Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άλλαξε εμπορική ονομασία το AstraZeneca

ευρώπη κορονοϊός
01 Απριλίου 2021 / 17:23

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διερευνά 62 περιπτώσεις παγκοσμίως σπάνιας κατάστασης πήξης του αίματος που ώθησε ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-AstraZeneca. Ο αριθμός περιλαμβάνει 44 περιπτώσεις στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο από 9,2 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

- Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-AstraZeneca μετονομάστηκε σε Vaxzevria. Η αλλαγή ονόματος εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου μετά από αίτημα της εταιρείας και ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Ωστόσο, το νέο όνομα δεν συνεπάγεται αλλαγή στον τύπο του σκευάσματος.

- Η Γαλλία επέβαλε σε εθνικό επίπεδο έναν επιπλέον μήνα περιορισμών για να περιορίσει το τρίτο κύμα του ιού. Τα σχολεία θα κλείσουν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, οι άνθρωποι θα εργάζονται από το σπίτι και τα ταξίδια εντός της χώρας θα απαγορευτούν για ένα μήνα μετά το Πάσχα. "Θα χάσουμε τον έλεγχο εάν δεν κινηθούμε τώρα", δήλωσε ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε τηλεοπτική ομιλία.

- Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Olivier Veran αναφέρει ότι το αποκορύφωμα της επιδημίας είναι μόνον επτά έως 10 ημέρες μακριά, με περισσότερους από 5.000 σε εντατική θεραπεία, το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο.

- Η Ιταλία έχει καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών, σε μια πιθανώς αμφιλεγόμενη κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία των πιο ευάλωτων και την αντιμετώπιση του σημαντικού αριθμού των αρνητών του εμβολίου. Όσοι αρνούνται θα μπορούσε να ανασταλεί η εργασία τους για το υπόλοιπο του έτους χωρίς αμοιβή.

- Η γερμανική ένωση DIVI για την εντατική και επείγουσα ιατρική δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως απαγορευτικό δύο εβδομάδων, γρηγορότερους εμβολιασμούς και υποχρεωτικές εξετάσεις στα σχολεία για τον περιορισμό του τρίτου κύματος της πανδημίας. Ο Χριστιανός Καραγιαννίδης, επιστημονικός επικεφαλής της DIVI, δήλωσε ότι η χώρα, η οποία έχει 3.680 ασθενείς με ΜΕΘ με COVID-19, θα φτάσει σε κορεσμό σε "λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες".

- Εν τω μεταξύ, οι πρωθυπουργοί δύο νότιων γερμανικών κρατιδίων που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία (Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη) προέτρεψαν τους ηγέτες στην υπόλοιπη χώρα να επαναφέρουν αυστηρότερα μέτρα κλειδώματος για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων.

- Η κυβέρνηση της Φινλανδίας απέσυρε μια προτεινόμενη εντολή παραμονής στο σπίτι για τον περιορισμό των λοιμώξεων σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Ελσίνκι, δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν. Το συνταγματικό δικαστήριο απεφάνθη νωρίτερα ότι η πρόταση ήταν υπερβολικά ασαφής και παραβίαζε το σύνταγμα της χώρας.

- Οι δεύτερες δόσεις εμβολίων ξεπέρασαν τις πρώτες δόσεις για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά καταγράφηκαν 270.526 δεύτερες δόσεις στις 30 Μαρτίου, σε σύγκριση με 224.590 πρώτες δόσεις, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

- Η πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη και δύο άλλες επαρχίες στα ανατολικά της χώρας επέβαλαν απαγορευτικό για το Πάσχα ώστε να μειώσουν την πίεση στα νοσοκομεία. Οι Αυστριακοί έχουν κληθεί να μείνουν στο σπίτι τους, εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες, όπως αγορές τροφίμων, εργασία, άσκηση και βοήθεια στις οικογένειές τους.

- Η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί στον Αόι του Ρότερνταμ τον Μάιο, ως δοκιμαστική εκδήλωση, με 3.500 θεατές να επιτρέπονται για όλες τις πρόβες και τις τρεις μεγάλες παραστάσεις. Θα υπάρξουν εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας για τις 39 χώρες που συμμετέχουν.

- Ο παραγωγός εμβολίων Johnson & Johnson δήλωσε ότι μια παρτίδα των εμβολίων της απέτυχε, υστερώντας των προδιαγραφών και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πόσες δόσεις χάθηκαν, ούτε πόσο το πρόβλημα θα επηρεάσει τις μελλοντικές παραδόσεις.