Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Με τον αραμπά» οι διακομιδές ασθενών

Λαϊκή Συσπείρωση
25 Ιανουαρίου 2023 / 17:24

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς την κα. Κράτσα - Τσαγκαροπούλου για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επερώτησή της προς την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, η Λαϊκή Συσπείρωση στηλιτεύει τις πρακτικές και δυνατότητες περίθαλψης/ διακομιδής ασθενών από νοσοκομεία και κέντρα υγείας του Ιονίου. Συγκεκριμένα αναφέρει:
 
Όσο αλήθεια είναι πως ένα περιστατικό που χρήζει διακομιδής από ένα νοσοκομείο σε άλλο είναι ένα περιστατικό που ξεπερνά τις δυνατότητες του συγκεκριμένου νοσοκομείου -σε εξειδικευμένο προσωπικό ή εξοπλισμό- για την αντιμετώπιση του, άλλο τόσο αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο πως ο αριθμός των διακομιδών που γίνονται από ένα επαρχιακό, δευτεροβάθμιο νοσοκομείο σε πιο κεντρικά, τριτοβάθμια νοσοκομεία, αποτελεί τον πιο αδιάψευστο δείχτη για το πόσο άρτια ή μη λειτουργεί το νοσοκομείο αυτό. Έτσι οι πολλές διακομιδές από ένα νοσοκομείο, όπως είναι φυσικό, αποδεικνύουν, εμμέσως πλην σαφώς, πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και σε μεγάλο βαθμό αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αποστολή του: Στη προσφορά δηλ. υψηλής στάθμης υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης προς τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης του.

Η αλήθεια αυτή είναι περισσότερο από φανερή στη περίπτωση του Γ.Ν. της Κέρκυρας. Επί καθημερινής βάσης από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας προς τα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αθηνών κ.α. γίνονται μία έως και τέσσερεις διακομιδές ασθενών. Αρκεί μια ματιά στο καθημερινό έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο για να διαπιστώσει κάποιος την σκληρή αυτή πραγματικότητα. Αναφέρουμε δύο μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

α)  «Τέσσερεις(!) διακομιδές από την Κέρκυρα, ανάμεσα τους και ένα βρέφος 20 ημερών». (Kerkyrasimera.gr, Παρασκευή 20/01/2023).

β)  «Πέντε συνολικά ασθενείς μεταφέρθηκαν μέσα σε δύο μέρες τόσο με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όσο και με πλωτά μέσα του Λιμενικού…». (Enimerosi.com, Δευτέρα 23/01/2023)

Είναι φανερό πως ο αυξημένος ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι διακομιδές από την Κέρκυρα, από μόνος του – ακόμη και αν θέλουν κάποιοι να μειώσουν το μέγεθος του - αποκαλύπτει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη προσφορά υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης προς τους κατοίκους αλλά και προς τους επισκέπτες της Κέρκυρας.

Βέβαια, οι τελευταίοι που ευθύνονται για το πρόβλημα αυτό είναι οι ελάχιστοι – σ.σ. μόνο το 48% των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου είναι καλυμμένο αυτή τη στιγμή – εναπομείναντες γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στο ΓΝ. της Κέρκυρας που δίνουν και την τελευταία ικμάδα της δύναμης τους και γι αυτό άλλωστε εξακολουθεί να λειτουργεί και να παράγει, έστω και με ελλείψεις, αξιοσημείωτο έργο.

Ακόμη είναι φανερό πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα είναι η άμεση συμπλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Πρέπει ακόμη να ανακοπεί η συρροή στο νοσοκομείο περιστατικών που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζονται σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ( Κ.Υ., Π.Ι., Αγροτικά Ιατρεία ). Για να γίνει αυτό είναι αυτονόητο πως και οι μονάδες αυτές πρέπει να συμπληρωθούν με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τέλος, γνωστού όντος, πως το 1/3 περίπου των περιστατικών που διακομίζονται αφορούν ασθενείς που χρήζουν αιμοδυναμικού ελέγχου, αλλά και νεογνολογικά περιστατικά, είναι απολύτως απαραίτητο να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν αμέσως οι προτάσεις του υγειονομικού, και όχι μόνο, κινήματος της Κέρκυρας για δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου αλλά και νεογνολογικής μονάδας στο Γ.Ν. της Κέρκυρας. Αιτήματα που από την δεκαετία του ΄90 διατυπώνονται ανελλιπώς, αλλά με αστήριχτες δικαιολογίες απορρίπτονται συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις ( Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασίας).

