Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων τίμησε τον Ιωάννη Καποδίστρια για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ενωση Παλαιών Προσκόπων
26 Απριλίου 2021 / 09:51
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

μία διαδικτυακή αφιερωματική βραδιά σε ζωντανή ροή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κεντρικό ομιλητή τον γνωστό Μαθηματικό, Διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Παλαιό Πρόσκοπο κ. Γεώργιο Ζούμπο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων ως μια μικρή συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία το 1821, οργάνωσε το 2ο Παιγνίδι Πόλης με θέμα «Ο Κόντε Νάνες» και με σκοπό να τιμήσει την μνήμη και την προσφορά του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του κόντε Νάνε των Κερκυραίων.

Για τους σκοπούς του 2ου Μεγάλου Παιγνιδιού η Ένωση εξέδωσε ένα καλαίσθητο φυλλάδιο με ένα χρονολόγιο της  55χρονης χειμαρρώδους διαδρομής του Ιωάννη Καποδίστρια, αυτής που μετάτρεψε την επαναστατημένη Ελλάδα σε ανεξάρτητο κράτος. Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας, το Παιγνίδι περιλάμβανε τη φωτογραφική αποτύπωση από τις -κατά μόνας- επισκέψεις των Παλαιών Προσκόπων και φίλων της Ένωσης σε τρία ιστορικά σημεία αναφοράς της πόλης της Κέρκυρας δηλαδή, στο σπίτι που γεννήθηκε και που αργότερα ο Ιωάννης Χρόνης έχτισε την παλιά «Νομαρχία», στον ανδριάντα του μπροστά από την Ιόνιο Ακαδημία και στον τάφο του στην Ι. Μ. Πλατυτέρας.

Το 2ο Μεγάλο Παιγνίδι διεξήχθη μεταξύ της 25ης Μαρτίου, ημέρας της εθνικής επετείου, και το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου όπου και ολοκληρώθηκε με μία διαδικτυακή αφιερωματική βραδιά σε ζωντανή ροή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κεντρικό ομιλητή τον γνωστό Μαθηματικό, Διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Παλαιό Πρόσκοπο κ. Γεώργιο Ζούμπο.

Ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα «ο Ιωάννης Καποδίστριας και η Παιδεία» καθιστώντας σαφές ότι το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας κατόρθωσε να μεταμορφώσει μια «…Ελλάδα που έμοιαζε με γενικό στρατόπεδο…» σε ένα ελεύθερο κράτος όπου στις αρχές του 1831 λειτουργούσαν 121 αλληλοδιδακτικά κυβερνητικά σχολεία με 9.246 μαθητές, ενώ άλλοι 5.000 διδάσκονταν από ιδιώτες δασκάλους. Ένα απίστευτο έργο που μέσα σε τρία χρόνια έγινε ο θεμέλιος λίθος του Ελληνικού Κράτους αλλά διακόπηκε τόσο βίαια με τη δολοφονία του.

Η αφιερωματική βραδιά στον «Κόντε Νάνε» προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο γιατί ακολούθησε μια ιδιαίτερα ζωηρή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που την φιλοξένησε όσο και από την πολύ μεγάλη απήχηση που είχε και συνεχίζει να έχει στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας στο Facebook (Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο: https://fb.watch/54SAqeU3cI/).

Η Ομάδα Συντονισμού της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όσους συνεισέφεραν και συμμετείχαν στο 2ο Μεγάλο Παιγνίδι και ιδιαίτερα στον κ. Γιώργο Ζούμπο για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, εύχεται δε Καλή Ανάσταση σε όλους και γρήγορη επαναφορά στις δια ζώσης προσκοπικές δραστηριότητες.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.