Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψηφιακές ξεναγήσεις σε μουσεία του κόσμου για τους μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
23 Nov 2022 / 14:06

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κέρκυρας (ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας), ξεκίνησαν οι «Μουσειακοί Ψίθυροι στο Πανοπτικόν», που απευθύνονται στους μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας.

Πρόκειται για ψηφιακές ξεναγήσεις και παρουσιάσεις σε (και από) μουσεία του κόσμου, με σκοπό τη συμβολή στην ενδυνάμωση των μαθητών του σχολείου και κατ’ επέκταση στην πρόσβαση αυτών στον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης. 

Πολιτισμός για όλους, χωρίς αποκλεισμούς 

Ο πρώτος μουσειακός ψίθυρος έλαβε χώρα την Παρασκευή 18/11/2022 και ήρθε από το Museum of Islamic Art, στη Ντόχα του Κατάρ. Ο Διευθυντής Συντήρησης και Επιστημονικής Έρευνας, του εν λόγω μουσείου Αριστοτέλης-Γεώργιος Σακελλαρίου, καθώς και υποψήφιος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, ξενάγησε ψηφιακά τους μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας στο εμιράτο του  Κατάρ, στην πόλη της Ντόχα και στα γήπεδα της χώρας εν όψει του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, στα τοπία και στην πανίδα της ερήμου, και βεβαίως στο Museum of Islamic Art και στις συλλογές του. Μέγα όφελος η συζήτηση και η γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων.

Τονίζεται ότι η συνεργασία πραγματοποιείται χωρίς καμιά απολύτως οικονομική χρηματοδότηση ή άλλη απολαβή για κανέναν από τους εμπλεκόμενους, αλλά με ιδιαίτερα έντονη την ηθική ανταμοιβή και το συναίσθημα της κοινωνικής προσφοράς.

Το ερευνητικό και συντονιστικό μέρος γίνεται από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου αναπλ. καθ. Γεώργιο Παπαϊωάννου και την ερευνήτρια Δρ Άρτεμη Παπανδρίτσα, σε συνεχή συνεργασία με τον Διευθυντή του ΣΔΕ Φυλακών Κέρκυρας Δρ Κυριάκο Κωλέση.