Η Λέλα και η Λέλα, του Ανδρέα Στάικου, στο Studio του Δημοτικού Θεάτρου
14 και 15 Μαρτίου - Πρωταγωνιστούν η Ελένη Ζαραφίδου και η Εμμανουέλα Κοντογιώργου.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Εταιρεία Θεάτρου «Σπίτι Της» παρουσιάζει και το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας φιλοξενεί και προτείνει το θεατρικό έργο του Ανδρέα Στάικου που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, «Η Λέλα και η Λέλα», μια υπαρξιακή κωμωδία για τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα σε δύο γυναίκες, στο Studio του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στις 14 και 15 Μαρτίου με προσφορά ηλεκτρονικής προπώλησης στα 13 ευρώ! Πρωταγωνιστούν η Ελένη Ζαραφίδου και η Εμμανουέλα Κοντογιώργου.
Από τους πιο αξιόλογους θεατρικούς συγγραφείς της χώρας, σπουδαίος μεταφραστής και πεζογράφος, ο Ανδρέας Στάικος γράφει και σκηνοθετεί το έργο «Η Λέλα και η Λέλα», ακολουθώντας τη δική του ιδιότυπη θεατρική γραφή. Αποτέλεσμα της δυναμικής των προβών, τόσο το κείμενο όσο και η σκηνοθεσία, δημιουργούν ένα δικό τους θεατρικό σύμπαν, στο οποίο η σκηνοθεσία γεννά τη γραφή και η γραφή τη σκηνοθεσία.
Μια παράξενη αγγελία εργασίας από μια εκκεντρική γυναίκα και μια επεισοδιακή συνέντευξη οδηγούν στην πρόσληψη μιας φαινομενικά αθώας, νεαρής κοπέλας για να ασκήσει το επάγγελμα ...της Λέλας. Μέσα σε σχέσεις που αγγίζουν τα όρια της εξάρτησης και της αλλοτρίωσης, οι ρόλοι αντιστρέφονται και το ψέμα αναδεικνύεται ως η μοναδική αλήθεια. «Η Λέλα και η Λέλα» μπαίνουν τότε στο ατέρμονο παιχνίδι της ζωής και της ύπαρξης.
Σημείωμα συγγραφέα-σκηνοθέτη
«Δύο γυναίκες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Αντιθετικές εκκινήσεις σε μία ατέρμονη αναζήτηση ταυτότητας και ύφους. Η τύχη τις βρίσκει αντιμέτωπες σε ένα επίσης ατέρμον, οδυνηρό όσο και διασκεδαστικό παιχνίδι εξουσίας που αγγίζει την εξάρτηση, την αποβολή των ταυτοτήτων, την αλλοτρίωση, έως ότου οι όροι του παιχνιδιού αντιστρέφονται.
