Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ήρθαν στην Κέρκυρα τα self tests - Τα συσκευάζουν οι φαρμακοποιοί

self test
06 Απριλίου 2021 / 16:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άρχισε σήμερα ο εφοδιασμός των φαρμακείων της Κέρκυρας με τα τεστ οικιακής χρήσης (self test), τα οποία θα διατίθενται δωρεάν στους πολίτες, μία φορά την εβδομάδα για κάθε ΑΜΚΑ.

Από σήμερα αρχίζει ένας νέος "αγώνας δρόμου" για τα φαρμακεία, αφού πριν διατεθούν, η συσκευασία των τεστ χρειάζεται ...συναρμολόγηση.

Όπως λέει η φαρμακοποιός Νικολέττα Πανδή στο enimerosi.com, τα είδη είναι χωριστά πακεταρισμένα και το ολοκληρωμένο κιτ (μπατονέτα-στυλεός,  δοκιμαστική πλακέτα, φιαλίδιο με το υγρό και σακουλάκι απόρριψης) πρέπει να συσκευαστεί από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς.


 Photo: Nicoletta Pandi/FB

Η επίσημη ενημέρωσή τους ωστόσο, αναμένεται. 

Αρχικά μαθητές και εκπαιδευτικοί

Αυτήν την εβδομάδα θα είναι ανοιχτά μόνο τα ΑΜΚΑ των μαθητών και των εκπαιδευτικών - διοικητικού προσωπικού των σχολείων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. 

Διευκρίνισε δε πως για το θέμα αυτό θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στη συνέχεια τα τεστ θα αρχίσουν να διατίθεται στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών.

Σε υγιή άτομα

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά στο σπίτι και όχι στα φαρμακεία. 

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.