Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέτρα, μέτρα, μέτρα ώστε να αποτραπεί το γενικό lockdown

κορονοϊός
23 Οκτωβρίου 2020 / 19:32

Η Σλοβακία θα κλείσει τα περισσότερα σχολεία της για ένα μήνα από τη Δευτέρα και θα απαιτήσει από τον πληθυσμό να μείνει σπίτι εκτός από τη μετάβαση στην εργασία, τα απαραίτητα ψώνια και για άσκηση. Αφού πέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη, η Σλοβακία αντιμετωπίζει μια νέα αύξηση των περιπτώσεων. "Αυτός είναι ο τελευταίος τρόπος για να αποφευχθεί ένα πλήρες κλείσιμο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς.

• Το Βέλγιο εντείνει τους περιορισμούς COVID-19 στις κοινωνικές επαφές, απαγορεύοντας τους θεατές στις αθλητικές εκδηλώσεις, κλείνοντας θεματικά πάρκα και περιορίζοντας τον αριθμό των ατόμων σε 200 σε πολιτιστικούς χώρους όπως θέατρα, αίθουσες συναυλιών και κινηματογράφους. Η χώρα έχει το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλή ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη.

• Η Τσεχία κατέγραψε 14.151 νέες περιπτώσεις κοροναϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Η χώρα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε νέες μολύνσεις από κοροναϊούς, με πρόσφατες αναφορές να δείχνουν ότι τα νοσοκομεία απέχουν τρεις εβδομάδες από το να κορεστούν.

• Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κορονοϊών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10.000 για μια δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Robert Koch Institute για μολυσματικές ασθένειες. Υπήρξαν 11.242 νέες λοιμώξεις τις προηγούμενες 24 ώρες, λαμβάνοντας το σύνολο σε 403.291. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 49, συνολικά σε 9.954

• Η Γαλλία έχει επεκτείνει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα δύο τρίτα περίπου του πληθυσμού της. Ο πρωθυπουργός Ζαν Κάστεξ ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα επεκταθούν σε 38 ακόμη περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ρεμς και Στρασβούργου, περιορίζοντας 46 εκατομμύρια στα σπίτια τους μεταξύ 9 μ.μ. και 6 π.μ.

• Η Ουκρανία έχει καταγράψει ημερήσιο ρεκόρ 7.517 υποθέσεων COVID-19, ανέφερε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 121 σε 6.164 συνολικά. Η κυβέρνηση επέκτεινε πρόσφατα τα μέτρα κλειδώματος στο τέλος του 2020.

• Οι περιφερειακές αρχές της Ισπανίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ευρεία συμφωνία απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά αρκετές περιοχές τις επιβάλλουν ούτως ή άλλως. Η Navarre και η Rioja έχουν ήδη λάβει τέτοια μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού και η Μαδρίτη θα αποφασίσει σήμερα το επόμενο βήμα της.

• Ένα πρόγραμμα έρευνας λυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στη νοτιοδυτική Αγγλία θα επεκταθεί σε 90 τοποθεσίες λυμάτων, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice είπε ότι ήταν «ένα σημαντικό βήμα προόδου για να μας δώσει μια σαφέστερη ένδειξη των ποσοστών μόλυνσης». Η εκτεταμένη έρευνα θα καλύψει το 22% της χώρας.