Τον τελευταίο καιρό, μεγάλος θόρυβος έχει ξεσηκωθεί στη Κέρκυρα και αφορά τις τεράστιες ελλείψεις αλλά και τις ολιγωρίες που αποκαλύφθηκαν σε σχέση με μια σειρά περιστατικών διακομιδής ασθενών. Ελλείψεις και ολιγωρίες που σε μία τουλάχιστο περίπτωση –της 60χρονης γυναίκα από τους Παξούς — απέβησαν μοιραίες για τη ζωή της, αφού για ώρες παρέμεινε εντελώς αβοήθητη γιατί το λιμενικό δεν διέθετε σκάφος που να μπορούσε να επιχειρήσει την διακομιδή της λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, αλλά ούτε κατάλληλο ελικόπτερο παντός καιρού διέθετε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά της. Μετά ακολούθησαν 2 απανωτά περιστατικά νεαρών ασθενών που έχρηζαν αμέσου διακομιδής ( αεροδιακομιδής ) στην Αθήνα και χρειάστηκαν 8-9 ώρες πραγματικής οδύσσειας για να φτάσουν στα νοσοκομεία προορισμού τους ( Ο ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων από όπου έγινε με αεροσκάφος η διακομιδή του, αφού η FRAPORT θεώρησε σωστό να κλείσει το αεροδρόμιο της Κέρκυρας για συντήρηση το αεροδιαδρόμου χωρίς να ληφθεί καμία πρόνοια για πιθανές αεροδιακομιδές. Ο δε άλλος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο παντελώς ακατάλληλο αφού χρειάστηκε να ανεφοδιασθεί σε ενδιάμεσους σταθμούς με αποτέλεσμα ή όλη διαδικασία της διακομιδής να διαρκέσει πάνω από 8 ώρες). Τέλος η περίπτωση μεταφοράς τραυματισμένου ποδοσφαιριστή από τη Λευκίμμη με… φορτηγάκι στο Κέντρο Υγείας αφού σε ολόκληρη την Νότια Κέρκυρα δεν σταθμεύει ασθενοφόρο.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις αποτέλεσαν σταγόνα που “ξεχείλισε το ποτήρι” όταν μάλιστα, τα ίδια τα συμβάντα απέδειξαν το πόσο ψευδείς ήταν οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΕΚΑΒ, αλλά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, για απόλυτη κάλυψη της Κέρκυρας με ελικόπτερα αεροδιακομιδής 24 ώρες το 24ωρο, για όσο διάστημα παραμείνει κλειστό το αεροδρόμιο του νησιού για αεροσκάφη.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως η Λαϊκή Συσπείρωση από τον Φεβρουάριο του 2022 με εισήγηση της στο Π.Σ. με θέμα « Επείγοντα μέτρα στήριξης του ΕΚΑΒ Κέρκυρας» επεσήμαινε όλες αυτές τις ελλείψεις, έθετε την Περιφερειακή Αρχή προ των ευθυνών της και ζητούσε άμεσες λύσεις. Συγκεκριμένα στην εισήγηση μας μεταξύ άλλων αναφέραμε: «...Οι φωτογραφίες των τοπικών παραγόντων, οι μεγαλοστομίες Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, οι επισκέψεις Υπουργών δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα που είναι αναντίστοιχη με την εποχή μας και πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Όταν μάλιστα το 2022 μεταφέρεται ασθενής στην καρότσα φορτηγού, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου ή οδηγού, πολλοί από τους κυβερνητικούς και τοπικούς άρχοντες θα έπρεπε να κρύβονται.

Η έλλειψη προσωπικού, οι απαράδεκτες κτιριακές εγκαταστάσεις, η έλλειψη του αναγκαίου εξοπλισμού είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, της μετατροπή της σε «ατομική ευθύνη». Η κατάσταση αντανακλά την εγκληματική, διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον Τομέα της Υγείας, γι’ αυτό στην ίδια δίνη βρίσκεται το ΕΚΑΒ σε όλα τα νησιά μας... Το ελικόπτερο που κάνει αεροδιακομιδές από το Άκτιο είναι σε αναστολή γιατί δεν αναπληρώθηκαν οι εργαζόμενοι.

Το Πλωτό ασθενοφόρο που τόσο διαφημίστηκε στην πραγματικότητα είναι περιπολικό σκάφος με ιατρικό εξοπλισμό, δεν είναι «πλωτό ασθενοφόρο» γιατί πολύ απλά δεν έχει προσωπικό.

