Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ευρώπη ανοίγει κι η Τουρκία κλείνει

ευρώπη
27 Απριλίου 2021 / 17:26

Στη Γαλλία, τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί άνοιξαν ξανά μετά το κλείσιμο τριών εβδομάδων, παρά την εθνική αύξηση των ασθενών που χρειάζονται εντατική θεραπεία. Ωστόσο, οι μολύνσεις μειώνονται, σύμφωνα με τις αρχές. Ο Πρόεδρος Macron είπε "Θα ανοίξουμε σταδιακά", με την απαγόρευση των εσωτερικών ταξιδιών να αίρεται σύντομα, και το υπαίθριο φαγητό να ανοίγει ξανά τον Μάιο.

- Η Τσεχία ετοιμάζεται να μειώσει τους περιορισμούς COVID-19 την επόμενη εβδομάδα. Τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα κτηνιατρεία και τα σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν ξανά και οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες θα μπορούν να επανεκκινήσουν - αλλά υπό συνεχείς συνθήκες. Ορισμένες περιοχές πάντως, αναμένεται να παραμείνουν υπό περιορισμό. Εμβόλιο ή αρνητικό τεστ θα χρησιμοποιηούνται ως «διαβατήρια» για την είσοδο στις επιχειρήσεις.

- Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, θα τεθεί σε αυστηρότερο απαγορευτικό COVID-19 την Πέμπτη με πλήρες κλείσιμο τριών εβδομάδων σχολείων και επιχειρήσεων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα παροτρύνει επίσης τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους. Η γεωργία, η υγειονομική περίθαλψη και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ως επί το πλείστον ανοιχτά. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι παραμείνει σε καραντίνα κατά τη διάρκεια των τελετών τέλους του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους.

- Κανείς θάνατος COVID-19 στην Πορτογαλία το τελευταίο 24ωρο για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Η πρώτη φορά ήταν τον Αύγουστο του 2020. Το καλό νέο ακολυθεί μια μεγάλη περίοδο περιοριστικών μέτρων, που διήρκεσε από τον Ιανουάριο, όταν οι αριθμοί των λοιμώξεων αυξήθηκαν. Η Πορτογαλία ανέφερε συνολικά 16.965 θανάτους από το COVID-19.

- Οι ισπανικές αρχές ποδοσφαίρου δήλωσαν ότι εργάζονται σε ένα σχέδιο ώστε να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα La Liga, για να παρακολουθήσουν τους τελικούς αγώνες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Βαρκελώνης αυτή τη σεζόν. Οι οπαδοί θα μπορούσαν να μπουν στα γήπεδα από τα μέσα Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο τελικοί γύροι του πρωταθλήματος θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς κόσμο. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στη Γαλλία αναφέρουν παρόμοιο σχέδιο για να δουν τους οπαδούς στο Stade de France για τον τελικό του γαλλικού ποδοσφαίρου στις 21 Μαΐου.

- Η προσπάθεια εμβολιασμού της Γερμανίας πρόκειται να κάνει ένα επόμενο βήμα μετά την εθνική σύνοδο κορυφής, τη Δευτέρα το απόγευμα. Η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι συμφώνησαν ότι όλοι οι Γερμανοί θα πρέπει να εμβολιασθούν από τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, οι αρχές στο Αμβούργο έχουν αρχίσει να προσφέρουν το εμβόλιο Johnson & Johnson στον άστεγο πληθυσμό της πόλης.

- Οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου πρότειναν την επανεξέταση κάθε "προστίμου COVID" που επιβλήθηκε σε άτομα που παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς δήλωσαν ότι το σύστημα μπορεί να κάνει διακρίσεις εις βάρος των φτωχότερων. Μια επιτροπή δήλωσε ότι "το σύστημα επιβολής προστίμων είναι λανθασμένο, μεροληπτικό και άδικο". Τα περισσότερα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 277 $ και 1.386 $, αλλά στους κατ' εξακολούθηση παραβάτες είναι δυνατόν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 13.867 $.