Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι μόνιμοι κάτοικοι για το φετινό Πάσχα: Ρεκόρ επισκεπτών - Ρεκόρ ασυδοσίας

Πάσχα
27 Απριλίου 2023 / 09:42

Απολογισμός της Πασχαλινής περιόδου από τον Σύλλογο Μονίμων Παλιάς Πόλης

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ). Ο αυξημένος αριθμός των επισκεπτών κατά την περίοδο του Πάσχα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ταυτόχρονα όμως ξεπέρασε και  κάθε προηγούμενο ρεκόρ η απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτή την πόλη.

Οι κραυγές αγωνίας και απόγνωσης όσων δεν άντεξαν και έστειλαν επώνυμες καταγγελίες και μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, χάθηκαν μέσα στην υπεροπτική συμπεριφορά των αρμοδίων και την επιδεικτική αδιαφορία των διοικούντων και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αυτή η αδιαφορία – ανοχή, έδωσε το δικαίωμα, σε όσους δημιούργησαν τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις, να αποκτήσουν τέτοιο θράσος ώστε να κάνουν δηλώσεις και να αυτοανακηρύσσονται όχι μόνο σε υπερασπιστές της ευημερίας των πολιτών, αλλά και σε οργανωτές της λειτουργίας της πόλης.

Με ανοχή ή ενθάρρυνση συμπεριφέρθηκαν σχεδόν όλοι: Η δημοτική αρχή, η περιφερειακή αρχή, τα όργανα του κράτους, επαγγελματικές οργανώσεις. Το ίδιο και οι υποψήφιοι των εκλογών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αντιμετώπισαν την κατάσταση με σιωπηλή ανοχή.

Κατά τις ημέρες του Πάσχα:

- Για την εξυπηρέτηση του αμφιλεγόμενου οικονομικού κέρδους μίας μειοψηφίας πολιτών, και προσδοκώντας προφανώς αντίστοιχο πολιτικό όφελος, οι ασκούντες εξουσία αδιαφόρησαν πλήρως για τη στοιχειώδη διατήρηση ηθών και εθίμων, και την ευημερία και ποιότητα ζωής των χιλιάδων πολιτών και επισκεπτών αυτής της πόλης. 

- Η κυκλοφοριακή εμπλοκή κατέρριψε κάθε ρεκόρ.

- Η προσπάθεια για στάθμευση μέσα και γύρω από τη πόλη κατέληξε σε ένα διαρκή εφιάλτη.

Ηχορύπανση

- Η όχληση  από την ηχορύπανση που προκαλούσαν ορισμένα Καταστήματα Υγειονομικούν Ενδιαφέροντος έφθασε σε απίστευτα επίπεδα παρά τις «διαβεβαιωτικές» εξαγγελίες της δημοτικής αρχής περί μέτρων ορθολογικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

- Δεν υπήρξε μέριμνα διαχείρισης του πλήθους των επισκεπτών. Η κοσμοσυρροή κυμάνθηκε σε απίστευτα επίπεδα, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός, έλεγχος ροών, συντονισμός σε όλα τα επίπεδα και λήψη προληπτικών μέτρων από το Δήμο που έχει την κύρια ευθύνη. Έτσι δημιουργήθηκε μία ανυπόφορη κατάσταση και κυριολεκτικά έπνιξε τη πόλη.

Πολιτική Προστασία

Ειδικά στις λιτανείες, στην πρώτη Ανάσταση και όπου υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση κοινού, καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια πολιτικής προστασίας, ενώ σε συνδυασμό με την ασύδοτη κατάληψη του ελεύθερου χώρου δημιουργήθηκαν ασφυκτικές καταστάσεις. Η αυταπάρνηση και οι ικανότητες μόνο των δυνάμεων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας δεν φθάνουν και ήταν καθαρή συγκυρία που δεν συνέβηκε κανένα απρόοπτο.

Τραπεζοκαθίσματα

Η κατάληψη του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα κυρίως, κατέρριψε κάθε ρεκόρ. Οι εκκλήσεις και διαμαρτυρίες του Συλλόγου στη δημοτική αρχή έπεσαν στο κενό. Τίποτα δεν έγινε από την πλευρά της Δημοτικής αρχής και η ασυδοσία κάποιων καταστηματαρχών στα κρίσιμα σημεία, ήταν απίστευτα προσβλητική όχι μόνο απέναντι στους κατοίκους και σε όσους συμμετείχαν ή οργάνωναν τελετές και εκδηλώσεις που αποτελούν την παράδοση του τόπου μας και για τις οποίες φημίζεται το Κερκυραϊκό Πάσχα, αλλά και σε όσους  βρέθηκαν εδώ εκείνες τις μέρες.
Και στη συνέχεια, σε λίγες εβδομάδες,  ο καλοκαιρινός Γολγοθάς των μονίμων κατοίκων.

«Εχουν γνώση όμως οι φύλακες»

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.