Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του λιμανιού στα Αυλάκια Οθωνών

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του λιμανιού στα Αυλάκια Οθωνών

Με το έργο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα διασφάλισης ελλιμενισμού σκαφών και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του νησιού.

03
Ιουνίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων). Το πράσινο φως για την ένταξη του έργου της β’ φάσης του λιμανιού στα Αυλάκια Οθωνών στο ΕΣΠΑ δόθηκε με τη χθεσινή  έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Πρόκειται για απαραίτητο συμπληρωματικό έργο σε αυτό της αρχικής κατασκευής του λιμανιού προκειμένου αυτό να λειτουργήσει επιτέλους χωρίς προβλήματα και να εξυπηρετήσει συγκοινωνιακά κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της  Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής, στην οποία ένα από τα θέματα ήταν η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και από την Κέρκυρα συμμετείχαν ο Οργανισμός Λιμένων Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) δια του Πολιτικού Μηχανικού Σταύρου Λέϊσου,  ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων δια του Αντιδημάρχου Χωροταξίας, Πολεοδομικού σχεδιασμού, Περιβάλλοντος & Οθωνών Δημήτριου Κατέχη, ο Μελετητής του έργου, Πολιτικός Μηχανικός Χρίστος Τσερκάνος, και ο Πολιτικός Μηχανικός Σπύρος Θ. Κασίμης.

Κατά τη συζήτηση αναλύθηκε αρχικά η σκοπιμότητα του έργου και οι ανάγκες που επιβάλλουν την πραγματοποίησή του και έγινε αναλυτική παρουσίαση και τεκμηρίωση των μελετών του έργου ενώ στη συνέχεια απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου και του ΕΣΑΛ.

Η συγκεκριμένη έγκριση είναι και η σημαντικότερη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου, το οποίο μπορεί πλέον, αφού λάβει μια επιπλέον έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  να λάβει την τελική έγκριση  να ενταχθεί από την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.

Για να φτάσει το έργο στο σημείο αυτό, καταβλήθηκαν από τον ΟΛΚΕ προσπάθειες πολλών μηνών, ενώ ο Δήμος στάθηκε συμπαραστάτης στις προσπάθειες να ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Το έργο στα Αυλάκια Οθωνών αφορά ουσιαστικά επέκταση και έργα  λιμενικά, προκειμένου το λιμάνι να είναι λειτουργικό. Με το έργο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα διασφάλισης ελλιμενισμού σκαφών και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του νησιού.

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον ΟΛΚΕ και όλους τους εμπλεκόμενους από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση όλων των διαδικασιών προκειμένου να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ώστε αυτό να μπει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησής του.