Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Υπουργός Εργασίας της Σερβίας και η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην Κέρκυρα

Εκδηλώσεις μνήμης Σέρβων
22 Σεπτεμβρίου 2021 / 13:02
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Για τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης των Σέρβων στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντιπροσωπείες δύο κυβερνήσεων βρίσκονται στην Κέρκυρα για τις εκδηλώσεις μνήμης των Σέρβων. Εκ μέρους της Σερβίας ήρθε η Υπουργός Εργασίας της Darija Kisic Tepavcevic ενώ εκ μέρους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ήρθε η Πρόεδρος Željka Cvijanović. 

Η Υπουργός Εργασίας της Σερβίας με αντιπροσωπεία του Δήμου, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα κοιμητήρια - μνημεία των Σέρβων στην Κάτω Κορακιάνα, στα Γουβιά και στον Άγιο Ματθαίο.

Η δε Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς επισκέφθηκε την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.   

Επίσης επισκέφθηκε τον όρμο των Γουβιών, όπου κατέθεσε στεφάνι στο σημείο που αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Σέρβοι στρατιώτες στις 6 Ιανουαρίου 1916.
«Ας γίνει αυτό το μέρος μια αιώνια υπενθύμιση της κερκυραϊκής εποποιίας του λαού μας, καθώς και των φίλων που στάθηκαν δίπλα μας σε δύσκολους καιρούς» δήλωσε.





Αύριο Πέμπτη οι δύο αντιπροσωπείες θα επισκεφθούν το Βίδο, όπου θα γίνουν οι επίσημες καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης στο Σέρβικο Μαυσωλείο.

Στην Κέρκυρα γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της πολιτικής ιστορίας της Σερβίας. Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, τον Απρίλιο του 1916, στο νησί της Κέρκυρας βρισκόταν 150.000 Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες που μεταφέρθηκαν από τις 18 Ιανουάριου 1916 έως τις 21 Φεβρουαρίου, με συμμαχικά πλοία από το λιμάνι Αυλώνα της Αλβανίας.

Η φροντίδα και οι εγκάρδιες σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό, συνέβαλαν στη θεαματική ανάρρωση του σερβικού στρατού.
Αυτή η μεγάλη προσφορά τότε του κερκυραϊκού λαού, αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της φιλίας και της συνεργασία μεταξύ των δυο λαών τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα.

Στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, ανεγέρθη το 1936 στο Βίδο, το μαυσωλείο, οστεοφυλάκιο, ενώ ο δήμος Κέρκυρας προχώρησε επίσης και στη δημιουργία του Σερβικού Μουσείου στην οδό Μουστοξύδου, σε δημοτικό κτήριο.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.