Ακόμα και τα 18 ασθενοφόρα που έχετε ανακοινώσει ότι έρχονται, χωρίς πληρώματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν... Απαιτούνται άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από Περιφέρεια και Δήμο σε ό,τι αφορά τις δικές τους αρμοδιότητες και ευθύνες αλλά και την αναγκαία διεκδίκηση από την Κυβέρνηση
  • Άμεση εξεύρεση οικοπέδου, χώρου στέγασης για το ΕΚΑΒ ή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας είτε να μεταφερθεί είτε να κατασκευαστεί νέο κτίριο στα τόσα αναξιοποίητα οικόπεδα που ανήκουν στην Τοπική Διοίκηση και ρημάζουν.
  • Δημιουργία Αυτόνομης Βάσης ΕΚΑΒ και δημιουργία βάσης στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.
  • Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού διασωστών και μόνιμου γιατρού.
  • Παρέμβαση στην Κυβέρνηση για άμεση λειτουργία της αυτόνομης ασυρματικής βάσης στην Κέρκυρα και για την δυνατότητα επισκευής των ασθενοφόρων στην Κέρκυρα έχει μεγάλη σημασία για την άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων...».
Δυστυχώς, όμως, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε πως όλα αυτά απευθύνονταν εις ώτα μη ακουόντων!

Και γι αυτό ενώ η κοινωνία της Κέρκυρας είναι πραγματικά συγκλονισμένη από όλα αυτά τα απανωτά περιστατικά, εκείνη που όπως φαίνεται παραμένει παγερά αδιάφορη είναι η Περιφερειακή Αρχή. Εξάλλου είναι γνωστή η επαμφοτερίζουσα στάση της στο τεράστιο θέμα της Υγείας στην Περιφέρεια μας. Από την μια μεγάλα λόγια και εξαγγελίες έργων που παραμένουν εξαγγελίες και μεγάλα λόγια. Από την άλλη, όμως, δεν χάνει ευκαιρία να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους πως η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει καμία αρμοδιότητα για θέματα υγείας. Αρνιέται πεισματικά τη συζήτηση για προβλήματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία στη Περιφέρεια μας, ενώ μόλις πρόσφατα απέρριψε πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την απίστευτη δικαιολογία ότι το θέμα αυτό έχει καλυφθεί! Πριν, όμως, αλέκτορα φωνήσαι, ήρθε η πλημμυρίδα όλων αυτών των γεγονότων για να διαψεύσουν οικτρά τις θεωρίες αυτές και να αποδομήσουν πλήρως την επίπλαστη εικόνα όσο αφορά την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των Ι.Ν. που η Περιφερειακή Αρχή επίμονα προσπαθεί να δημιουργήσει.
 
Μετά από όλα αυτά, ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Περιφερειάρχης:
  1. Γνώριζε για όλα αυτά τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο θέμα των διακομιδών και που όπως αποδείχθηκε απέβησαν μοιραία για την 60χρονη από τους Παξούς, οδήγησαν σε αεροδιακομιδές που διήρκησαν 8-9 ώρες 2 νέους ανθρώπους που έχρηζαν άμεσης εισαγωγής σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο; Πως οι μεταφορές ασθενών σε καρότσες αυτοκινήτων συνεχίζονται;
  2. Τί έκανε για όλα όσα η Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμανε σε σχετική εισήγηση της στο Π.Σ. από το Φεβρουάριο του 2022 και αναφέρουμε σήμερα ξανά στην ερώτηση μας; Γνώριζε π.χ. ότι το «πλωτό ασθενοφόρο» παντός καιρού που τόσο το διαφήμισε σαν δικό της επίτευγμα είναι απλά ένα ταχύπλοο του λιμενικού με υγειονομικό εξοπλισμό αλλά χωρίς διασώστες και που δεν επιχειρεί όταν πνέουν άνεμοι πάνω από 6 Μποφώρ; Τι έκαμε για να λυθεί το πρόβλημα της αναστολής, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, λειτουργίας του ελικοπτέρου αεροδιακομιδών που εδρεύει στο Άκτιο; Για την δημιουργία βάσεων του ΕΚΑΒ στους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας με 24ώρη λειτουργία; Για την συμπλήρωση των τεράστιων κενών σε διασώστες και εξοπλισμό του ΕΚΑΒ Κέρκυρας;
  3. Γνώριζε πόσο ψευδείς ήταν οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΕΚΑΒ, αλλά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, για απόλυτη κάλυψη της Κέρκυρας με ελικόπτερα αεροδιακομιδής 24 ώρες το 24ωρο, για όσο διάστημα παραμείνει κλειστό το αεροδρόμιο του νησιού για αεροσκάφη;
  4. Είναι στις προθέσεις της να διεκδικήσει, από την κυβέρνηση, 24ωρη πραγματική κάλυψη των νησιών με σκάφη και ελικόπτερα παντός καιρού που να επιχειρούν δηλ. και σε καιρικές συνθήκες με ανέμους πάνω από 6 Μποφώρ;
  5. Τι θα κάνει για τη συμπλήρωση με μόνιμο προσωπικό των τεράστιων κενών που υπάρχουν και στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη στη Περιφέρεια μας;