Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ η υποστελέχωση του «Διάπλου»

Διάπλους
24 Ιουνίου 2022 / 14:30

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας από τους βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο και Ν. Παπαναστάση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ζήτημα της πλήρους στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό και την επαρκή χρηματοδότηση του Προγράμματος Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας:

«Στο πλαίσιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας λειτουργεί το Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ. Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΟΥΣ, που στηρίζεται στην ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα, έχει αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 75%. Αυτή τη στιγμή στο Πρόγραμμα υπάρχουν 150 αιτήματα για θεραπεία, 200 γονείς που συμμετέχουν ήδη σε κάποιο πρόγραμμα, λειτουργεί Συμβουλευτικός Σταθμός του Προγράμματος στις φυλακές με 15 εξυπηρετούμενους, ενώ λειτουργεί Συμβουλευτικός Σταθμός και στη Βόρεια Κέρκυρα.

Παρόλα αυτά διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει ουσιαστική  κρατική στήριξη στο Πρόγραμμα. Όλη η δράση του Προγράμματος ουσιαστικά βασίζεται στη δουλειά των ελάχιστων εργαζομένων που διαθέτει ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, στην εθελοντική δράση του Συλλόγου Οικογενείας του Προγράμματος και ορισμένων εθελοντών που βοηθούν το Πρόγραμμα σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις. Αυτό αφορά ακόμη και τη φροντίδα και τη συντήρηση του κτιρίου, την κατασκευή γυμναστηρίου, κ.α.

Δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη από τότε που άνοιξε ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ και το
Πρόγραμμα στελεχώνεται από δύο ψυχοθεραπευτές, έναν επικουρικό διοικητικό υπάλληλο και μια επικουρική νοσηλεύτρια, καθώς και μία κοινωνική λειτουργός που απασχολείται στο Πρόγραμμα μόνο δύο φορές τη βδομάδα.
Εξαιτίας της υποστελέχωση και της υποχρηματοδότησης του προγράμματος δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα για θεραπεία και να ανταποκριθεί το πρόγραμμα στις αυξημένες ανάγκες που έχει η Κέρκυρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Να στελεχωθεί πλήρως με όλο το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό το Πρόγραμμα Διάπλους
- Να λειτουργήσει Συμβουλευτικός Σταθμός του Προγράμματος και στη Νότια Κέρκυρα
- Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς το Πρόγραμμα αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».