Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Στέφανος Πουλημένος για τα απολογιστικά του κερκυραϊκού Πάσχα

Στέφανος Πουλημένος
19 Απριλίου 2023 / 13:42

Θετικές και αρνητικές διαπιστώσεις – Ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων

Σε σχέση με τον απολογισμό των φετινών τελετών και εκδηλώσεων του Πάσχα στην Κέρκυρα καταγράφεται ήδη ένας ευρύς διάλογος, με πολλές επισημάνσεις προβλημάτων, τοποθετήσεις για τη διαχείρισή τους, προτάσεις για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και αυτάρεσκες δηλώσεις. Όλα αυτά έχουν ασφαλώς την αξία τους και βοηθούν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του τόπου και μόνο, θα επιθυμούσαμε κι εμείς από την πλευρά μας να καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο τα εξής:

1. Τα περί το Πάσχα δρώμενα πήγαν σε γενικές γραμμές καλά. Η επισκεψιμότητα του νησιού κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και οι γνώριμες εντυπωσιακές εικόνες ταξίδεψαν ξανά, μέσω των δικτύων ενημέρωσης, παντού.

2. Ευτυχώς, παρά τις συνθήκες ακύρωσης των όποιων προληπτικών μέτρων, δεν καταγράφηκε κάποιο σοβαρό αρνητικό περιστατικό, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να πλήξει την εικόνα του νησιού.

3. Παρατηρήθηκαν, ωστόσο, πολλές οργανωτικές αδυναμίες, ελλιπής συντονισμός και φαινόμενα απουσίας προγραμματισμού και ελέγχου της κατάστασης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αστυνομίας.

4. Η απουσία δημοτικού μηχανισμού ελέγχου (δημοτικής αστυνομίας και άλλων ελεγκτικών οργάνων) ήταν εμφανής παντού, γεγονός που επιβάλλει το ζήτημα αυτό ν’ αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποφασιστικά.

5. Πολλά αρνητικά σχόλια καταγράφηκαν – όχι άδικα - για την ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, όχι μόνο σε βάρος του δημόσιου χώρου, αλλά και με τρόπο που δηλώνει θράσος και ασέβεια για τις θρησκευτικές τελετές του τόπου (λιτανείες, επιτάφιους κλπ.). Σχετικά με εκείνες δηλαδή, που ενώνουν τους συνδημότες μας αλλά και προσελκύουν το πλήθος των επισκεπτών μας, όσων με την παρουσία τους τονώνουν την τοπική οικονομία. Αποτελεί, επομένως, το φαινόμενο αυτό μία αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, χάρη του πρόσκαιρου κέρδους, που πρέπει δραστικά ν’ απαντηθεί.

6. Αντίστοιχη και ακόμη πιο προκλητική για τον τόπο και την τοπική κοινωνία είναι η συμπεριφορά ελάχιστων, ευτυχώς, επαγγελματιών της διασκέδασης, που δρουν με πολιτική ανοχή, αν όχι συστηματική κάλυψη. Αυτοί έδρασαν και τη Μεγάλη Εβδομάδα με την, εκτός ορίων, θορυβώδη λειτουργία τους, περιφρονητικά για την πόλη, τους νόμους και τα τελετουργικά δρώμενα που αναδεικνύουν την Κέρκυρα σε κορυφαίο προορισμό για το Πάσχα. Η απάντηση στο φαινόμενο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αποφασιστική και καταλυτική. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί πλήττοντας την ταυτότητα του τόπου που τους φιλοξενεί, ακυρώνοντας το πλαίσιο της άδειας που τους έχει χορηγηθεί και βασανίζοντας τους μόνιμους κατοίκους που ζουν δίπλα τους.

7. Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της απαγόρευσης χρήσης κροτίδων και φωτοβολίδων το Μεγ. Σάββατο, στην πόλη και την ύπαιθρο. Το γεγονός εγγράφεται στο ενεργητικό της αστυνομικής παρέμβασης αλλά και των επαγγελματιών καταστηματαρχών που απέφυγαν φέτος τα επικίνδυνα για τη ζωή αυτά εκρηκτικά. Εκρηκτικά που η χρήση τους έχει κάθε χρόνο πολλά θύματα, όπως στο παρελθόν είχε και στην Κέρκυρα.

8. Εύσημα οφείλουμε στην Αστυνομική Διεύθυνση, την Τροχαία και το Λιμεναρχείο αλλά και σε όσους συνέπραξαν για τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης στις παρυφές της πόλης, για τα μέτρα περιορισμού και απαγορεύσεων της εισόδου στην πόλη και για την κατά το δυνατό διευκόλυνση της κυκλοφορίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες, σε συνθήκες εξάντλησης των ορίων αντοχής του υφιστάμενου δικτύου.

9. Τέλος, θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να αποκλειστούν τα φαινόμενα «εξυπνακισμών» και άκρατης εμπορευματοποίησης που εισβάλλουν στην παράδοσή μας και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της. Η ανάγκη να επικρατήσει το μέτρο και η κοινή λογική στη συμπεριφορά όλων, είναι επιβεβλημένη, πρωτίστως για το μοναδικό κερκυραϊκό Πάσχα.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΕΞΑΡΧΗΣ»
Στέφανος Πουλημένος, υποψήφιος Δήμαρχος
Κέρκυρα, 19.04.2023