Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο γυμνάσια της Βόρειας Κέρκυρας νικητές στο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2023

Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας
16 Μαρτίου 2023 / 18:15

Το «χρυσό» στην κατηγορία τους έλαβαν οι 17 μαθητές του Α2 του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών – Ανδρέας Κάλβος, ενώ με το «αργυρό» βραβεύθηκαν οι 14 μαθητές του του Γ2 του Γυμνασίου με Λ.Τ. Κασσιώπης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην κορυφή του βάθρου βρέθηκαν δυο γυμνάσια της Κέρκυρας που κατάφεραν με την συμμετοχή τους να ξεχωρίσουν στο φετινό πανελλαδικό διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, με θέμα τη δημιουργία «Δωματίου αξιοπερίεργων εκθεμάτων».

O διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Γαλλικό Ινστιτούτο και τα δυο σχολεία της Β. Κέρκυρας, κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε πολλές ακόμη συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα.

Την πρωτιά στην κατηγορία Α1 έλαβε το τμήμα Α2 του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών «Ανδρέας Κάλβος», ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησαν στην κατηγορία Β1, οι 14 μαθητές του Γ2 του Γυμνασίου με Λ.Τ. Κασσιώπης. Οι «χρυσοί» μαθητές και οι μαθήτριες του Α2, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας των Γαλλικών Αθηνάς Κεχρή, συνεργάστηκαν με δημιουργικότητα και καλή διάθεση και αποτύπωσαν τις ιδέες τους με όχημα τη γαλλική κουλτούρα. Οι ιδέες τους μετουσιώθηκαν σε χάρτινα τρσιδιάστατα εκθέματα, κολάζ και άλλα με αναφορές σε μνημεία, αλλά και σε άλλους τομείς , όπως ο κινηματογράφος, η βαριά βιομηχανία, η κοσμετολογία, η γεωγραφία, ο αθλητισμός.



Και voilà

Το δωμάτιο αξιοπερίεργων εκθεμάτων πήρε «σάρκα και οστά» σε μια γωνιά του σχολείου. Ο ξακουστός Πύργος του Άιφελ, τα περίφημα γαλλικά αρώματα, μια ρετρό κινηματογραφική κάμερα, εμβλήματα γαλλικών ομάδων και άλλα αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της γαλλικής κουλτούρας βρήκαν τη θέση τους εκεί. Οι μαθητές στη συνέχεια έφτιαξαν ένα βίντεο, όπου ο καθένας τους περιέγραφε σύντομα το αντικείμενο της επιλογής του και ένα ποίημα με τη μορφή ακροστιχίδας που γράφτηκε με τη συνεργασία όλων των μαθητών. Η συμμετοχή τελικά κατάφερε να ξεχωρίσει, με αποτελέσματα του διαγωνισμού να γίνονται δεκτά στο σχολείο σε κλίμα ενθουσιασμού.



2η θέση για το Γυμνάσιο με Λ. Τ. Κασσιώπης

Ομοίως και στο Γυμνάσιο με Λ. Τ. Κασσιώπης, το οποίο αν και δεν είχε πρότερη εμπειρία από τον διαγωνισμό κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των κριτών με ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού, κερδίζοντας την δεύτερη θέση στην κατηγορία Β1 του Διαγωνισμού.

Κάθε μαθητής του Γ2 επέλεξε καταρχάς την πτυχή της γαλλικής πραγματικότητας που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Ύστερα από έρευνα στο διαδίκτυο δημιούργησε ερωτήσεις με απαντήσεις πολλαπλής επιλογής. «Το υλικό που προέκυψε, συζητήθηκε στην τάξη και καταλήξαμε σε κάθε κατηγορία να έχουμε 5 ερωτήσεις. Έφτιαξαν επίσης έναν χάρτη με τους «σταθμούς» που έπρεπε να περάσει η κάθε ομάδα.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, οι ομάδες λαμβάνουν ένα φάκελο με μία πρόσκληση για το παιχνίδι, ένα απαντητικό φύλλο και τον χάρτη. Η κάθε ομάδα προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διαδρομή σύντομα κι έχοντας απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Η ομάδα που θα συλλέξει πρώτη όλα τα γράμματα, που σχηματίζουν τη λέξη “francophonie”/Γαλλοφωνία είναι και η νικητήρια», ανέφερε στην «Ε» η κ. Κεχρή.

O διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Γαλλικό Ινστιτούτο με διαφορετικό θέμα κάθε φορά. Στόχος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας των μαθητών.

1ο βραβείο, τμήμα Α2 Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών «Ανδρέας Κάλβος», κατηγορία Α1 Τίτλος: Un musée curieux et différent (Ένα μουσείο παράξενο και διαφορετικό) Μαθητές: Βασίλης Αρμένης, Σύλια Αυλωνίτη, Άγγελος Βενέτης, Μαριγκλέν Ζίρα, Νικόλας Ζυλυφτάρι, Ρούμπη Κοντάλιπου, Μαρίνα Μαυράκη, Σπύρος Μέσσας, Κατερίνα Μουζακίτη, Μαρσίλντα Μπάρδι, Έρικα Μπούσι, Πόλυ Νικόλλα, Λούκα Όλλεϋ, Αλέξανδρος Παγίδας, Σεμπάστιαν Πούλα, Γιώργος Ρεβίνθης, Αλγκέρντ Σκεντάι.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

2ο βραβείο, τμήμα Γ2 Γυμνάσιο με Λ.Τ.Κασσιώπης, κατηγορία Β1 Τίτλος: A la recherche de l’invitation du cabinet des curiosités (Ψάχνοντας την πρόσκληση για το Δωμάτιο Αξιοπερίεργων Εκθεμάτων) 14 μαθητές: Νικόλας Μαυρωνάς, Αλεξάνδρα Παπά, Αντόνιο Πόλε, Ιωάννης Πρίφτης, Αυγή Σαρακηνού, Άμυ Σούλο, Αντόνιο Φάσο, Ειρήνη Φεκόλλι, Αλεξάνδρα Χάκα, Γκεράλντα Χαρούνι, Μαριλένα Χαρούνι, Σοφία Χειρδάρη, Άρτεμις Χυτήρη