Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην τελική ευθεία η διοργάνωση του 24ου Φολκλορικού Φεστιβάλ Κέρκυρας

03 Φεβρουαρίου 2023 / 15:11

θα διεξαχθεί τον Μάρτη στο Δημοτικό Θέατρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένας θεσμός που ξεκίνησε από τα πρώτα βήματα του Λαοδάμα στην δεκαετία του 80 και εξελίχτηκε στην μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στο νησί, το Φολκλορικό Φεστιβάλ Κέρκυρας, μπήκε στην τελική ευθεία για το 24ο κατά σειρά.

«….Ο σύλλογός μας επί 38 χρόνια με αφορμή την εθνικές επετείους όπως της 25ης Μαρτίου- 28η Οκτωβρίου  και με ευκαιρία τοπικές εορτές όπως της Ένωσης 21 Μάη, αλλα και το Πάσχα κλπ διοργανώνει εκδηλώσεις μουσικοχορευτικές  προσδίδοντας  το απαιτούμενο εορταστικό κλίμα, ανάλογο του μεγέθους της επετείου- γιορτής.

Τα τελευταία 26 χρόνια παίρνει την μορφή Διήμερων ή τριήμερων εκδηλώσεων  (λόγω μεγάλης συμμετοχής) αφού κατορθώσαμε 40 και πλέον χορευτικά σχήματα από την Κερκυραϊκή ύπαιθρο κυρίως, να τα οργανώσουμε σε μια συνάντηση με την ευκαιρία αυτή και να παρουσιάσουμε ένα καταπληκτικό φεστιβάλ όπου περνούν  μηνύματα στην νέα γενιά κυρίως σε σχέση με την αγάπη και το σεβασμό στην ιστορία μας, στα έθιμα μας… με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, το χορό, το τραγούδι, την Ελληνική φορεσιά…» τονίζει ο Πέρρος Νίκος από τους ιδρυτές του Λαοδάμα και γραμματέας στο ΔΣ.

Ενώ η πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος κα Κάντα Μαριλένα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την πρώτη συγκέντρωση των σωματείων που δήλωσαν συμμετοχή: «38 χορευτικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας την Πέμπτη 2/2 στην νέα μας αίθουσα επί της Ι.Θεοτόκη και  ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την οργάνωση του 24ου Φολκλορικού Φεστιβάλ Κέρκυρας που θα διεξαχθεί σε τριήμερο μεταξύ 22 και 26 Μάρτη στο δημοτικό θέατρο. Μετά από την περίοδο της πανδημίας, αναμένεται δυναμική παρουσία των συλλόγων που καλλιεργούν τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς μέσα από το Φεστιβάλ. Γίνεται δε προσπάθεια να καλυφθούν με ζωντανή μουσική τα περισσότερα χορευτικά με ντόπιο μουσικό δυναμικό, γεγονός που θα αναβαθμίζει ποιοτικά το Φεστιβάλ Κέρκυρας, Φεστιβάλ που σε οργάνωση και μαζικότητα δεν έχει προηγούμενο στον τόπο μας»
 
Η φετινή χρονιά θα αφορά ενήλικα Φολκλορικά Συγκροτήματα κυρίως.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Φεβρ. στην αίθουσα του «Κέντρου πολιτισμού Δημήτριος Κάντας» παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων από Άγιο Ματθαίο ο Πολιτιστικός Σύλλογος, Από Αρίλλα η Πολιτιστική πρωτοβουλία, από Αλεπού (σύλλογος Γ&Κ), από Άφρα ο Σύλλογος Γ&Κ, από Αχαράβη ο ΠΣ Γυναικών η Πρόοδος, από Βελονάδες, Βιταλάδες, Βουνιατάδες, Γαστούρι το Χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής, Γιαννάδες, Γουβιά, από Δουκάδες ο ΠΣ Ι. Καποδίστριας, από τον Ηπειρωτικό Σύλλογο, Καβαλλούρι, Καλαφατιώνες, Καρουσάδες, Κασσιώπη, Καστελλάνους από τον Πολ. σύλλογο και από τον Σύλλογο Γ&Κ του σχολείου, Κάτω Γαρούνα, Κορακιάνα με το χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής ΣΠ. Σαμάρας, από τον Σύλλογο Γυναικών Κάτω Κορακιάνας, Κομπίτσι, Κρήνη, Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας, Πάγοι, Πέλεκα, Περίθεια, Πετριτή, από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας, Σινιές, Στρογγυλή, από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρίας Κέρκυρας «Ν Πακτίτης»- Συναράδες, Φαέθων Λευκίμμης, Χλωμό (Θ Παλαιολόγος) και από Χορευτικό Ο Κ, ενώ αναμένεται να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές και άλλοι σύλλογοι- χορευτικά που για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.