Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Αυλωνίτη για τις πρακτικές εισπρακτικών και funds κατά δανειοληπτών

Αυλωνίτης
02 Απριλίου 2023 / 11:26
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα ώστε να διαμορφωθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει εισπρακτικές και funds να λειτουργούν με βάση τις αρχές της νομιμότητας και της αναλογικότητας ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει τους δανειολήπτες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Αυλωνίτης συνυπέγραψε ερώτηση η οποία τέθηκε προς τον ΥΠ. Ανάπτυξης σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές εισπρακτικών και funds κατά δανειοληπτών.

Οι βουλευτές σημείωσαν ότι οι εισπρακτικές εταιρίες «λειτουργούν ουσιαστικά σήμερα ανεξέλεγκτα, χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο που να διαμορφώνει τους κανόνες λειτουργίας τους και συγχρόνως να προστατεύει τους πολίτες από αθέμιτες πρακτικές. Οι εισπρακτικές δεν αποστέλλουν πολλές φορές δοσολόγια και λογαριασμούς για την καταβολή των δόσεων, κινήσεις λογαριασμών και άλλα έγγραφα, κωλυσιεργούν και καθυστερούν για πολλούς μήνες, διάστημα στο οποίο πηγαίνουν στους δανειολήπτες διαταγές πληρωμής που είναι το πρώτο βήμα για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.»

Τόνισαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα ώστε να διαμορφωθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει εισπρακτικές και funds να λειτουργούν με βάση τις αρχές της νομιμότητας και της αναλογικότητας ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει τους δανειολήπτες.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές εισπρακτικών και funds κατά δανειοληπτών»

Διακόσιοι πέντε δικηγόροι από όλη την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία για τις παράνομες πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών και funds σε βάρος δανειοληπτών και των δικηγόρων τους.

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο πελάτης έκανε εξουσιοδότηση σε δικηγόρο που προσπαθούσε να μιλήσει με τα funds, τα οποία δεν δεχόταν την εξουσιοδότηση και έκαναν τρεις μήνες για να την εγκρίνουν.

Την ίδια ώρα, κάποιες εισπρακτικές εταιρίες δεν αποστέλλουν δοσολόγια και λογαριασμούς για την καταβολή των δόσεων, κινήσεις λογαριασμών και άλλα έγγραφα, κωλυσιεργούν και καθυστερούν από 3 ως και 9 μήνες, διάστημα στο οποίο πηγαίνουν στους δανειολήπτες διαταγές πληρωμής που είναι το πρώτο βήμα για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό ένα εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο για τους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορεί και να φτάσουν να χάσουν τα σπίτια τους, όχι γιατί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι δικηγόροι, ούτε και με υπαιτιότητα των ίδιων, αλλά γιατί η εταιρία δεν απάντησε.

Οι εισπρακτικές εταιρείες λειτουργούν ουσιαστικά σήμερα ανεξέλεγκτα καθώς δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να διαμορφώνει τους κανόνες λειτουργίας τους και συγχρόνως να προστατεύει τους πολίτες από αθέμιτες πρακτικές.

Την ώρα που κυβέρνηση έχει απελευθερώσει πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας, έχει επιτρέψει σε funds και servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς, δεν έχει φροντίσει καν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών από παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, αφήνοντας παντελώς απροστάτευτες τις περιουσίες των πολιτών.

Επειδή, υπάρχουν καταγγελίες δικηγόρων από όλη την Ελλάδα για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών και funds σε βάρος δανειοληπτών.
Επειδή, δημιουργείται ένα εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο για τους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορεί και να φτάσουν να χάσουν τα σπίτια τους, χωρίς υπαιτιότητα των ίδιων ή των δικηγόρων τους.

Επειδή, οι εισπρακτικές εταιρείες λειτουργούν ουσιαστικά σήμερα ανεξέλεγκτα, καθώς δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να διαμορφώνει τους κανόνες λειτουργίας τους και συγχρόνως να προστατεύει τους πολίτες από αθέμιτες πρακτικές.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Γνωρίζει τις καταγγελίες για τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών και funds σε βάρος δανειοληπτών;

2. Προτίθεται να παρέμβει άμεσα ώστε να διαμορφωθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει εισπρακτικές εταιρείας και funds σε λειτουργία με βάση τις αρχές τις νομιμότητας και της αναλογικότητας και να προστατεύει τους δανειολήπτες από παράνομες πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν και σε απώλεια των περιουσιών τους;
 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.