Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτο «ναι» στις έρευνες στο Ιόνιο

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
23 Μαρτίου 2017 / 10:59

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ένα πρώτο «ναι» στις έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος είπε στη χθεσινή του συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία τον φάκελο της Στρατηγικής Μελέτης Επιπτώσεων που υπέβαλε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

Δύο εκ των έντεκα «οικοπέδων», για τα οποία έχουν αναλάβει να διεξάγουν έρευνες τα Ελληνικά Πετρέλαια, βρίσκονται στα παράλια της Ηπείρου, ωστόσο δεν πρόκειται να ερευνηθούν άμεσα, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Το ένα βρίσκεται 17 περίπου χλμ. από την παραλία του Μύτικα Πρέβεζας και το δεύτερο 10 χλμ από την παραλία της Καστροσυκιάς, δύο τουριστικές περιοχές. Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των ΕΛΠΕ-Total-Edisson Γ. Γρηγορίου χαρακτήρισε τα δύο «οικόπεδα» ανενεργά, τονίζοντας πως δεν έχει κατατεθεί πρόταση για έναρξη εργασιών, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως εάν προγραμματιστούν έρευνες, η Επιτροπή θα κληθεί ξανά να γνωμοδοτήσει επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ 
Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με δήμους και ΤΟΕΒ για την υλοποίηση έργων που αφορούν οδικές υποδομές, υδρεύσεις και αποκατάσταση ζημιών σε αρδευτικά δίκτυα, ενέκρινε μεταξύ άλλων, στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη. 
Προγραμματικές συμβάσεις θα υπογραφούν με τον δήμο Ηγουμενίτσας για έργα οδοποιίας (συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ) και για την υλοποίηση της βελτίωσης οδικής σύνδεσης της οδού 49 Μαρτύρων με το Β΄ Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας (προϋπολογισμού 62.000 ευρώ), με τον δήμο Φιλιατών για την υδροδότηση της τοπικής κοινότητας Ραγίου (προϋπολογισμού 145.000 ευρώ) και με τον δήμο Ζηρού για τη συντήρηση-επισκευή παρόδων της 10ης επαρχιακής οδού (προϋπολογισμού 25.000 ευρώ).
Για έργα που αφορούν τις αγροτικές υποδομές, θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις με τον ΤΟΕΒ Μπόιδα Μαυρής για την προμήθεια σωλήνων πολυαιθυλενίου για την αντικατάσταση του κεντρικού αρδευτικού δικτύου στη θέση Πριάλα (προϋπολογισμού 55.911 ευρώ), με τον ΤΟΕΒ Πόρου λεκανοπεδίου Ιωαννίνων για συμπληρωματικές εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο (προϋπολογισμού 200.000 ευρώ), με τον ΤΟΕΒ Ανω Καλαμά για την αποκατάσταση κεντρικής διώρυγας στη θέση «Μύγες» Δολιανών (προϋπολογισμού 18.542 ευρώ) και με τους ΤΟΕΒ Αχέροντα –Γλυκής και Παραμυθιάς για την αντικατάσταση αγωγών άρδευσης (προϋπολογισμού 63.000 ευρώ). 
Επίσης εγκρίθηκε και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείου Πολιτισμού και τη Μητρόπολη Ιωαννίνων για την αποκατάσταση αγιογραφιών του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλαρρυτών (προϋπολογισμού 80.000 ευρώ).
Η Επιτροπή γνωμοδότησε επίσης θετικά επί του περιεχομένου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας στη θέση «Τεμ.186-Αναδασμός αγροκτήματος Σπαθαραίων του 2008» του δήμου Ηγουμενίτσας και στο αγροτεμάχιο 256 της τοπικής κοινότητας Γαρδικίου Θεσπρωτίας, για τη λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων και για την επέκταση και λειτουργία πτηνοσφαγείου –τυποποιητήριου κρέατος της «Θ. ΝιτσιάκοςΑ.Β.Ε.Ε.»..(, εγκατεστημένο στη θέση «Άμπέλια» Ροδοτοπίου.
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά και επί του περιεχομένου του φακέλου της Στρατηγικής Μελέτης Επιπτώσεων που αφορά το δεκαετές πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2017-2026 του ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα η Επιτροπή εξέλεξε ως αντιπρόεδρό της τον περιφερειακό σύμβουλο Π. Πάντο.