στο Πολύτεχνο Κέρκυρα την Τρίτη 14/11 και ώρα 8:30 μ.μ., είναι το ΑLL THAT BREATHES σε σκηνοθεσία του Shaunak Sen, η οποία διεκδικεί μεταξύ άλλων και μια υποψηφιότητα στα βραβεία ΟΣΚΑΡ 2023 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.

Στο Νέο Δελχί, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις στον κόσμο, που ασφυκτικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δύο αδέλφια προσφέρουν καταφύγιο και περίθαλψη στα άγρια πτηνά και αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους στην προστασία του τσίφτη. Αυτό το μικρό αλλά μεγαλόπρεπο αρπακτικό, παίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα της περιοχής, όμως η ρύπανση απειλεί σοβαρά τη ζωή του. Τόσο τα μικρά αρπακτικά, όσο και οι δύο αφοσιωμένοι φροντιστές τους, προσπαθούν να ανασάνουν και να ανοίξουν τα φτερά τους, σε μια μεγαλούπολη που μοιάζει να τους στερεί το οξυγόνο και τον καθαρό ουρανό.

Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τον τραυματισμένο αλλά άρρηκτο δεσμό του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τη συναρπαστική σχέση συμβίωσης ανθρώπων και ζώων, παρά τις αντιξοότητες.

Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του Frédéric Fougea, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Mediterranean: Life under Siege) αναδεικνύει τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, αλλά και τους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει.

Και τέλος, στο ΙΝΗΑΒΙΤ του Costa Boutsikaris μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε την αρχή της περμακουλτούρα, (permaculture), μια διαδικασία σχεδιασμού βασισμένη στα μοτίβα που βρίσκονται στη φύση έτσι ώστε το ανθρώπινο αποτύπωμα στη φύση να μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και όχι καταστροφικό.

Όλες οι προβολές θα γίνουν στο Πολύτεχνο Κέρκυρα 8:30 μ.μ. 14/11, 22/11 και 7/12, με ελεύθερη είσοδο.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.