Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως ψήφισαν οι χώρες στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για το Ουκρανικό

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
02 Μαρτίου 2022 / 22:23
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Το ψήφισμα, που υποστηρίχθηκε από 141 από τα 193 μέλη της συνέλευσης, εγκρίθηκε σε μια σπάνια έκτακτη σύνοδο που κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, 2 Μαρτίου (Reuters) - Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την Τετάρτη με συντριπτική πλειοψηφία να επιπλήξει τη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία και ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει τις μάχες και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.
 
Το κείμενο του ψηφίσματος αποδοκιμάζει την «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Η τελευταία φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ήταν το 1982, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ. 

 
Με τη Ρωσία τάχθηκε η Λευκορωσία, η οποία έχει χρησιμεύσει ως δίοδος για τις ρωσικές δυνάμεις, η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και η Συρία καταψηφίζοντας. Τριάντα πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απείχαν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.