Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης;

advertorial
01 Απριλίου 2021 / 17:09

Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης, ποια θα ήταν αυτά; Η απάντηση βρίσκεται παρακάτω.

Η νέα πραγματικότητα της πανδημίας έφερε τεράστιες αλλαγές σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ένας από αυτούς τους τομείς που επηρεάστηκαν, είναι φυσικά και ο τομέας της εκπαίδευσης, με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης να κυριαρχεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.
 
Σίγουρα αυτές οι τεράστιες αλλαγές που σημειώνονται στον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται αλλά και μεταφέρεται η γνώση, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο θα προσφέρεται η μόρφωση και η εκπαίδευση μελλοντικά, δημιουργώντας νέα πρότυπα και νέες καταστάσεις για όλους. Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης, ποια θα ήταν αυτά; Η απάντηση βρίσκεται παρακάτω.
 
Τα πλεονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης
 
Έχετε την ευκαιρία να λάβετε τη γνώση ανά πάσα στιγμή

Ένας φοιτητής που σπουδάζει εξ αποστάσεως μπορεί να αποφασίσει πότε και πόσο χρόνο αφιερώνει κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου στη μελέτη της ύλης των μαθημάτων του. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που παρακολουθεί μαθήματα e-learning στα ναυτιλιακά, έχει τον απόλυτο έλεγχο του χρόνου του αλλά και την ευελιξία να αφιερώσει το χρόνο του στην ουσιαστική μελέτη των μαθημάτων και της ύλης του, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από διάφορους άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Με λίγα λόγια δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών για τους ίδιους τους φοιτητές.
 
Έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε με τον δικό σας ρυθμό

Οι μαθητές/φοιτητές δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν ότι θα αφήσουν πίσω τους άλλους συμμαθητές/συμφοιτητές τους. Μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στη μελέτη των πιο περίπλοκων ερωτήσεων, να παρακολουθήσετε διαλέξεις βίντεο σε επανάληψη, να διαβάσετε την αλληλογραφία από τον καθηγητή σας και να παραλείψετε ήδη γνωστά θέματα σε εσάς. Με την τηλεκπαίδευση δεν υπάρχει ένας προκαθορισμένος τρόπος εκπαίδευσης, αλλά σας προσφέρεται η ευκαιρία να ρυθμίσετε εσείς οι ίδιοι το πρόγραμμά σας στις δικές σας ταχύτητες, ώστε να καταφέρετε με επιτυχία να περάσετε τις εξετάσεις σας.
 
 
Μπορείτε να φοιτήσετε από οποιοδήποτε μέρος

Οι μαθητές μπορούν να σπουδάσουν χωρίς να εγκαταλείψουν το σπίτι ή το γραφείο τους, οπουδήποτε στον κόσμο. Για να ξεκινήσετε τις σπουδές σας σε ένα ίδρυμα, το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι η κατοχή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Η απουσία της καθημερινής φοίτησης σε εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτελεί καθοριστικό πλεονέκτημα για τα άτομα με αναπηρία, για άτομα που ζουν σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, ακόμα και για γονείς που βρίσκονται στο σπίτι προσέχοντας τα μικρά τους παιδιά.
 
Αποτελέσματα υψηλών ποσοστών ουσιαστικής εκπαίδευσης

Μελέτες Αμερικανών επιστημόνων δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν είναι κατώτερα - και σε ορισμένες περιπτώσεις ανώτερα - από τις παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης. Οι μαθητές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μελετούν μόνοι τους το μεγαλύτερο μέρος του μαθησιακού υλικού τους. Αυτό βελτιώνει την απομνημόνευση και την κατανόηση των θεμάτων και του περιεχομένου. Και η ικανότητα άμεσης εφαρμογής της γνώσης στην πράξη βοηθά στην εμπέδωσή της. Επιπλέον, η χρήση της τεχνολογίας στη διαδικασία μάθησης την καθιστά πιο ενδιαφέρουσα για τους περισσότερους σπουδαστές.
 
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι οικονομικότερη

Εάν συγκρίνουμε την εκπαίδευση σε μία ειδικότητα, τότε ανακαλύπτουμε πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί την οικονομικότερη επιλογή. Ο φοιτητής δεν χρειάζεται να πληρώσει για ταξίδια, διαμονή, και στην περίπτωση των ξένων πανεπιστημίων, δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα για βίζα ή ξένο διαβατήριο για τη διαμονή του σε μια χώρα του εξωτερικού.
 
Είναι βολικό για τον ίδιο το δάσκαλο/καθηγητή

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που διδάσκουν εξ αποστάσεως μπορούν να δώσουν προσοχή σε περισσότερους μαθητές/φοιτητές και να εργαστούν ενώ βρίσκονται για παράδειγμα σε άδεια μητρότητας ή σε ένα υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολικών εγκαταστάσεων λόγω υγειονομικής προστασίας.
 
Ατομική προσέγγιση

Στην παραδοσιακή διδασκαλία, είναι πολύ δύσκολο για τον δάσκαλο να δώσει την απαραίτητη προσοχή σε όλους τους μαθητές της ομάδας και να προσαρμοστεί στον ρυθμό εργασίας του καθενός. Η χρήση τεχνολογιών της τηλεκπαίδευσης είναι η κατάλληλη για την οργάνωση μιας ατομικής προσέγγισης. Εκτός από το γεγονός ότι ο μαθητής/φοιτητής επιλέγει το δικό του ρυθμό μάθησης, μπορεί να πάρει άμεσα απαντήσεις από τον καθηγητή σε οποιοδήποτε μαθησιακό του πρόβλημα αντιμετωπίζει.