Στο μικρό τους δωμάτιο χώρεσαν τη φύση, τον χρόνο, το σύμπαν ολόκληρο. Το μικρό τους δωμάτιο είναι η σκηνή τους, η σκηνή της διασκέδασης, της φθοράς, της αντίθεσης και της πλήρους ταύτισης. Γεμίζουν με παιχνίδι το σύντομο και ακατανόητο κενό της ζωής τους, παιχνίδι μέχρι θανάτου». Ανδρέας Στάικος
Το έργο έκανε πρεμιέρα τον Μάιο του 2025 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού και εξαιρετικές κριτικές. Λόγω μεγάλης προσέλευσης πραγματοποιήθηκε δεύτερος κύκλος παραστάσεων στο Θέατρο Φούρνος από τον Νοέμβριο του 2025 έως τον Φεβρουάριο του 2026.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ (ενδεικτικά)
Ένα παιχνίδι ανάμεσα σε αντικριστούς καθρέφτες
Σε αυτό το έργο, που είναι μια «σούμα» όλων των γραφών του, η σκηνοθεσία-γραφή και η γραφή-σκηνοθεσία του Ανδρέα Στάικου, χωρίς να λησμονεί ότι το έργο είναι μια κωμωδία, αποφεύγει τόσο τη στείρα σοβαροφάνεια όσο και την υπερβολή της αστειότητας […] Οι ηθοποιοί φτιάχνουν δύο ισοδύναμες γυναικείες ηλικιακές μορφές της μοίρας με άψογους, συγκοπτόμενους ρυθμούς και δονούμενο ύφος έκπαγλης απορίας: δύο δίδυμες σφίγγες στο παιχνίδι της αλήθειας και του ψέματος…
Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, Λέανδρος Πολενάκης, 11/6/2025
https://www.avgi.gr/tehnes/506471_ena-paihnidi-anamesa-se-antikristoys-kathreftes
Υπέροχα αναγνωρίσιμα μοτίβα του συγγραφέα με στυλ πολύ προσωπικό και δυναμικό […] ο Ανδρέας Στάικος σκηνοθετεί το έργο του με επιτυχία και συγγράφει το παραστασιακό κείμενο ακριβώς πάνω στη σκέψη του και τις εμμονές του […] Οι δύο ηθοποιοί έχουν μια καταπληκτική κίνηση, απόλυτα συντονισμένη, συχνά χορευτική, οπωσδήποτε ερωτική σαν αντικριστός χορός.
Catisart, Μαρία Μαρή, 6/6/2025
https://www.catisart.gr/lela-lela-andreas-staikos-maria-mari/
Δύο Λέλες, ένας καθρέφτης: Μια τελετουργία εσωτερικής αφύπνισης
Ο Ανδρέας Στάικος μεταχειρίζεται γλώσσα ακριβή και ταυτόχρονα ποιητική, με έντονες υπονοήσεις, λεπτό χιούμορ και σιωπές που αφήνουν χώρο στον θεατή να αναγνωρίσει τις δικές του σκιές. […] Οι δυο πρωταγωνίστριες καταφέρνουν να μεταδώσουν ένα εντυπωσιακό συναισθηματικό εύρος από την αμηχανία μέχρι την οικειότητα, αποδεικνύοντας ότι δύο βασικά πρόσωπα στη σκηνή αρκούν για να μεταφέρουν στον θεατή ένα σύμπαν συναισθημάτων
Booksitting, Αλεξία Καλογεροπούλου, 05/12/2025
https://booksitting.gr/2025/12/05/i-lela-kai-i-lela-kritiki/
Μια παράσταση για την ανατροπή των καθημερινών συμβάσεων
Ο Ανδρέας Στάικος χρησιμοποιεί το σύμβολο της μοιραίας γυναίκας διαρκώς στο έργο του. Η φιγούρα της femme fatale «είναι ένα αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα», η οποία φέρει στη σύλληψή της κάτι το υπερβατικό.
Η Ελένη Ζαραφίδου και η Εμμανουέλα Κοντογιώργου, στην τρίτη τους συνεργασία με τον Ανδρέα Στάικο -έχουν προηγηθεί οι παραστάσεις «Ερμιόνη» και «Αλίφειρα»-, είναι πλήρως εναρμονισμένες μεταξύ τους, αλλά και με το ύφος της κομψής και πληθωρικής γραφής του δημιουργού.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η ΛΕΛΑ ΚΑΙ Η ΛΕΛΑ, του Ανδρέα Στάικου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Στάικος
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Σκηνική επιμέλεια: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ματίνα Μαυρομμάτη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Παραγωγή: Εταιρία Θεάτρου ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ
Παίζουν: Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Ντορίνα Παϊζάνου
Ώρα έναρξης: 21:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70’ (χωρίς διάλειμμα)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: ticketbox: https://www.ticketbox.gr/ekdilosi/i-lela-kai-i-lela/
ΦΩΤΟ@Κωνσταντίνος Λέπουρης
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ
Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

