Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Νίκος Κούνδουρος για την αρχιτεκτονική κληρονομιά

Κούνδουρος
23 Φεβρουαρίου 2017 / 18:35

Είχε παρουσιάσει πριν από 13 χρόνια το λεύκωμα της Τζούλας Κλήμη και με την ευκαιρία στηλίτευσε την απληστία εκείνων των μηχανικών, που ενδίδουν. Άλλωστε ο Κούνδουρος είναι γνωστόν ότι δεν χαριζόταν σε κανέναν!

ΑΘΗΝΑ. Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος επιλέχτηκε να παρουσιάσει - στην αίθουσα «Άτταλος» στο Μοναστηράκι - το Λεύκωμα της Τζούλιας Κλήμη με θέμα «Σπίτια στην Ελλάδα», που κυκλοφόρησε, μετά την Αγγλία, στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».
 
Η κληρονομιά
 
«Η Τζούλια Κλήμη», είπε ο κ. Κούνδουρος, «με το Λεύκωμα αυτό ήρθε να μας υπενθυμίσει το αυτονόητο, δηλαδή ότι είμαστε κληρονόμοι και ταυτόχρονα βιαστές της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Οι επιλογές της στη φωτογράφηση σπιτιών με τόσο αθώο τρόπο, μας υποδεικνύει το κάλλος, τη μαστοριά, τη λειτουργικότητα αλλά και την περιφρόνηση των σπιτιών της Ελλάδας που ορίζουν την ταυτότητα αυτής της κληρονομιάς. Και βέβαια», πρόσθεσε, «δεν άφησε έξω από το φακό της και την αποτύπωση το μοντέρνο σπίτι, αυτό, όμως, που οικοδομήθηκε πάνω στη βάση και την οπτική του παλαιού, για να μας καταδείξει ότι μπορούμε και σήμερα να σεβαστούμε αυτό που κληρονομήσαμε σαν τέχνη της πέτρας, του ξύλου και του ασβέστη».
Εκθειάζοντας την προσπάθεια καταγραφής του αρχιτεκτονικού πλούτου από τη Τζούλια Κλήμη, ο κ. Κούνδουρος έκανε κριτική σε εκείνους τους αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν σπίτια μετρώντας το κέρδος σε ευρώ και αναρωτήθηκε τι είναι πραγματικά αυτό που μένει μέσα από μια τέτοια προσέγγιση. 
Κλείνοντας την παρουσίαση η ίδια η φωτογράφος ευχαρίστησε όσους τη βοήθησαν, όσους άνοιξαν τα σπίτια τους και τη φιλοξένησαν και έγιναν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας καταγραφής της αρχιτεκτονικής των σπιτιών, σε κάθε νησί, σε κάθε γωνιά ελληνική. «Φωτογραφίζοντας και σωριάζοντας φωτογραφίες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας», είπε η κ. Κλήμη, «ήθελα να καταδείξω ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά της αλλά και οι ορεινοί όγκοι. Η επιλογή των σπιτιών που φωτογράφησα», συμπλήρωσε, «δεν ήταν τυχαία. Έκανα πολλά ταξίδια και επισκέφτηκα πολλές φορές τον ίδιο τόπο, προκειμένου να προσδιορίσω ακριβώς το αντικείμενο της φωτογράφησης, να εντοπίσω μια κρυφή γωνιά, ν’ αναδείξω το απλό και συνάμα όμορφο. Η περιπλάνηση αυτή δεν απέδωσε μόνο φωτογραφίες, φιλοξενία και γνωριμία με εξαιρετικούς ανθρώπους που σέβονται αυτό που κληρονόμησαν και το διατηρούν στο χρόνο, αλλά και γνώση για το θέμα».      
Η Τζούλια Κλήμη γεννήθηκε στην Κέρκυρα και είναι επαγγελματίας φωτογράφος και δημοσιογράφος, ειδικευμένη στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και στη φωτογράφηση εσωτερικών χώρων. Σπούδασε διαφημιστική φωτογραφία στο Instituto Europeo di Desing της Ρώμης. Πάνω από μια δεκαετία ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο για να καταγράψει με τη μηχανή και την πένα της από εσωτερικούς χώρους και ευρωπαϊκό life style μέχρι πρωτόγονες φυλές σε δυσπρόσιτα μέρη της Αφρικής και της Ασίας. 
Είναι μόνιμη συνεργάτης σε πολλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά, όπως το Mari Claire, Vogue, Elle, Elle Decoration, Bell’ Europa, Interni, Casaviva, Dove Departures και ΕΥ, Γεώραμα, Γεωτρόπιο, Ταχυδρόμος, Exploring.      
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27/06/2004